Jari Oikarinen från Kuusamo är årets räddare på riksnivå

Utmärkelsen årets frivilliga räddare på riksnivå beviljades till Jari Oikarinen från Kuusamo. Utmärkelsen utdelades vid forumet för Frivilliga Räddningstjänstens norra region i Pikku-Syöte lördag 24.11.2018.

Efterspaning under extrema förhållanden

Bakgrunden för utmärkelsen är en nödefterspaning i oktober som förverkligades under extremt svåra förhållanden på den mörka Irni-sjön. Oikarinens personliga insats hade en stor påverkan till att vattendragefterspaning fick ett lyckligt slut, och att mannen som försvann på sjön överlevde.

– Polisen kontaktade mig direkt och frågade om Frivilliga Räddningstjänsten har båtar som passar för efterspaningen. Passande båtar fanns inte för tillfället men jag, som är dragfiskare, visste vem som har passliga båtarna och vem som tidigare har fiskat på sjön, berättar Oikarinen.

Oikarinen meddelade att det fanns två båtar till förfogande och kom överens om vilka öar och kustområden man skulle gå igenom. Via OHTO-systemet gjordes ett förhandslarm för möjliga terrängefterspaningar. Den första båten – där Oikarinen även själv befann sig – gick iväg klockan nio på kvällen.

– Enligt informationen som vi fick riktade vi efterspaningarna till sjöns norra sida. Det var mörkt och synligheten var dålig. Dessutom snöade det och vinden var hård. Vädret var så dåligt att man inte kunde använda helikopter. Efter fyra timmars letande, kring ett-tiden på natten, såg vi båtens köl under vågorna.

Polisens hundpatrull guidades till området med hjälp av koordinaterna. Den försvunna personen hittades tjugo minuter efter att hunden anlände. Temperaturen var under tio grader och den försvunnes kroppstemperatur var låg. Enligt polisen skedde räddningen i sista minuten. Mannen led av svår hypotermi och svarade inte på tal.

Räddare som gått den långa vägen

Oikarinen är ordförande för lokalkommissionen i Kuusamo och samtidigt regional direktör för Frivilliga Räddningstjänsten. Han blev frivillig redan för tio år sedan.

– Det var väl så att en bekant som redan var med i verksamheten inspirerade mig att komma med. Om en närstående, bekant – eller vem som helst – behöver hjälp, är det viktigt att man också kan hjälpa, berättar Oikarinen.

Oikarinen har framgångsrikt fungerat som ledare under flera efterspaningar under det gångna året. Utmärkelsen på riksnivå kom ändå som överraskning för Oikarinen , som har lett  tiotals frivilliga i efterspaningar.

– Nog blir man ju häpen över att bli utvald så här, säger han.

Bild: Jari Huhtakallio