Kuusamolainen Jari Oikarainen vuoden valtakunnallinen pelastaja

Vuoden valtakunnallisen vapaaehtoisen pelastajan arvo myönnettiin kuusamolaiselle Jari Oikaraiselle. Huomionosoitus annettiin Vapaaehtoisen pelastuspalvelun Pohjoisen alueen foorumissa Pikku-Syötteellä lauantaina 24.11.2018.

Etsintää ääriolosuhteissa

Arvonimen myöntämisen taustalla oli erityisesti lokakuinen, erittäin vaikeissa olosuhteissa suoritettu hätäetsintä pimeällä Irnijärvellä. Oikaraisen henkilökohtaisella osuudella oli suuri osuus vesistöetsinnän onnelliseen päätökseen, ja järvellä kadonneen miehen hengissä selviämiseen.

– Poliisi otti suoraan minuun yhteyttä ja kysyi, onko Vapepalla käytössä etsintään sopivia veneitä. Tarvittavan kaltaisia veneitä ei siihen hätään ollut, mutta tiesin itse vetouistelijana, keneltä haluttuja veneitä löytyy ja ketkä järvellä ovat aiemmin kalastaneet, Oikarainen kertoo.

Oikarainen ilmoitti käytössä olevan kaksi venettä ja sopi kierrettävät saaret ja rannat. OHTO-järjestelmän kautta puolestaan tehtiin ennakkohälytys mahdollisia maastoetsintöjä varten. Ensimmäinen vene – jonka kyydissä Oikarainen itsekin oli – lähti vesille iltayhdeksältä.

– Suuntasimme etsinnät saatujen tietojen pohjalta järven pohjoispuolelle. Oli pimeää ja näkyvyys oli huono. Lisäksi satoi lunta ja tuuli oli kova. Keli oli niin huono, ettei helikopteria voitu käyttää. Neljän tunnin etsimisen jälkeen, noin yhden aikaan yöllä, tehtiin havainto aaltojen alta paljastuvasta veneen kölistä.

Poliisin koirapartio opastettiin alueelle koordinaattien avulla. Kateissa ollut henkilö löytyi kaksikymmentä minuuttia koiran saapumisen jälkeen. Ilman lämpötila oli löytöhetkellä alle kymmenen astetta ja kadonneen ruumiinlämpö oli matala. Poliisin mukaan pelastuminen tapahtui viime hetkillä, sillä vakavasta hypotermiasta kärsinyt mies ei vastannut puhutteluun.

Pitkän linjan pelastaja

Oikarainen on Kuusamon paikallistoimikunnan puheenjohtaja ja samalla alueen Vapepa-johtaja. Vapaaehtoiseksi hän lähti jo kymmenisen vuotta sitten.

– Taisi käydä niin, että jo toiminnassa ollut tuttava houkutteli mukaan. Jos joku läheinen, tuttava – tai kuka vaan – tarvitsee apua, niin on tärkeää, että pystyy myös auttamaan, Oikarainen kertoo.

Oikaraisen mainitaan toimineen menestyksekkäästi Vapepa-johtajana useassa etsinnässä kuluneen vuoden aikana. Jopa kymmeniä vapaaehtoisia etsinnöissä johtaneelle Oikaraiselle valtakunnallinen arvonimi tuli kuitenkin yllätyksenä.

– Onhan se hämmästys suuri, kun tällaiseen valitaan, hän sanoo.

Kuva: Jari Huhtakallio