Så här förbereder du dig för en utflykt i vinterns kyla

Det vackra vintervädret och vintersemestrarna lockar många människor ut i naturen. Att gå vilse i kylan kan dock vara farligt. Hur ska man förbereda sig för en utflykt? Vad ska man packa ner i ryggsäcken innan man går ut? Med de här praktiska anvisningarna klarar du dig bra på en dagsutflykt.

Berätta för en vän

Oberoende om du gör utflykten ensam eller i grupp lönar det sig att berätta för någon vart du är på väg och när du har planerat att komma tillbaka.

Packa också med annat än matsäck i ryggsäcken

Packa med tändstickor, en lämplig karta och kompass. Förutom en kniv eller ett fickverktyg, varma reservkläder och matsäck, är det även klokt att ha med en liten första hjälpen -förpackning. Ett bra tips är att packa med några handvärmare – med dessa värmer du såväl kalla händer som batterier.

Kom ihåg att ladda telefonen – och ladda ner 112 Suomi-mobilappen

Se till att telefonens batteri är fulladdat, eftersom batteritiden är kortare i kylan. Det kan vara en bra idé att ha med ett reservbatteri eller en reservströmkälla. Förvara telefonen och batterierna på ett ställe som hålls varmt, så att de är redo att användas vid behov.

Kom även ihåg att ladda ner 112 Suomi-mobilappen till din smarttelefon. Via appen kan man ringa nödnumret om olyckan är framme. Appen förmedlar noggrann information om din plats, och hjälpen når fram snabbare när man genast vet var den hjälpbehövande befinner sig.

Det är viktigt att klä sig i flera lager

Klä på dig lager på lager enligt vädret och ta på dig en mössa. Se till att det under- och mellanlagren består av material som stöter bort fukt och inte lätt blir våta. Meningen med de översta kläderna är i sin tur att skydda de andra kläderna från fukt. Under längre utflykter kan man även packa med separata kläder för pauser.

Bild: Joonas Brandt