Utbildningsvägens struktur
Grundkurs
Frivilliga räddningstjänstens grundkurser ger dig de färdigheter som du behöver för att fungera som frivillig i larmgrupper. På efterspaningskurserna lär du dig om de efterspaningsmetoder som behövs för att leta efter försvunna personer, på informationsverksamhetens kurser lär du dig att använda radiotelefoner och andra kommunikationsmedel och på grundkursen i första omsorgen lär du dig om att hjälpa människor efter olyckor.
På Frivilliga räddningstjänstens grundkurser får du grundläggande information om vad Frivilliga räddningstjänsten är och på vilket sätt vi bistår myndigheterna.
Övningar
Du får i praktiken tillämpa det du lärt dig på grundkurserna genom att delta i Frivilliga räddningstjänstens övningar och larmuppdrag. Övningarna ordnas ofta tillsammans med myndigheterna och på dem övar man samarbete mellan Frivilliga räddningstjänstens olika larmgrupper.
Efter att du gått med i en larmgrupp meddelar den frivilliga beredskapsjourhavande dig om larmuppdrag. Du avgör dock själv om du deltar i uppdraget.
Regional fortbildning
Efter grundkurserna kan du fördjupa dina kunskaper genom regional fortbildning. På de funktionella kurserna lär du dig mer om till exempel ledning och myndighetssamarbete.
Sök fortbildning i ditt närområdeNationell fortbildning
När din erfarenhet växer kan dina kunskaper vara till nytta även för andra frivilliga. Du kan utbilda dig till ledare för Frivilliga räddningstjänsten och leda grupper av frivilliga i larmsituationer eller till beredskapsutbildare och ordna grundkurser för nya frivilliga.
Sök nationell fortbildning