Yli viisikymmentä vapepalaista mukana Barents Rescue -suurharjoituksessa

Kuva: Ibrahim Malla

Varhain keskiviikkoaamuna Levin hiihtokeskuksessa oli kaksikymmentä maskeeraajaa. Pöydällä on lahjoituksena saatuja meikkejä ja voiteita. Tilassa on kymmeniä vapaaehtoisia maalihenkilöitä eli potilaita.

Kymmeneltä joukon pitää olla bussissa, joka vie bussionnettomuuspaikalle. Ruhjeet ja haavat näyttävät aidoilta. Niihin on käytetty aitoja poron luita ja siannahkaa.

Kittilässä harjoitellaan keskiviikosta torstaihin suuronnettomuuden pelastustoimia. Barents Rescue 2015 -harjoituksessa rankkasateet ovat saaneet Kittilän tulvimaan ja samaan aikaan tapahtuu useampi onnettomuus. Lapin pelastuslaitoksen voimavarat eivät enää riitä ja siksi apuun hälytetään pelastus- ja lääkintähenkilökuntaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Venäjältä. Suomesta pelastustoimiin osallistuvat myös Suomen Punainen Risti ja sen koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu.

Vapepalaisia tarvitaan moniin tehtäviin

Barents Rescue järjestetään joka toinen vuosi. Vapepa on nyt mukana toista kertaa.

– Heti aamulla meiltä pyydettiin kymmenen vapaaehtoista evakuointisairaalaan. Lisäksi meiltä pyydettiin viisi henkeä sairaalan potilaskahvilaan antamaan psykososiaalista tukea, kertoo valmiuskouluttaja Lauri Ratava Vapepasta.

Vapepan vapaaehtoisia tarvittiin myös liikenteenohjaajiksi ja vapaaehtoisporukan ruuanjakeluun.

Erilaisia tehtäviä tuli nopealla tahdilla. Kello yksitoista törmäsivät linja-auto ja syövyttävää lipeää ja arsenikkia valuva tankkiauto. Paikalle hälytettiin heti Vapepan etsintäpartio ja viisi etsintäkoiraa, jotka lähtivät metsään harhailleiden onnettomuuden uhrien perään.

Samaan aikaan toisaalla tapahtui maanvyöry, jossa loukkaantuneita ihmisiä kantamaan hälytettiin heti viisi kantajaa Vapepasta. Pian hälytettiin lisäapua.

Viisikymmentä vapaaehtoista

Kaksipäiväiseen pelastusharjoitukseen osallistui harjoituksen ensimmäisenä päivänä keskiviikkona noin viisikymmentä Vapepan vapaaehtoista. Mukana oli vapaaehtoisia Lapin, Kainuun ja Oulun alueilta.

Keskiviikkoiltapäivällä Vapepan johtokeskus joutui hetken aikaa myymään ’ei oota’, kun kaikki vapaaehtoiset olivat kentällä. Tilanne ei kuitenkaan jatkunut kauaa, kun osa vapaaehtoisista vapautui tehtävistään.

Kello 15.41 Vapepan ryhmän johtaja Reijo Köngäs vastaa puhelimeen ja ohjaa tiimin ottamaan yhteyttä partio kuuteen.

– Hommia ja säpinää on ollut. Välillä olemme olleet toimettomia, silti aika ei ole käynyt pitkäksi. Aamun ensimmäinen pyyntö avuksi sairaalaan tuli yllättäen, kun vapaaehtoisemme olivat vasta ilmoittautumassa, sanoo Köngäs puhelun jälkeen.

Pelastusharjoitus jatkuu vielä torstaina ja samalla osa vapaaehtoisista vaihtuu.

Suomen Punaisen Ristin evakuointisairaalassa auttanut Leena Siromaa lupaa olla käytettävissä molempina päivinä.

– Sairaalasta tuli kehuja. Osaamme kirjata tiedot kunnolla. Viimeiseltä bussiturman potilaalta oli mennyt putki reiden läpi. Häntä piti pitää hereillä.

Teksti Eeva Suhonen, kuva Ibrahim Malla / Punainen Risti