Vuoden vapaaehtoisen pelastajan tunnustus Osmo Toloselle Iisalmeen

Iisalmelainen Osmo Tolonen on nimetty Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vuoden vapaaehtoiseksi pelastajaksi. Tunnustuksen myöntää Vapepan keskustoimikunta.

Osmo on toiminut vapepa-johtajana kadonneen etsintätehtävillä, erilaisissa onnettomuustilanteissa sekä muissa vaativissa henkisen tuen ja ensihuollon operaatioissa. Hän on ollut SPR:n ja Vapepan valmiustoiminnan vapaaehtoinen vuodesta 2010 lähtien. Esimerkiksi Kuopion kouluiskun jälkeen Osmo toimi vuorollaan yhtenä vapaaehtoisten auttamistyötä organisoineista vapepa-johtajistamme. Osmo toimii tällä hetkellä Vapepan Pohjois-Savon maakuntatoimikunnan puheenjohtajana.

Kun hälytys tulee, lähden liikkeelle avoimin mielin. Joskus mietin, mitä kaikkea olenkaan hälytyksillä tehnyt. Tilanteet ovat vaatineet välitöntä toimintaa tai autettavien tukemista. Tuntuu hyvältä, että olen pystynyt auttamaan ja ihmiset ovat saaneet apua, Tolonen sanoo.

Tolonen on kouluttautunut laajasti auttajatehtäviin, ja hän jakaa luontevasti osaamistaan. Hän ennakoi kiinnittämällä vapaaehtoisten huomiota tapahtumiin, jotka saattavat aiheuttaa heille myöhemmin hälytyksen. Tolonen on ollut kehittämässä monenlaista ensiapu-, terveys- ja valmiustoimintaa SPR:n Savo-Karjalan piirissä sekä Vapepan organisaation keskuudessa. Hän myös osallistuu aktiivisesi yhteistyöhön viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa.

Muut Vapepan maakunta- ja keskustoimikuntien Savo-Karjalan alueelle myöntämät huomionosoitukset julkaistaan 30.1.2021 Joensuussa järjestettävän valmiusavauksen yhteydessä.

Lisäksi jaettavat maakunnalliset pelastajatunnustukset:

Helsinki ja Uusimaa: Anders Blomberg, Espoo

Kaksikielinen kouluttaja on kuluvana vuonna ollut luomassa ja järjestämässä etäkoulutuksia Uudellamaalla ja sen ulkopuolella.

Häme: Jouko Lehtisalo, Nokia

1980-luvulta asti toiminnassa mukana ollut Jouko Lehtisalo on johtanut etsintöjä ja toiminut valmiuspäivystäjänä sekä muonittajana suurissa operaatioissa.

Keski-Suomi: Sari Kivelä, Keuruu

Aktiivinen toiminnan kehittäjä toimi ansiokkaasti myös Palokan seniorintalon tulipalon evakuointitehtävissä.

Lappi: Reijo Köngäs, Aulis Salminen, Sippo Nevalainen ja Seppo Vähätaini, Rovaniemi

Ryhmä toimi keväällä 2020 ansiokkaasti Rovaseudun tulva-alueen ikäihmisten kotien suojaamiseksi.

Satakunta: Leena Heino, Sastamala

Henkisen avun ryhmän perustaja ja kantava voima on kuluvana vuonna pelastanut toiminnallaan ihmishenkiä.

 

Onnittelemme sekä kiitämme palkittuja heidän tekemästään auttamistyöstä!

Tunnustuksista päätettiin Vapepan vuosikokouksessa 12.11.2020. Tunnustukset luovutetaan paikallisesti 30.1.2021 mennessä.

Lisätietoja antaa Tiina Leinonen, viestinnän asiantuntija, 0405810346

STT:n tiedote luettavissa klikkaamalla tästä