Vuoden vapaaehtoinen pelastaja -tunnustus Anne-Maarit Hintikalle Haapavedelle 

Kuva: Jari Huhtakallio


Anne-Maarit Hintikka
palkitaan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) vuoden vapaaehtoisena pelastajana. Tunnustuksen myönsi Vapepan keskustoimikunta Vapepa-foorumissa 25.11.

Hintikka aloitti vapaaehtoisena 90-luvulla Punaisen Ristin ensiaputoiminnassa ja Vapepassa. Myöhemmin Vapepan toiminta on vienyt hänet mennessään toiminnan monipuolisuuden takia. Hintikka toimii niin Vapepa-johtajana ja kouluttajana, kuin myös maasto- ja lentoetsijänä.

– Erityisesti nautin siitä, kun voin jakaa omaa kokemustani eteenpäin koulutuksissa. On hienoa huomata, miten minun antamiani oppeja aletaan hyödyntämään käytännössä ja onnistutaan, Hintikka sanoo. 

Vuoden 2023 loppiaisena Haapavedellä syttyi raju rivitalopalo, jossa seitsemän talon kymmenestä asunnosta tuhoutui asuinkelvottomaksi. Viikon ajan Hintikka käytti vapaa-aikaansa kotinsa menettäneiden avuksi monin eri tavoin. Autettaville hoidettiin muun muassa muonitus, tilapäismajoitus ja heidän kanssaan käytiin henkisen tuen keskusteluja. 

– Minulle tärkeintä oli olla läsnä apua tarvitsevalle. Huomionosoitus tuli minulle täytenä yllätyksenä, mutta jälkikäteen ajateltuna ehkä siinä tulikin annettua itsestä aika paljon. Täytyy myös kiittää viranomaisia sujuvasta yhteistyöstä ja Oge Siltalaa ja tytärtäni Eveliina Hintikkaa, jotka tulivat mukaan auttamaan Vapepa-johtajina, Hintikka kertoo. 

Toinen mieleenpainuva kokemus viime vuosilta on ollut Kiimingissä suurta huomiota saanut vanhemman naisen etsintä. Etsinnässä Anne-Maarit Hintikka ja muut Vapepa-johtajat saivat muun muassa pikakouluttaa suuren joukon Vapepaan kuulumattomia maallikkoetsijöitä. 

– Aluksi oli vähän sekavaa, kun meitä oli niin paljon mukana. Mutta kun pysyttiin rauhallisina ja saatiin pikakoulutukset tehtyä, niin hommat hoituivat todella hyvin. Etsintäkin päättyi onnellisesti, Hintikka toteaa. 

Kiimingin etsinnässä Hintikka sai toden teolla jakaa oppejaan. Ja se kannatti. 

– On ollut hienoa huomata, miten siitä etsijäporukasta moni tuli pysyvästi mukaan Vapepaan, Hintikka iloitsee.