Vattajalle putosi Cessna! Vai putosiko?

Poliisi ja Vapepan johto kuuntelemassa lohtajalaisen ”Teron” silminnäkijähavaintoa. Kuva: Jouko Liikanen.

Lohi 19 -harjoituksen taustakertomuksessa kuvailtiin tilanne, jossa Cessna Caravan -merkkinen, Pohjanmaan laskuvarjokerhon omistama lentokone kärsi moottorihäiriöstä ja onnettomuudesta oli tullut ilmoitus hätäkeskukseen. Silminnäkijä, mökillään Ohtakarissa ollut lohtajalainen ”Tero”, oli nähnyt samaisen koneen putoamisen jonnekin Vattajan alueelle.

Poliisin saatua tiedon hätäkeskuksesta klo 7:35 se antoi valmiushälytyksen Vapepalle ja näistä kuvitteellisista tapahtumista käynnistettiin LOHI 19 -harjoitus, johon sunnuntaina 26.5.2019 osallistui poliisin lisäksi Vapepa, MPK, Lentopelastusseura ja SPR.

Poliisi antoi etsintäoperaation aluksi koko harjoitukseen osallistuvalle, lähes kuusikymmenpäiselle vapaaehtoisjoukolle pikaisen ohjeistuksen ja näytti kartalta alueen, jolle etsintä on tarkoitus rajoittaa. Harjoituksen maalihenkilöinä toimi viisi naisten maastokurssille osallistunutta ja loput kurssilaiset pääsivät heitä etsimään.

Etsinnän johtoryhmä koottiin edellispäivän johtoryhmäkoulutukseen osallistuneista kurssilaisista ja johdon tueksi perustettiin viestiryhmä, joka varusti maastoon lähteneet jalka-, auto- ja koirapartiot radiopuhelimilla.

Sumuisen aamun selkiydyttyä mukaan etsintöihin saatiin myös Kruunupyystä Lentopelastusseuran lentokone, joka odotusten mukaisesti havaitsikin nopeasti maastoon rakennetun lentokoneen hylyn. Myös maahan syöksyneen koneen miehistö löydettiin päivän kuluessa eri puolilta etsintäaluetta ja loukkaantuneet tuotiin ensiapupisteeseen paikattavaksi.

Poliisin johtama rumba

Yhteisharjoitus päättyi iltapäivällä kello 15 aikoihin ja tapahtumien kulkua käytiin läpi loppukahveilla sotilaskodissa.

Poliisi halusi omassa puheenvuorossaan painottaa sitä, että kun etsintään liittyy mahdollinen onnettomuustutkinta, ei etsintäalueella olevia löydöksiä saa mennä siirtelemään, vaan esineistä annetaan poliisille tarkat koordinaatit.

–Poliisi pyörittää koko rumbaa ja suuri aika ajasta menee puhelimessa asioita selvitellen. Tällöin on tärkeää, että maastosta tuleva tieto on täsmällistä ja koordinaatit paikkansapitäviä, painotti harjoituksen tilannejohtajana toiminut vanhempi konstaapeli Marika Åstrand Pohjanmaan poliisilaitokselta.

Hän myös kehotti vapepalaisia kertomaan poliisille heti operaation alussa, että millaisia resursseja heillä on kulloinkin tarjolla. Usein esimerkiksi mönkijöitä ja moottorikelkkoja pyydetään pelastuslaitokselta, vaikka niitä olisi käytettävissä Vapepallakin.

Yhteyskatkoista opittiin

Harjoituksen Vapepa-johtaja Michaela Grönlund kertoi viestiliikenteen pullonkauloista:

–Matkapuhelimet ovat usein varattuja, kun pitäisi yhteys saada ja siinä ennättää mennä monta tilannetta ohi. Tiedonkulun kannalta olisi tärkeää, että poliisin edustaja olisi koko ajan johtopaikalla tavoitettavissa. Johto ei saanut aina vahvistuksia poliisilta tai maastossa olevilta ryhmiltä ja sen takia toimintaan tuli pieniä katkoksia.

Viestipäällikkönä toiminut Kari Saarela oli yhteyskatkosten johtuneen paljolti myös siitä, että viestiryhmä toimi eri huoneessa, johtoryhmän kuulumattomissa.

–Viestin välitystoimintaa oli ajoittain paljon. Jos ryhmä toimisi samassa tilassa niin maastossa olevien ryhmien viesti välittyisi samalla sekä viesti- että johtoryhmälle, hän totesi ja kiitteli samalla kentällä olleita taitavasta radion käyttämisestä.

Jatkoa seuraa

Uusia järjestötoimijoita ja heidän erityisosaamistaan houkutellaan aktiivisesti mukaan tuleviin tapahtumiin ja harjoituksiin ylläpitämään alueellista valmiutta ja varautumista. SPR:n Länsi-Suomen piirin valmiuspäällikkö Aki Valonen kiitteli MPK:n vahvaa panosta viikonlopun toteuttamisessa ja toivoi harjoitukselle jatkoa niin, että tärkeää yhteistyötä järjestöjen ja viranomaisten kanssa päästäisiin harjoittamaan vuosittain, ja entistä useampien toimijoiden kesken.

–Seuratkaa Vapepan verkkosivustoa ja facebookia, osallistukaa koulutuksiin ja harjoituksiin. Vapepa on harrastus, jossa voi päästä mukaan pelastamaan ihmishenkiä, voiko sen merkityksellisempää harrastusta olla? Valonen totesi päivän lopuksi ja toivotti kaikille osallistuneille hyvää, turvallista kotimatkaa.

Tulentekoa tuluksilla

Lauantai oli Lohi 19 -viikonlopun koulutuspäivä ja kurssilaiset pääsivät testaamaan oppimaansa heti seuraavan päivän harjoituksessa niin maastossa kuin johtopaikan eri vastuualueilla.

Naisten maastokurssille osallistunut Heidi Ylinen oli ensimmäistä kertaa mukana yhteisharjoituksessa.

–Hieman yllätti harjoituksen vähäinen väkimäärä, mutta ehdottomasti kannatti Alahärmästä asti lähteä, niputti tuntojaan yhteen terveyskeskuksessa lääkärinä toimiva Ylinen ja kaavailee uudelle harrastukselle myös jatkoa:

–Vapepan toiminta on tuttua ja jos tulee jotain mielenkiintoista kurssia tarjolle, kuten maastoensiapukurssi, niin voisin kyllä osallistua uudelleenkin.

Maastokurssilaiset olivat lauantaina päässeet tutustumaan muun muassa tulentekoon tuluksien avulla ja ruoanlaittoon trangialla. Yö oli Lohtajan harjoitusalueellakin ollut kylmä, mutta puolijoukkueteltassa oli kuulemma tarjennut hieman liiankin hyvin, kiitos tehokkaan kaminan.

Alahärmäläinen Heidi Ylinen vas. osallistui Reija Okkosen ja Suvi Linjamäen kanssa naisten maastokurssille Lohi 19 -viikonloppuna.