Vapepan vilkas kesä huipentui Ilmi 2017 -yhteisharjoitukseen

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Vapepa järjesti viikonloppuna 25.-27.8. Ilmi 2017 -yhteisharjoituksen. Ilmi-tapahtumakokonaisuuteen osallistui yli 1000 vapaaehtoista 16 paikkakunnalla ja he edustivat 25 eri järjestöä. Lisäksi Ilmiin osallistui lukuisia viranomaisia.

 

Perjantaina 25.8. Ilmi -tapahtumia järjestettiin 3 paikkakunnalla, joihin osallistui 190 henkeä. Radioamatöörit rakensivat viestiyhteydet 3 paikkakunnalle.

Lauantaina 26.8. pidettiin Ilmi- yhteisharjoituksia 12 paikkakunnalla käsittäen 23 erillistä koulutusta, harjoitusta tai tapahtumaa. Osallistujia eri toiminnoissa oli kaikkiaan yli 650 henkeä. Harjoituksien aiheena olivat etsintä maastossa, taajamassa, pimeällä, merellä ja ilmasta käsin, koiraetsintä, ensihuolto, evakuointi, ensiapu ja tilannekeskustoiminta.
Koulutuksia pidettiin mm. eritasoisista ja erilaisista etsinnän osa-alueista, harjoitusten johtamisesta sekä ensihuollosta. Lisäksi järjestettiin yleisölle suunnattuja esittelytilaisuuksia.

Sunnuntaina 27.8. Ilmi- harjoitukset jatkuivat 4 paikkakunnalla noin 400 osallistujan voimin.

Jo aiemmin Ilmi 2017 -tapahtumia on järjestetty 13.5. Kuopiossa, 20.5. Joensuussa ja 23.8. Vaasassa.
Tulossa ovat Itä-Uusimaan harjoitus 2.9. sekä harjoitukset Turussa, Raumalla ja Lappeenrannassa 30.9.

Ohessa kuvakooste viikonlopun harjoituksista.

Oulunsalossa harjoiteltiin kadonneen etsintää vesiliikenneonnettomuuden jäljiltä

Oulunsalossa järjestettiin pelastusharjoitus, jonka kohteena oli vesiliikenneonnettomuus. Tilanteessa kaksi pienvenettä törmää toisiinsa sumussa, toinen veneistä uppoaa ja toisesta tulee liikuntakyvytön. Uponneen veneen matkustajia etsittiin niin vedestä kuin lähisaarista. Liikuntakyvyttömän veneen matkustajat evakuoitiin satamaan.

Harjoitukseen osallistui 20 vapaaehtoista.

 

Haukiputaalla harjoiteltiin evakuointia

Haukiputaan Ilmi -harjoituksessa perustettiin suojapaikka, jossa autettiin veneilyonnettomuuden vuoksi evakuoituja. Evakuoitujen suojapaikka perustettiin Punaisen Ristin varastosta lainaksi saatuihin ilmakaaritelttoihin, joita SPR käyttää kansainvälisissä toiminnoissaan.

Harjoitukseen osallistui 70 vapaaehtoista.

Saariselällä järjestettiin pelastuspalveluseminaari ja harjoituksia

Saariselällä järjestettiin 26. pelastuspalveluseminaarin yhteydessä viranomaisjohtoiset etsintä- ja ensihoitoharjoituskokonaisuudet. Seminaariin ja harjoitukseen osallistui yhteensä noin 160 henkilöä.
Lauantaina järjestettyihin harjoituksiin osallistui viranomaisten lisäksi 79 vapaaehtoista 9 eri jäsenjärjestöstä.

Tampereella harjoiteltiin evakuointia ja etsintää

Tampereen UKK-instituutilla järjestettiin mittava evakuointi- ja etsintäharjoitus. Evakuointiharjoituksen teemana oli kerrostalopalon vuoksi evakuoitujen ihmisten ensihuolto yhdessä kaupungin sosiaalitoimen ja kirkon henkisen huollon kanssa.

Monipuolisessa etsintäharjoituksessa etsittiin seitsemää vesillä kadonnutta henkilöä ensiksi ilmasta ja vesiltä, sekä tietojen tarkennuttua myös maista. Harjoitus alkoi viiden aikoihin ja viimeinen etsittävä löytyi klo 23 aikoihin.
Harjoitukseen osallistui 160 vapaaehtoista 19 eri järjestöstä.

Kouvolassa etsittiin kadonnutta taajamassa

Kouvolan keskustassa harjoiteltiin kadonneen etsintää 23 vapaaehtoisen voimin. Kadonnutta etsittiin niin jalka-, koira- kuin autopartioissakin. Harjoittelu kaupungin keskustassa sai hyvin näkyvyyttä.
Harjoitusta edelsi taajamaetsintäkoulutus, johon osallistui 15 henkeä.

Mikkelissä osallistuttiin Ilmi-tapahtumiin omalla esittelypisteellä Marskin marssin yhteydessä. Lisäksi järjestettiin etsintäkurssi, jossa oli ilahduttavan paljon nuoria mukana. Autoliitto ja Punainen Risti olivat kurssilla mukana varmistamassa, että kurssin käyneillä on heti hälytysryhmä, johon voivat liittyä.

Lieksassa harjoiteltiin pimeäetsintää

Lieksan harjoitus alkoi illansuussa ja päättyi pimeän jo tultua. Kadonnut henkilö löytyi maastosta viiden tunnin etsinnän jälkeen. Harjoitukseen osallistui 15 vapaaehtoista maasto-, koira- ja autopartioissa.

Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) ILMI-tapahtumakokonaisuuteen (25.–27.8.) liittyen Sotinpuron harjoitusalueella Nurmeksessa esiteltiin Intti tutuksi-kurssin naisille ja harjoituksen huoltoryhmien edustajille sunnuntaiaamuna Vapepan toimintaa.

Lisäksi toukokuun aikana järjestettiin 13.5. Kuopion Satamatorilla Vapepan esittelytilaisuus sekä 20.5. Joensuun lentoasemalta käsin toteutettu yhteistoimintaharjoitus, jossa yhdistyivät etsintätoimet maalla, vesillä ja ilmassa poliisin johtamana.

Kauhavan koulutus- ja harjoitusviikonloppu sujui suunnitellusti

Kauhavalla kouluttauduttiin ja harjoiteltiin viikonlopun aikana. Lauantaipäivä täyttyi monipuolisista koulutuspaketeista. Osallistujille oli tarjolla esimerkiksi viestintä- ja monipuolista etsintäkoulutusta.

Sunnuntaina järjestettiin Poliisin johtama etsintäharjoitus. Kuvitteellisessa tilanteessa kadonnutta 77-vuotiasta henkilöä etsittiin maastosta jalkaisin ja yläilmoista.

Harjoitukseen osallistui n 80 henkilöä.

Radioamatöörit ja MPK osallistuivat aktiivisesti Ilmiin omilla tapahtumillaan

Osana Ilmi-harjoitusta radioamatöörit pystyttivät valtakunnallisen verkon, jolla välitettiin tilannekuvaa viideltä paikkakunnalta valtakunnalliseen tilannekeskukseen Tuusulaan.

Maanpuolustuskoulutusyhdistys MPK:n järjestämänä osana Ilmi -kokonaisuutta oli 5 paikkakunnalla 24 eri koulutusta tai harjoitusta, joihin osallistui yhteensä yli 400 henkeä.

Hyvin meni!

Ilmi 2017 -yhteisharjoituksen tavoitteena oli erityisesti vahvistaa yhteistoimintaa eri toimintamuotojen, järjestöjen ja viranomaisten kanssa. Lisäksi haluttiin vahvistaa suuren yleisön tietoisuutta Vapepa-toiminnasta ja saada uusia jäseniä aktivoitua mukaan.

Vapepan harjoitukset saivat hyvin palstatilaa, huolimatta siitä, että elokuun viimeinen viikonloppu oli tapahtumien täyteinen. Harjoitus toi myös esiin  monia yhteistoiminnan ja Vapepan tunnetuksi tekemisen kehittämisen ajatuksia. Tästä on hyvä jatkaa!

Kiitos kaikille järjestäjille ja osallistujille!

 

Kuvat: Sanja Starck, Marko Korhonen, Niki Haake, Pasi Aittokumpu, Jan Heikkilä, Elina Hyypöläinen, Anne Vainio, Esa Hirvonen, Pekka Lautanen, Melinda Palomaa