Vapepan 60-vuotisjuhlavuosi. Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Toimija esittäytyy. Maaliskuu.

Marika Hyvönen


Jäsenjärjestö:      Suomen riistakeskus ja Suomen Punainen Risti
Paikkakunta:        Oulu
Vapaaehtoinen:      Marika Hyvönen


Ravintola-alan ammattilainen Vapepan hälytysryhmän ylläpitäjänä

Kaksi vuotta sitten etsin vapaaehtoistoimintaa, jossa voisin hyödyntää ravintola-alan ja asiakaspalvelun osaamistani. Löysin SPR:n Oulun piirin muonitusryhmän ja liityin mukaan. Ryhmä toimii aktiivisesti viikoittain erilaisissa tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Olen itse töissä ammattiopisto Luovissa Oulussa ja ravintolastamme jää viikoittain ylijäämäruokaa. Halusimme toimia kestävän tulevaisuuden periaatteiden mukaisesti, joten päätimme että jaamme joka torstai ylijäämäruoan ruoka-apuna sitä tarvitseville. Muonitusryhmän vapaaehtoiset ovat mukana jakamassa ruoan ruoka-avun asiakkaille. Ruokaa jaetaan niin usealle kuin sitä riittää. Noin vuosi sitten järjestettiin Vapepan ensihuollon koulutus muonitusryhmälle. Koulutuksen päätteeksi päätimme perustaa Oulun muonitusryhmästä hälytysryhmän, jota voidaan hälyttää eri Vapepan tehtäville. Toimin hälytysryhmän ylläpitäjänä ja ryhmässä on 12 vapaaehtoista. Lisäksi olen ollut nuoresta saakka Suomen riistakeskuksen jäsen ja harrastanut metsästystä. Tätä kautta olin jo aiemmin Vapepan toiminnassa mukana.

Monipuolista toimintaa muonituksesta etsintöihin

Muonitusryhmän kanssa olen osallistunut useisiin Vapepan järjestämiin koulutuksiin ja harjoituksiin hoitaen samalla tapahtumien muonituksen. Olen myös ollut mukana alueellamme viime vuonna alkaneessa karttatukiryhmän pilotissa. Siinä vapaaehtoiset tukevat etsintöjä piirtämällä sähköiseen karttapohjaan etsintälohkoja, joita sitten etsinnän johtajat voivat käyttää jakaessaan etsintään tulleille vapaaehtoisille etsintäalueita. Osallistuin myös meren jäällä järjestettyyn kelkkaetsintäharjoitukseen keväällä 2023 sekä lentopelastusharjoitukseen Sodankylässä viime syksynä etsijänä ja maalihenkilönä. Pääosin aikani Vapepassa on kulunut muonitustehtävissä, etsintöjen parissa ja karttojen piirtämisessä. Olen aktiivinen myös Sodankylän alueen hälytysryhmässä ja osallistun Vapepan hälytyksiin paikkakunnalla ollessani.

Mieleenpainuvimmat muistot

Viime keväänä osallistuin etsintään, jossa käytin hyväksi aiemmin karttatukiryhmässä harjoittelemiani ja oppimiani taitoja. Kokemukseni vahvisti sähköisen karttajärjestelmän hyödyllisyyden etsintätilanteissa. Suoritin itse sekä lohko- että reittietsintää ja ainakin näissä sähköisestä karttajärjestelmästä oli paljon apua. Sain varmistuksen, että olen varmasti oikealla etsintälohkolla. Myös reittietsinnässä oli helppo tarkistaa, että olen varmasti oikealla reitillä.

Muonitusryhmämme on erittäin tiivis ja mukava ryhmä. Olimme viime toukokuussa järjestämässä Kotka 23 -kotiseutuharjoitukseen muonitusta yli 120 henkilölle kolmen vuorokauden aikana. Vaikka ryhmässämme on monen eri tasoista osaajaa, niin onnistuimme hoitamaan oman tehtävämme erinomaisesti. Ryhmähenki muonitusryhmäläisten sekä harjoitukseen osallistujien kesken oli aivan mahtava. Tapahtumasta jäi sellainen kuva, että kyllä meidän ryhmämme pystyy melkein mihin vaan.

Mikä pitänyt mukana?

Tuntuu, että tämä työ on merkityksellistä. Voin osallistua toimintaan omien aikataulujen mukaan ja aina otetaan avosylin vastaan. Yhteisössä voi vaikuttaa omaan tehtävänkuvaan ja suuren porukan ansiosta ei tarvitse huolehtia, jos joskus ei pääsekään mukaan. Ruoka-apu vähävaraisille on ryhmälle tärkeää säännöllisen harjoittelun kannalta sekä tietysti myös avun saajille. Kohtaamiset ruoka-avun jakotilanteissa ihmisten kanssa ovat todella tärkeitä: tilanne saattaa olla joillekin avunsaajille ainut ihmiskontakti koko viikon aikana.