Vapepan 60-vuotisjuhlavuosi. Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Toimija esittäytyy. Kesäkuu.

Kuvassa: Jero & Heidi ja Lumijoen etsintävene team ry:n vene.
Jäsenjärjestö:   Järjestöihin kuulumaton / Lumijoen etsintävene team ry
Nimi:            Heidi Hyväri
Paikkakunta:     Lumijoki

Mukaan toimintaan jo taaperona

Ollessani polvenkorkuinen pääsin vanhempieni kanssa SPR:n harjoituksiin mukaan. Olen luonteeltani innostuva, joten siitä lähti vapaaehtoispolkuni eteenpäin. 18-vuotiaana liityin mukaan meripelastusseuran toimintaan ja olen ollut aktiivinen Oulun ja Raahen meripelastusseuroissa.

Voisi sanoa, että Vapepa-urani alkoi, kun ”Lakeuden kutsu search and rescue team” -hälytysryhmä perustettiin.

Satuimme olemaan alueella etsinnän ollessa käynnissä ja meitä pyydettiin koemielessä suorittamaan vesistöetsintää, jossa onnistuimme tekemään löydön. Tämä antoi uskoa ja intoa toimintaamme. Vuonna 2018 perustettiin Lumijoen etsintävene team ry, joka on itsenäinen yhdistys, jota voi hälyttää Vapepan kautta vesistöetsintöihin ympäri Suomea.

Vapaaehtoistoimijana pääpolkuni on Lumijoen etsintävene team ry:ssä, mutta olen mukana aktiivisesti myös meripelastusseuran toiminnassa. Olen toiminut meripelastusseurassa kouluttajana sekä hallituksen jäsenenä eri tehtävissä. Olen myös Lumijoen etsintävene team ry:n hallituksen jäsenenä sekä sihteerinä.

 

Mieleenpainuvimmat muistot

Ehdottomasti tärkein muistoni on vuodelta 2017, kun osallistuin kolmen viikon operaatioon Välimerellä ainoana vapaaehtoisena 28 viranomaisen joukossa. Roolini “Medic”-tehtävässä hyödynsi taustaani meripelastajana ja ensihoitajana. Valitettavasti en voi kertoa tarkemmin tehtävästä salassapitovelvoitteiden vuoksi.

Ensimmäinen tehtävämme etsintäveneellämme Pohjois-Pohjanmaan alueella oli tunteikas kokemus. Etsimme sekä veneellä että naaraamalla. Naaraani tarttui jotain, joka myöhemmin paljastui ihmiseksi. Löydön aiheuttamat tunnekuohut vaihtelivat innostuksesta ja helpotuksesta pelkoon ja suruun, kun omaiset tulivat tunnistamaan löydetyn.

Vuonna 2019 olimme Itä-Suomessa vesistöetsinnässä, jossa kaksivuotias, itse kouluttamani ruumiskoira Jero oli ensimmäistä kertaa tositoimissa. Olin epävarma ja jännittynyt uudessa tilanteessa. Jero haukkui veneen keulassa, ja tutkalla näimme vedessä ihmisen, mikä teki tästä etsinnästä unohtumattoman kokemuksen.

 

Mikä pitänyt mukana toiminnassa

Olen varma, että jos ihmisessä olisi aine, joka mittaisi vapaaehtoisuuden, arvoni olisivat huomattavasti yli normaalin. Halu auttaa ja rakkaus vesillä olemiseen yhdistyvät tässä toiminnassa, mikä motivoi minua jatkamaan. Yhdessä tekeminen ja viranomaisten sekä kadonneiden omaisten avustaminen merkitsee minulle paljon.

Rakas koirani Jero on myös iso osa elämääni ja tärkeä myös Lumijoen etsintävene team ry:n toiminnalle. Jero oli vain vuoden ikäinen, kun aloitin sen kouluttamisen ruumiskoiraksi paikallisen poliisin suosituksesta. Koulutus ei ollut helppoa, mutta kovalla työllä ja muutaman poliisin avustuksella Jero on nyt kokenut ja erittäin hyvä ruumiskoira, joka tuo paljon lisäarvoa etsinnöissä.