Vapepan 60-vuotis juhlavuosi. Pohjois-Pohjanmaa ja Kainuu. Toimija esittäytyy. Helmikuu.

Hukka ja Minna

Jäsenjärjestö: Oulun läänin pelastuskoirayhdistys ry / Suomen pelastuskoiraliitto
Paikkakunta:   Oulu
Vapaaehtoinen: Minna Raninen


Henkistä tukea ja koiratoimintaa: matkani Vapepan vapaaehtoistoimintaan

Tulin Vapepaan mukaan ensin henkisen tuen toiminnan kautta ja myöhemmin innostuin myös pelastuskoiratoiminnasta. Työskentelin Vapepa urani alkuaikoina Savonlinnan kriisikeskuksessa kriisityöntekijänä. Työni puitteissa tapasin pitkänlinjan henkisentuen toimijan ja kouluttajan Tarja Tuovisen Puumalasta. Hänen kauttaan tutustuin vapaaehtoiseen henkisen tuen toimintaan, joka ei tuolloin ollut aktiivisena Savonlinnassa. Tarja oli isona tukena, kun olin käynnistämässä uudelleen henkisen tuen hälytysryhmän toimintaa MIELI Savonlinnan seudun mielenterveys ry:ssä ja onnistuttiinkin keräämään motivoitunut joukko henkisen tuen hälytysryhmäksi.

Onneksi työni kriisikeskuksessa mahdollisti osallistumiseni vapaaehtoistoimintaan, ja suoritin henkisen tuen koulutukset, myös kouluttajakoulutuksen. Samanaikaisesti osallistuin vapaa-ajallani henkisen tuen hälytystehtäville ja olin mukana tukemassa uuden henkisen tuen hälytysryhmän perustamista myös Lappeenrantaan kouluttajan roolissa. Päivisin työskentelin kriisityöntekijänä, ja vapaa-aikanani lähdin mahdollisuuksien mukaan henkisen tuen tehtäville vapaaehtoisen roolissa.

 

Jossain kohtaa pääsin tutustumaan Tarjan miniän kasvattamiin amerikankarvatonterriereihin. Ihastuin rotuun ja pian meille muuttikin suloinen terrieri Kaapo. Alun perin olin ajatellut harrastaa pelkästään agilitya koiran kanssa, mutta erään hälytystehtävän yhteydessä Savonlinnassa törmäsin pelastuskoiratoimintaan. Pelastuskoiraohjaaja Martti Koponen teki koiransa kanssa pienen etsintäharjoituksen varsinaisen hälytystehtävän päätyttyä, ja siinä heräsi kiinnostukseni pelastuskoiratoimintaa kohtaan. Niinpä lähdinkin mukaan seuraaviin harjoituksiin. Harrastukseni lähti vauhtiin ja suoritimme Kaapon kanssa pelastuskoiran käyttöönottotarkastuksen (VIRTA-testi) onnistuneesti Kaapon ollessa kolmevuotias.

Muutamaa vuotta myöhemmin perheeseemme tuli toinen koira, bordercollie Hukka, joka myös läpäisi VIRTA-testin ja onkin tällä hetkellä työparini Vapepan hälytystehtävillä. Henkinen tuki on säilynyt vahvana kaiken tämän ajan, ja se on osoittautunut merkitykselliseksi niin Vapepan toiminnassa kuin oman jaksamisenikin kannalta.

 

Hälytysryhmäläisestä ryhmänjohtajaksi

Toiminta vapaaehtoisena henkisen tuen hälytysryhmäläisenä muuttui ajan myötä, kun nousin henkisen tuen hälytysryhmän ryhmänjohtajaksi. Henkisen tuen rinnalla suoritin myös ensihuollon kouluttajakoulutuksen.

Pelastuskoiratoiminnassa olen toiminut kahdeksan vuotta pelastuskoiraohjaajana ja suorittanut myös pelastuskoiratoiminnan ryhmänjohtajakoulutuksen. Lisäksi Savonlinnassa asuessani osallistuin aktiivisesti Vapaaehtoisen Pelastuspalvelun maakuntatoimikuntaan sekä paikallistoimikuntaan.

 

Mieleenpainuvimmat kokemukset

Mieleenpainuvimpana kokemuksena henkisen tuen hälytysryhmätoiminnasta muistan tilanteen, kun osallistuimme tehtävälle, jossa etsittiin kadonnutta juuri täysi-ikäiseksi tullutta poikaa. Hänen pelättiin tehneen itsemurhan. Saavuimme työparini kanssa pojan kotitalolle, missä pojan vanhemmat sekä sisarukset olivat paikalla. Saadessamme tiedon pojan löytymisestä menehtyneenä, tunne oli sanoin kuvaamattoman raskas. Itselläni oli saman ikäinen poika, joten tunsin suurta myötätuntoa perhettä kohtaan. Perheen äidin viedessä minut katsomaan pojan huonetta äiti itki vuolaasti, myös itselläni kyynel vierähti poskelle. Olimme työparini kanssa pitkään perheen kotona tukien ja lohduttaen heitä. Tehtävän jälkeen kävimme työparini kanssa myös oman purkukeskustelun. Seuraavana arkipäivänä jatkoin perheen kriisiauttamista oman päivätyöni puitteissa. Tämä tehtävä osui henkisen tuen urani alkuvaiheeseen ja on jäänyt vahvasti mieleeni.

 

Pelastuskoiratoiminnan puolelta muistan erään koetilanteen pelastuskoirani Kaapon kanssa Kuusamossa, kun etsimme tunturialueelta pimeässä kolmea maalihenkilöä. Kaapolla oli punainen valo etsintäliivissään, jotta voin seurata sen liikkeitä pimeällä etsintäalueella. Koe alkoi lupaavasti, kun yhtäkkiä vilkkuva valo lähti liikkumaan siksakkia ylös tunturin rinnettä. Kaapo oli ilmeisesti kohdannut jäniksen ja lähtenyt ajamaan sitä takaa. Jännitys valtasi mieleni, sillä en tiennyt, mitä odottaa seuraavaksi. Onneksi Kaapo palasi jänisjahdista luokseni, varsin iloisena ja onnellisena, ja testaaja antoi meidän jatkaa koetta. Kaapo oli ilmeisesti kuitenkin väsyttänyt itsensä rinnettä ylös alas juostessa, joten viimeinen maalihenkilö jäi ilmaisematta emmekä läpäisseet koetta sillä kertaa. Jonkin ajan kuluttua olimme suorittamassa VIRTA-testiä ja Kaapo törmäsi jälleen jänikseen, lähtien innokkaasti jahtaamaan sitä metsän siimekseen. Huolestuneena mietin, mitä tilanteesta seuraisi. Helpotukseni oli suuri, kun Kaapo pitkältä tuntuvan hetken päästä palasi, täynnä iloa ja energiaa. Testaaja totesi, että voimme jatkaa testiä, jos Kaapo vain jaksaisi – ja Kaapohan jaksoi. Suoritimme VIRTA-testin onnistuneesti loppuun asti, ja meistä tuli virallinen pelastuskoirakko. Tämä unohtumaton hetki kuvasti paitsi koirani sitkeyttä ja intoa, myös pelastuskoiratoiminnan monia odottamattomia mutta palkitsevia hetkiä.

 

Yhteisöllisyys sitouttaa toimintaan

Vapaaehtoistoiminnassa Vapepan parissa koen yhteisöllisyyden olevan erityisen merkittävää. Jäsenien kotipaikalla tai jäsenjärjestöllä ei ole väliä – kaikki tekevät yhdessä työtä auttaakseen apua tarvitsevia. Yhteisössä vallitsee vilpittömyys ja pyyteetön halu auttaa. Vapepan kautta olen saanut paljon hyviä ystäviä ympäri Suomen. Vapepan tarjoamat koulutukset ovat myös tehneet vahvan vaikutuksen, sillä ne ovat laadukkaita ja motivoivia. Osallistun mielelläni koulutuksiin, joista saan uutta oppia ja energiaa toimintaani.

Viranomaisyhteistyö, on myös osoittautunut erityisen merkitykselliseksi. Yhdessä harjoitteleminen ja toimiminen samanhenkisten ihmisten kanssa mahdollistavat monipuolisen osallistumisen erilaisiin tehtäviin. Yhteisöllisyys, toiminnan monipuolisuus sekä merkityksellinen ja mielekäs tekeminen ovatkin olleet avaintekijöitä, jotka pitävät minut mukana Vapepan toiminnassa.