Vapepalla Keski-Suomessa uusia tehtäviä

Vapaaehtoisella pelastuspalvelulla paljon uusia tehtäviä Keski-Suomessa

Ukrainasta sotaa paenneiden auttamiseksi EU:ssa on otettu käyttöön tilapäisen suojelun direktiivi. Kaikissa jäsenmaissa tilapäistä suojelua saavat Ukrainan kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä, Ukrainassa kansainvälistä suojelua saaneet henkilöt ja heidän perheenjäsenensä, sekä muut Ukrainassa pysyvästi asuneet, jotka eivät voi palata kotimaahansa.

Sotaa paossa olevia ja turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua hakeneita on saapunut myös Keski-Suomeen ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on aktivoitunut ja antaa apua viranomaisille. Vapepan tehtäviä Jyvässeudulla ovat olleet mm. asuntojen kalustaminen ja kalusteiden kokoaminen, kuljetustehtävät ja henkinen tuki.

Vapepalaiset ovat ottaneet viranomaisten avun pyynnön innokkaasti vastaan ja ajoittain tarjolla on ollut enemmän vapalaisia, kuin Vapepalle osoitettuja tehtäviä. Vapepan valmiuspäivystäjät jakavat tehtäviä eri hälytysryhmille mahdollisimman tasapuolisesti, jotta mahdollisimman moni pääsee osallistumaan tärkeäksi koettuun auttamistyöhön.

Jo nyt Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on saanut kiitosta hyvästä toiminnastaan!

Aino Istanmäki kertoo:

“Olimme eilen Niina Hovisen kanssa varustelemassa asuntoa pakolaisille. Tehtävään kuuluu tavaroiden roudaus omalla autolla ja paikalleen asennus. Kaksioon tulee neljä patjaa ja petivaatteet + pyyhkeet, ruokailuvälineitä, ruoanlaittovälineitä, siivousvälineitä, kattovalaisimia, keittiön pöytä ja tuolit. Kalusteet ovat osina ja paketeissa (hirvittävä määrä pakkausmateriaalia). Niina Hoviselle sattui haveri tuolia kootessa. Puukko lipsahti ja sormen pää halki. Minä (Aino Istanmäki) kipaisin autosta ensiapuvälineet ja suoritettiin paikkaus. Hyvä tuli ja homma jatkui etusormen sykkeessä.”

Niina Hovinen vietti 50-vuotissynttäreitään antamalla omaa arvokasta panostaan sotapakolaisten auttamiseksi.

Suuri kiitos kaikille apua antaneille vapepalaisille arvokkaasta panoksestanne!

Valokuvia

Kuvaa klikkaamalla saat kuvan aukeamaan isompana omaan ikkunaansa. Kaikkiin kuviin on saatu lupa.


Vapepan Niina Hovinen kalustaa asuntoa sotapakolaisten käyttöön. Kuva: Aino Istanmäki (Vapepa).

Vapepan Niina Hovinen kokoaa uusia kalusteita. Kuva: Aino Istanmäki (Vapepa).

Sotapakolaiset tuovat mukanaan rakkaita kotieläimiään, tässä kissa ihmettelee maailman menoa omasta turvapaikastaan. Kuva: Pirkko Koskela (Vapepa).

Archie-papukaija tuli Jyväskylään saakka. Kuva: Pirkko Koskela (Vapepa).

Tekeville sattuu ja tapahtuu. Vapepalainen Niina Hovinen on saanut sormeensa haavan kasatessaan huonekaluja. Kuva: Aino Istanmäki (Vapepa).

Niina Hovinen jatkaa kalusteiden kokoamista saamastaan haavasta huolimatta, sormen tykyttävän sykkeen tahdissa. Kuva: Aino Istanmäki (Vapepa).