Vapepa siisti Jyväskylää kesäkuntoon

Viheralueet siivottiin ryhmänä. Kuva: Mika Virta

Jyväskylän kaupungin ja jyväskyläläisten yhteiset siivoustalkoot järjestettiin tiistaina 9. toukokuuta 2017. Nyt jo perinteeksi muodostunut tapahtuma on loistava keino tuoda leppoisaa yhdessä tekemisen meininkiä omalle asuinalueelle. Vapepa osallistui ryhmänä nyt tempaukseen ensimmäistä kertaa ja sai kokoon viisi aktiivista Vapepalaista nauttimaan raikkaasta kevätilmasta sekä talkoiden myötä kaunistuvasta kaupunkiympäristöstä! Tapahtuman jälkeen Vapepalaiset pohtivat, että olisiko mahdollista tehdä tästä osa Vapepalaisten vuosittaista toimintaa, aika näyttää.

Vapepa osallistui tapahtumaan tunnin ja 50 minuuttia ja jokainen sai oman jätesäkkinsä täyteen kierrettyään Palokan Prisman ja sen lähialueet. Suurin osa kerätystä roskasta oli erilaisia karkkipapereita. Mutta tarttuipa tarkkojen etsijöiden silmiin myös silmälasit ja kampa, mahtoiko olla joku kateissa? Tällä kertaa ei paikalle pyydetty pelastuskoiraa tarkistamaan lähistön jälkiä, vaan jatkettiin talkoita löydöstä innostuneena. Koiran jätöksiin ei törmätty kuin kaksi kertaa ja Vapepalaiset tekivätkin analyysiä siitä, kumpi onkaan suurempi luonnon roskaaja, koira vai ihminen.

Kuuluukohan nämä kadonneelle? Kuva: Mika Virta

Erilaiset karkkipaperit muodostivat suuren osan kerätystä roskasta. Kuva Mika Virta.

Kaikille avoimiin roskienkeräystalkoisiin osallistuu vuosittain 13 000 – 14 000 jyväskyläläistä. Talkoovoimin saadaan kerättyä luonnosta pois sinne kuulumatonta roskaa yli 10 tonnia joka vuosi. Sopivia siivouskohteita ovat muun muassa puistot, lähimetsät, rannat ja muut virkistysalueet. Talkoissa noukitaan talven aikana kertyneet roskat pois mahdollisimman tarkkaan ja kerätään ne jätesäkkeihin (lähde 10.5.2017 http://www.jyvaskyla.fi/ajankohtaista/1/0/90255?language=fi#.WPiU1H0qWaU.facebook).

Siivoustalkoiden järjestämisestä vastasi Mustankorkea Oy yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry:n ja Kansalaistoiminnankeskus Mataran kanssa. Talkooporukat organisoivat itsenäisesti kukin omat siivoustapahtumansa (lähde 10.5.2017 http://www.sotkutontapaivaa.fi/asuinalueidensiivous.htm).

Kaupunki antoi talkoolaisille jätesäkit ja hanskat. Vapepalaiset käyttivät tilaisuuden hyödyksi ja mainostivat Vapepaa pukeutumalla Vapaaehtoisen pelastuspalvelun liiveihin.

Suuri kiitos kaikille mukana olleille Vapepalaisille ja kiitos myös kaikille jyväskyläläisille, porukalla teimme taas jotain suurta ja hyvää!

 

 

 

 

 

Kuvagalleria

Artikkelin kirjoitti Heikki Maukonen, kuvat Päivi Tulla ja Mika Virta.