Vapepa mukana Lakia-Jukolan valmisteluissa ja pelastustoiminnassa

Talvella tuli kysely, voisiko Vapepa olla mukana Lakia-Jukolan ennakkojärjestelyissä ja kilpailujen aikana vastata maastopelastustehtävistä?

  • Kysymykseen oli helppo vastata kyllä, sanoo Vapepan Härmänmaan paikallistoimikunnan puheenjohtaja Suvi Linjamäki. Kevään aikana organisaatiokuviot selkiytyivät ja tehtäväjako muotoutui. Vapaaehtoisten kyseleminen aloitettiin ja sitä jatkettiin viime hetkiin saakka. Vapepalaisia oli monissa tehtävissä oman osaamisen ja kiinnostuksen mukaan.

Kenttävaliokunnassa rakennettiin aitoja ja rappusia sekä mitattiin ja merkittiin telttapaikat nurmialueelle. Suvi Linjamäki oli vapepalaisena mukana pienessä porukassa, joka teki työtä neljänä päivänä 12 tuntia päivässä. Ennen kisaa asennettiin vielä opasteita ja isojen telttojen kalusteita. Kisan aikana vapepalaisia oli liikenteen ohjauksessa ja moni vapelainen osallistui jonkin muun toimijan riveissä monenlaisiin tehtäviin, esimerkiksi huoltotehtäviin ja neuvontaan.

Maastossa pelastustehtävillä

Maastopelastustehtäviin osallistuvista pidettiin tarkempaa kirjausta, koska jokaiseen työvuoroon piti saada mönkijäkuski ja neljä kantajaa. Vuoroja oli kaikkiaan kolmekymmentä.

  • Välillä jo luovuttiin tavoitteesta saada neljä henkilöä kuskin lisäksi, mutta pelastusporukka saatiin kuitenkin kasaan ja pari henkilöä teki tuplavuorot. Vapaaehtoisia tuli Härmänmaan lisäksi Parkanosta ja Seinäjoelta, Suvi Linjamäki kiittää.

Vapepa kantoi loukkaantuneita maastosta ja kuljetti mönkijällä lähimmälle tielle, josta ambulanssi haki pääensiapuun. Kuljetustehtäviä oli aiempia vuosia vähemmän. Kisan päättyessä ei myöskään ketään tarvinnut lähteä etsimään maastosta, vaikka tähänkin oli varauduttu.

Toiminnan esittelyä ja turvallisuutta

Vapepalla oli Lakia-Jukolan näyttelyalueelle lisäksi esittelyteltta. Teltalla käytiin mielenkiintoisia keskusteluja eri puolilta Suomea saapuneiden kanssa, ja ulkomaalaisten kanssa pääsi harjoittamaan kielitaitoaan. Kotimaisille suunnistajille Vapepa on tuttu juttu, mutta yleisön joukossa oli sellaisiakin, joille asia oli aivan uutta.

Kisojen jälkeen oli vielä suuri työ purkaa kaikki mitä alueelle ja maastoon oli rakennettu. Tähän tehtävään osallistuivat etenkin urheiluseurat ja rotaryt, jotka muutenkin ovat kantaneet suuren vastuun rakenteiden tekemisestä. Vapepan osalta tehtävät päättyivät maanantaina esittelyteltan kuivatukseen ja varusteiden pakkaamiseen – pieni mutta tärkeä tehtävä sekin.

Vapepalaisena ilmoittautuneita vapaaehtoisia oli 1 700 talkoolaisen kokonaismäärään nähden vähän, mutta saimme olla pieni, mutta tärkeä osa kokonaisuutta. Jokaisen antama aika oli äärimmäisen tärkeää.

  • Maastopisteillä saimme suunnistajilta kiitosta turvallisista kisoista. Suuri kiitos kuuluu koko Lakia-Jukola organisaatiolle ja pelastuspuolen johdolle, joilla oli luotto koulutettuihin Vapepa-osaajiin maastopisteillä.

Vapaaehtoiset kokivat tehtävät mielekkäiksi. Huolto toimi eikä nälkä tullut. Vaikka päivät olivat pitkiä, oli tekeminen mielekästä ja hauskaa.

  • Vapaaehtoistyön suurin anti on olla apuna silloin kun tarvitaan mitä erilaisimmissa tehtävissä, kohdata ihmisiä, varautua siihen mitä voisi sattua, varmistaa turvallisuutta ja antaa omaa aikaansa niin, että saadaan luotua yhdessä jotain suurta. Lakia-Jukola oli jotain käsittämättömän suurta ja oma maailmansa näin ensikertalaiselle, summaa Suvi.

Suvi painottaa myös toiminnan sosiaalista puolta.

  • Tehtävä kokoaa tuntemattomat ihmiset yhteisen tekemisen äärelle. Asioita ei tehdä itselle, vaan halutaan auttaa, että muut saavat osallistua turvallisesti. Tästä muotoutuu toimiva tiimi, joka osaa arvostaa toistensa osaamista, auttaa ja tukea.

Teksti Päivi Kultalahti
Tapahtumakuvia enemmän somessa, kuvaajat
Suvi Linjamäki
Eija Pippola
Päivi Kultalahti