Vapepa-kisoista saa kivoja uusia kokemuksia ja hyvää oppia

Olemme vaihtelevilla kokoonpanoilla ja välillä parillakin joukkueella olleet Keski-Suomesta kisaamassa Vapepa-kisoissa eri puolella Suomea.

Kisat ovat hauskoja tapahtumia eikä ryppyotsaisesti kisata palkintosijoista vaikka välillä niillekin on päästy. Kilpailun järjestäjät käyttävät mielikuvitusta rastien suunnittelussa ja kilpailulla voi olla joku teema minkä mukaan rastit on tehty. Kilpailut ovat yleensä usean tunnin mittaisia ja tehtävärasteja on yleensä 10-15. Koko yön lokakuisessa metsässä sateessa rämpiessä mitataan paitsi fyysistä kuntoa myös henkistä kanttia.

Mielikuvituksellisimmista rasteista voidaan mainita mm. Dracula-rasti, jossa Dracula puraisee naista kaulasta ja sen jälkeen seivästyy omaan arkkuunsa pimeässä ja kosteassa luolassa. Samassa kisassa pelastettiin myös kallioseinämään lentänyt Harry Potter ja tukehtumaisillaan oleva Chaplin. Kansalliseepostakin on hyödynnetty kilpailussa, jossa jouduimme kalevalaisella runomitalla esitetyn rastiohjeistuksen jälkeen keskelle Kalevalan tapahtumia pelastamaan Ainoa vedestä sekä Lemminkäisen äitiä auttamaan kuolleen poikansa vierellä kun samaan aikaan seppä Ilmarinen on lyönyt itseään kirveellä ja saanut vielä käärmeen pureman. Toisesta ääripäästä taas tulee mieleen avaruusaluksen laskeutuminen Melkuttimen rantaan retkeilijän leiriin. Tässä avaruusaluksessa oli kaksi humanoidia, joille piti antaa ensiapua ilman yhteistä kieltä.

Mieleenpainuvimpia rasteja on varmaan Japanin sota, jossa ampumisen jylinässä ja aseistettujen sotilaiden juostessa ja ampuessa ympärillämme, suoritamme pelastustoimia raahaten kokoontumispaikalle loukkaantuneita ja luokittelemme heitä vammojen vakavuuden mukaan. Toinen suuritöinen rasti oli kyläyhdistyksen juhlissa keskellä metsää sattunut pontikkapannun räjähdys, jossa oli kyläyhdistyksellinen loukkaantuneita henkilöitä pitkin aluetta.

Suunnistukseen liittyvät rastit ovat myös olleet hyviä. Niissä on pitänyt arvioida karttaan sijaintia äänelle ja valolle, hakea kompassista suuntaa ja arvioida matkaa pimeässä metsässä. Ja vähemmän iloinen yllätys oli lokakuisessa vesisateessa 6 tuntia rämpineenä tulla viimeiselle rastille, jossa piti hakea suunnistaen metsästä 10 rastia annetussa ajassa.

Ensiapurasteilla on ollut monipuolisia tehtäviä, joissa on saanut käyttää harjoiteltuja taitoja. Poliisit ovat usein myös yhtenä rastin järjestäjänä ja viimeksikin oli etsintätehtävä, johon liittyi henkisen tuen osuus omaisen ollessa etsintäpaikalla.

Välillä on onneksi helpompiakin rasteja, joissa ei tarvita erityisiä taitoja. Koiraetsintärastilla on toimitettu etsintäkoiran virkaa etsimällä ruudusta esineitä ja talutettu sokkoa jäsentämme agilityradalla suusanallisesti ohjaten. Olemme vierittäneet liikutettavalla rännillä palloja koreihin, pelanneet sokkopetankkia, vierittäneet palloa narussa ryhmänä ilman että pallo koskettaa maata ja selittäneet toisillemme säkeissä olevia esineitä toisten yrittäessä arvata mitä ne ovat. Pieniä hankaluuksia selittämiseen tuotti, että selittäjäkään ei usein tiennyt esineen käyttötarkoitusta.

Rastit mittaavat paitsi varsinaisia pelastustaitoja myös yhteistoimintaa ryhmässä. Toisaalta joillakin rasteilla tarvitaan myös selkeä johtaja ryhmälle. Osa rasteista mittaa puhtaasti nokkeluutta, kuten esimerkiksi palapeli jota yksi jäsen teki sokkona ja näkevätkään eivät tienneet paloille paikkoja. Pakohuone oli myös mielenkiintoinen kokemus ryhmähengen luomisessa ensimmäisenä rastina.

Parasta on aina ollut se palaute, mitä on saatu rasteilta toiminnastamme. Ne ovat olleet todella opin paikkoja. Hauskaa on ollut ja nauru on raikanut aina välimatkasiirtymillä. Tämä kyllä luo porukkahenkeä ja näistä on iloa pitkäksi aikaa muistella.

Vapepa Keski-Suomi suunnitteleekin omaa Keski-Suomen alueen vapeparyhmien välistä kisaa ensi kesälle lauantaille 15.6. Tavoite olisi saada hälytysryhmiä järjestämään oman ryhmänsä toimintaa kuvaava rasti ja osallistumaan joukkueina leikkimieliseen kilpailuun. Kokoamme nyt hälytysryhmistä innokkaita ideoijia mukaan järjestelytoimintaan. Toivomme paljon erilaisia rasteja ja paljon uutta oppia jaettavaksi koko yhteisen harrastuksemme puitteissa.

Kirjoittaja: Miia Ahonen

Galleria: