Vapepa esittäytyi Kuopion Satamatorilla

Vapaaehtoinen pelastuspalvelulla (Vapepa) on Pohjois-Savon alueella 118 hälytysryhmää, joissa toimii yhteensä noin 1200 vapaaehtoista. Pelastuspalvelutoimintaan osallistuu lukuisia eri järjestöjä tuoden toimintaan oman erityisosaamisensa ja kokemuksensa.  Maalla tapahtuvaa toimintaa koordinoi SPR, lentopelastusta Suomen Lentopelastusseura ja vesistöpelastusta Suomen Meripelastusseura.

 

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu esittäytyi yleisölle lauantaina 13.5. Kuopion Satamatorilla. Toimintaa esiteltiin Vapepan jäsenjärjestöjen sekä poliisin ja pelastuslaitoksen esittelypisteillä. SPR:n pisteellä yleisö voi osallistua auttajakurssille, Pohjois-Savon Pelastuskoiraryhmä esitteli koiraetsintää toimintanäytöksin ja Suomen Lentopelastusseuran kone esitteli lentoetsintää torin yllä.

Valitettavasti myöhästynyt kevät ja jäätilanne estivät Kuopion Järvipelastajien alusten tuomisen satamaan. Onneksi kuitenkin aurinkoinen sää ja soppatykistä tarjoiltu kasviskeitto lämmittivät mieltä. Esittelypisteillä vieraili kuitenkin arvion mukaan reilut 350 henkilöä.

 

Vuonna 2016 Vapepalla oli hälytystehtäviä maalla 24, vesillä 125 ja lentopelastustehtäviä 7 kpl Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueella. Maalla toteutetut hälytystehtävät sisälsivät kadonneen etsintätehtäviä sekä tulipalojen jälkihoitoon liittyviä ensihuoltotehtäviä, joissa vapaaehtoiset tekivät talkootyötä yhteensä 978 tuntia.