Valtakunnallisen ja maakunnallisten pelastajien tunnustukset jaetaan tulevana viikonloppuna

Lauantaina 26.11. Etelän ja Pohjoisen Vapepa-foorumeilla jaetaan vapaaehtoisten pelastajien tunnustukset.

Lumijokelainen Marko Hyväri on vuoden vapaaehtoinen pelastaja

Marko Hyväri on Vapepa-johtaja, Lakeuden kutsu -hälytysryhmän johtaja ja aktiivinen toimija Vapepassa. Erityisesti kahden viimeaikaisen etsinnän aikana Hyväri on Vapepa-johtajana toimiessaan osoittanut esimerkillistä tilannetajua.

Kesällä kadonneen henkilön etsinnän aikana Hyväri totesi käytössä olleiden naarausvälineiden olevan epäsopivia, joten hän itse teki ryhmänsä ja Oulun alueen Vapepan käyttöön kolme uutta naaraa.

Syyskuussa Vapepa oli poliisin hälyttämänä etsimässä kadonnutta henkilöä Limingassa, mutta etsintä ei tuottanut tulosta. Virallisen etsinnän jo päätyttyä Hyväri päätti poliisin luvalla testata ryhmänsä kanssa uusia naarausvälineitä etsintäpaikalla Limingan Temmesjoella.

Itse tehdyn virtauspallon avulla selvitettiin, minne etsittävä olisi voinut todennäköisimmin virran mukana ajautua ja etsintä keskitettiin sinne. Alle viiden minuutin naaraamisen jälkeen etsittävä löytyi vedestä.  Löydöstä ilmoitettiin hätäkeskukseen ja poliisi tuli paikalle.

Etsinnän päätteeksi Hyväri järjesti läheisellä kodalla ryhmälleen loppupalaverin ja purkutilaisuuden, missä käytiin vielä etsintä läpi. Nokipannukahvien ja makkaranpaiston lomassa purettiin myös tuntemuksia, mitä etsittävän löytäminen kuolleena saattaa aiheuttaa.

Hämeen maakunnallisen pelastajan tunnustus ViVa-hälytysryhmälle

Tamperelaisen ViVa-toimintaryhmän johtoryhmä saa Hämeen vuoden 2016 maakunnallisen vapaaehtoisen pelastajan tunnustuksen.

ViVan johtoryhmä on osallistunut aktiivisesti Vapepan tehtäville ja kehittää osaamistaan kouluttautumalla. He ovat innostuneita tutustumaan erilaisiin toimintoihin niin maa-, vesi- kuin ilmaetsintöihin liittyen, ja ovat saaneet aktivoitua koko toimintaryhmän mukaan nostaen samalla ryhmän valmiutta toimia eri tilanteissa. Toiminnallaan ViVa on myös saanut näkyvyyttä Vapepalle ja valmiustoiminnalle suuren yleisön joukossa.

Toimintaryhmä ViVan johtoryhmään kuuluvat Tarja Hietanen, Tero Kaukonen, Juho Mikkolanniemi, Kristiina Pitkänen ja Olli Tokoi.

Lapin maakunnallisen pelastajan tunnustus Ensio Simoselle

Rovaniemeläinen Ensio Simonen saa Lapin vuoden 2016 maakunnallisen vapaaehtoisen pelastajan tunnustuksen.

Ensio Simonen on osallistunut aktiivisesti ja sitoutuneesti Vapepan jäsenjärjestön Autoliiton tiepalvelun toimintaan vuodesta 1999 lähtien. Simonen on Autoliiton Napapiirin osaston puheenjohtaja ja vastaa tiepalvelutoiminnan pyörittämisestä Lapin alueella.

Simonen on osallistunut myös muihin Vapepan hälytystehtäviin rovaniemeläisen Tuikku-ryhmän jäsenenä, esimerkiksi viime syksyn ja talven aikana turvapaikanhakijoiden vastaanottoon ja heille kerättyjen vaatelahjoitusten lajitteluun.

Simonen on Vapepan Lapin maakuntatoimikunnan ja Rovaseudun paikallistoimikunnan jäsen.

Satakunnan maakunnallisen pelastajan tunnustus Juhani Salonsaarelle

Kankaanpääläinen Juhani Salonsaari saa Satakunnan vuoden 2016 maakunnallisen vapaaehtoisen pelastajan tunnustuksen.

Juhani Salonsaari on tehnyt pitkäjänteistä työtä Vapepan hyväksi kouluttamalla uusia etsijöitä sekä kehittämällä etsintäkoulutusta ja toimintaa myös valtakunnallisesti. Hän osallistuu aktiivisesti hälytystehtäviin ja pyrkii kehittämään Vapepan toimintaa hälytyksissä ja yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Varsinais-Suomen maakunnallisen pelastajan tunnustus Stina Törnblomille

Kaarinalainen Stina Törnblom saa Varsinais-Suomen vuoden 2016 maakunnallisen vapaaehtoisen pelastajan tunnustuksen.

Stina Törnblom on Vapepan Varsinais-Suomen maakuntatoimikunnan jäsen, Vapepan Kaarinan seudun paikallistoimikunnan puheenjohtaja ja aktiivinen toimija sekä Varsinais-Suomen pelastuskoirissa että Turun meripelastusyhdistyksessä. Hän on pitkän linjan vapepalainen. Törnblom liittyi SPR Virkkalan osaston ensiapuryhmään vuonna 1968 ja oli mukana 1967–1979 partiotoiminnassa, mihin kuului myös Vapepa-toimintaa.

Törnblom on toiminut vuodesta 1996 alkaen Varsinais-Suomen Pelastuskoirat ry:ssä kouluttajana, pelastuskoirien testaajana ja hälytysryhmän vetäjänä. Törnblom on itse kouluttanut neljä hälytysryhmätason koiraa.

Törnbom on toiminut useissa henkilöetsinnöissä Vapepa-johtajana. Lisäksi hän kouluttaa uusia maastoetsijöitä Vapepaan, toimii Kaarinan alueen valmiuspäivystäjänä ja kansimiehenä Turun meripelastusyhdistyksessä. Hän on aktiivisesti edistänyt pelastuskoirien ja meripelastuksen yhteistoimintaa Saaristomeren ja Ahvenanmaan alueella.

Törnblom on osallistunut laaja-alaisesti pelastuskoiratoiminnan kehittämiseen niin kotimaassa kuin kansainvälisen pelastuskoiratoiminnan Finnish Rescue -toiminnassa.
Törnblom on valittu lukuisiin luottamustehtäviin Vapepan eri toimielimissä ja hän on osallistunut Varsinais-Suomen Vapepa-toiminnan kehittämishankkeisiin.