Valtakunnallinen pelastaja on Risto Rissanen Kuopiosta

Vapepa-foorumissa Vaasassa julkistettiin lauantaina 25.11. Vuoden valtakunnallinen pelastaja. Hän on Risto Rissanen, Vapepa Kuopion autopartion jäsen, joka tarkkaavaisuudellaan pelasti eksyneen muistisairaan vanhuksen.

Palkitsemiseen johtaneet tapahtumat alkoivat 20. elokuuta illalla, kun Vapepa sai Kuopiossa etsintähälytyksen kotoaan kadonneesta iäkkäästä, muistisairaasta henkilöstä. Vapepa teki OHTO-hälytyksen. Suomen Metsästäjäliiton kautta Vapepaan kuuluva Risto Rissanen autopartio nro 50:stä ilmoitti saapuvansa hieman myöhemmin mukaan, koska oli vielä sorsametsällä. Lähempänä keskiyötä ajaessaan kohti Kuopiota ja sovittua kokoontumispaikkaa Rissanen havaitsi OHTO-viestissä mainittuihin tuntomerkkeihin sopivan henkilön kävelevän vastaan jalkakäytävällä. Hän pysähtyi ja meni jututtamaan henkilöä, joka kyselyihin heti totesikin, että on eksyksissä. Rissanen soitti hätäkeskukseen ja jäi ohjeiden mukaisesti odottamaan poliisin tuloa. Näin etsintä sai onnellisen lopun Risto Rissasen erityisen valppauden ja tarkkaavaisuuden ansiosta.

Kuopion paikallistoiminnan autopartiot ovat tehtäväänsä poliisin kanssa koulutettuja ja kuukausittain harjoittelevia ns. valmiusryhmiä, joiden vahvuuksia ovat nopea hälytettävyys ja alueen paikallistuntemus. Autopartioiden jäsenten on mahdollista käynnistää etsintätehtävä jo ennen Vapepa-johtajan saapumista tehtäväpaikalle.

Valtakunnallinen Vapepa-foorumi on vuoden kohokohta

Vuosittainen valtakunnallinen Vapepa-foorumi on vapepalaisten suurin yhteinen tapahtuma. Tänä vuonna foorumissa pidettiin vuorovaikutteisia työpajoja, joiden aiheita olivat muun muassa OHTO tutuksiVapaaehtoiset öljyntorjunnassa, Meneekö viestisi perille – puheviestinnän keinoja sekä Lahja 100-vuotiaalle Suomelle -auttajakurssi.

Vapepa-foorumin seminaarissa käsiteltiin ajankohtaisia asioita, tehtiin katsaus kuluneen vuoden tapahtumiin sekä jaettiin huomionosoituksia ansioituneille vapaaehtoisille. Seminaarissa piti puheenvuoron sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntija Jouni Pousi, joka käsitteli puheessaan sisäisen turvallisuuden strategiaa ja Vapepan roolia. Lisäksi seminaarissa puhui Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston Pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Tarja Wiikinkoski. Hän käsitteli kokonaisturvallisuutta ja järjestöyhteistyön haasteita Vapepalle.

Vapepa-foorumiin osallistui tänä vuonna noin 80 vapepalaista.

Teksti: Terhi Taikavaara