Valmiusvuosi starttaa Ähtärissä

Vapepan vapaaehtoiset ovat perinteisesti aloittaneet valmiusvuotensa helmikuun alkupäivinä yhteisellä avaustapahtumalla ja niin tapahtuu myös vuonna 2020, jolloin kokoonnutaan Honkiniemen viihtyisässä leirikeskuksessa heti helmikuun ensimmäisenä päivänä.

Valmiusavauksen ohjelma käynnistyy aamukahvin jälkeen, jolloin esittäytyvät maakunta- ja paikallistoimikuntien puheenjohtajat tuoreine uutisineen ja kuulemme heiltä varmaankin myös suunnitelmia tulevasta, sillä paikallistoimikunnat ovat tuolloin jo suurelta osin kokoontuneet  ensimmäisiä kertoja miettimään alueellista valmiutta.

Alustukset kuuluvat olennaisena osana valmiusavausohjelmaa ja tällä kertaa viranomaispuolelta Vapepa-yhteistyötä tulee avaamaan Poliisiammattikorkeakoulussa työskentelevä ylikonstaapeli Pasi Kotro. Hänen edellään kuulemme Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen johtajaa Marjaana Rajasaari-Lahtea, jolla on jo entuudestaan kokemuspohjaa Vapepan vapaaehtoisten kanssa toimimisesta kriisipäivystyksen osallistuttua syksyllä Hela19 -harjoitukseen.

Päivän kantava teema on kuntien varautuminen häiriötilanteisiin ja se, kuinka Vapepa alati muuttuviin haasteisiin pystyy vastaamaan. Omasta näkökulmastaan tulee tapahtumassa aiheesta puhumaan Ähtärin kaupungin hallintojohtaja Seppo Karjala.

Kuntasektoria koskettaa myös Vapepa-verkoston yhteisponnistus Hela2020 -valmiusharjoitus, joka tällä kertaa järjestetään Ähtärissä 5. ja 6. syyskuuta. Sen suunnittelu on jo alkanut ja suurimmat suuntaviivat ovat jo hahmottuneet, mutta vielä riittää kokoustamista asian tiimoilta. Harjoitusviikonlopun kurssi- ja koulutussuunnitelmista avausväelle tulee kertomaan SPR Länsi-Suomen piirin varautumisen asiantuntija Tave Rautiainen.

Sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntija Niki Haake on avausväelle tuttu puhuja edellisiltä vuosilta, hänen alustuksensa aiheena on Vapaaehtoiset pelastustoiminnassa -hanke.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu ei olisi mitään ilman sen parissa uurastavia vapaaehtoisiaan. Alustuksien ja keskustelun lisäksi tapahtumassa tullaan palkitsemaan aktiivisia toimijoita, huomionosoitukset ovat ohjelmassa ennen iltapäiväkahvia.

Eija Pippola

Ilmoittautuminen valmiusavaukseen: https://www.lyyti.in/Valmiusavaus2020

Ohjelma (tulostettava pdf-tiedosto)