Uusia etsijöitä peruskursseilta

Syyskuun viimeisenä viikonloppuna järjestettiin Etelä-Pohjanmaalla kaksi etsintäkurssia yhtaikaa, toinen Kauhavalla ja toinen Seinäjoella. Yhteensä kursseilla koulutettiin 33 henkilöä, joista suurin osa oli lähialueelta, mutta osallistujia oli myös Vaasasta, Vähästäkyröstä ja jopa Siilinjärveltä ja Hyvinkäältä saakka.

SPR Länsi-Suomen piirin valmiuspäällikkö Aki Valonen kävi esittäytymässä kummallakin kurssilla ja kehui Vapaaehtoisen pelastuspalvelua hyvänä ja monipuolisena harrastuksena:

– Vapepa-polusta voi jokainen muokata omanlaisensa, kouluttautumisvaihtoehdoissa löytyy ja uralla voi edetä niin ylös kuin haluaa.

Kauhavalla, Mäenpään kylätalolla päivän ohjelmaa veti Keski-Pohjanmaan alueelta paikalle saapunut Marko Järvenoja apukäsinään Vapepa-johtajat Kalevi Savisaari ja Pasi Suopelto. Neljä vuotta kouluttajana toiminut Järvenoja halusi varsinaisen kurssisisällön lisäksi painottaa ryhmäytymisen ja oman jaksamisen tärkeyttä:

– Mieti, miten on oman jaksamisesi laita, opi tuntemaan kuka olet ja miten reagoit asioihin, kuinka toimit väsyneenä?

Resilienssin eli kestävyyden ja psyykkisen palautumiskyvyn lisäksi puhuttiin hälytysryhmäläisten aktivoimisesta yhteisen toiminnan pariin muuallakin kuin Vapepa-tehtävillä. Paikallistoimikunnat voisivat olla mukana tällaisen toiminnan järjestämisessä, esimerkiksi seminaaripäivän tapaiset kokoontumiset jonkin tietyn aihealueen, esimerkiksi suunnistuksen parissa voisivat antaa uutta potkua toimintaa. Samalla voitaisiin purkaa mielen pohjalle jääneitä asioita ja saada vertaistukea asioissa, jotka ovat salassapitovelvollisuuden alaisia.

Kauhavan kurssilaiset Mäenpään kylätalon pihassa. Oikealla Marko Järvenoja ja Suvi Linjamäki.

Viranomaisyhteistyö myös kursseilla ja harjoituksissa tärkeää

Poliisin kautta tulevat etsintätehtävät ovat vapepalaisille vielä tällä hetkellä tutuimpia, mutta myös sosiaalipäivystyksen kautta on viime aikoina tullut paljon henkisen tuen ja ensihuollon tehtäviä. Operaatioiden kirjo on laaja ja se vaatii toimijoilta venymistä ja kouluttautumista. SPR onkin vastannut kysyntään ja tarjoaa monipuolista koulutusta etänä, nyt kun korona asettaa lähikoulutuksille rajoituksia.

Viranomaisten kanssa tehtävä yhteistyö näkyy myös koulutuksissa ja näillekin kursseille saatiin poliisin puheenvuoro. Kauhavan kurssille terveiset ja kiitokset Pohjanmaan poliisilaitokselta kävi tuomassa ylikonstaapeli Marko Halmesmäki ja Seinäjoen kurssille komisario Pauli Latvanen.

Seinäjoen kurssilla kouluttajana toiminut Tero Mustonen kiitteli aktiivisia kurssilaisia. Hän oli ilahtunut myös poliisin puheenvuorosta:

– Poliisin läsnäolo kursseilla antaa meille kouluttajillekin tärkeän viestin siitä, että työtämme arvostetaan ja viranomainen haluaa olla mukana toiminnan kehittämisessä.

Seinäjoella, SPR:n tiloissa pidetyllä kurssilla Mustosen lisäksi kouluttajina toimivat Anssi Mustonen ja Anne Mattila.

Seinäjoen kurssi kokoontui SPR:n tiloissa. Vas. kouluttaja Tero Mustonen.

Uudet tulokkaat heti mukaan

Useiden kurssilaisten taustoilla oli koiratoimintaa ja vapaapalokuntalaisuutta, mutta joukkoon mahtui ihan uusiakin tulokkaita, jotka olivat nähneet Vapepa-toimintaa etsintään tai ensihuoltoon liittyvillä tehtävillä. Peruskurssin käytyään uudet vapepalaiset rekisteröidään OHTO-järjestelmään ja heillä on perustiedot siitä, kuinka viranomaisjohtoisilla tehtävillä toimitaan, mutta vasta toiminnan kautta saa tekemiseen varmuutta. Uusia toimijoita kannustetaankin lähtemään rohkeasti mukaan tehtäville ja myös harjoituksiin, jokaiselle löytyy varmasti jotain sopivaa tekemistä ja aina oppii uutta.

Kauhavan kurssilaisia kertaamassa etsintämenetelmiä.

Etsinnän peruskurssin Kauhavalla järjesti Härmänmaan paikallistoimikunta ja Seinäjoella Lakeuden paikallistoimikunta.