Uusi menetelmä nopeuttaa kadonneen etsintöjä

Kuva: Niklas Meltio

Heinäkuu on Vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle eli Vapepalle usein kiireisintä etsintäaikaa, sillä kesäisin eksymisten ja katoamisten määrä kasvaa. Tänä kesänä Vapepan käytössä on uusi etsintämenetelmä, jonka avulla etsinnät saadaan käyntiin entistä nopeammin.

Säiden lämmetessä ja ihmisten siirtyessä tutusta ympäristöstä lomamaisemiin eksymiset yleistyvät. Vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa on huomattu, että marjastus- ja sienestyskauden käynnistyessä hälytyksiä kadonneiden ihmisten etsintöihin tulee tavallista enemmän.

Esimerkiksi viime vuonna helteinen heinäkuu oli Vapepan hälytysryhmille vuoden vilkkain etsintäkuukausi: silloin vapaaehtoiset osallistuivat ympäri Suomen yhteensä 28 etsintään, mikä oli kymmenisen etsintää enemmän kuin kuukaudessa keskimäärin.

Etsinnät käyntiin pienemmällä henkilömäärällä

Tänä kesänä Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on ottamassa käyttöön uutta etsintämenetelmää, partioetsintää. Menetelmä perustuu kolmen hengen partioihin, joille kullekin annetaan etsittäväksi yksi etsintäalue eli lohko.

– Uudella menetelmällä pystymme käymään läpi suuren alueen nopeasti entistä pienemmällä henkilömäärällä, toteaa Punaisen Ristin valmiuskoordinaattori Heikki Väätämöinen. – Menetelmää käytetään silloin, kun etsinnällä on kiire. Uusi partio saadaan liikkeelle, kun on saatu kokoon kolme ihmistä.

Vapaaehtoisia etsintätilanteessa johtava Vapepa-johtaja valitsee käytettävän etsintämenetelmän yhdessä poliisin kanssa muun muassa maaston muotojen, etsijöiden määrän ja etsittävän oletetun kunnon mukaan. Vapepan vapaaehtoiset on koulutettu hyödyntämään useita eri etsintämenetelmiä. Yleisimmin käytettävässä näkötuntumaharavoinnissa etsijät liikkuvat rinnakkain etsintäketjussa, jossa kulkee rivissä enintään kymmenen ihmistä.

Monella alueella uudesta menetelmästä haetaan vielä kokemuksia. Alkuaan Lapin kautta Suomeen rantautunut menetelmä on otettu käyttöön esimerkiksi Oulun seudulla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Suomessa.

– Tietenkin parasta on, jos eksymiseltä vältytään kokonaan. Siksi vieraaseen maastoon lähtiessään kannattaa ottaa mukaan kartta ja kompassi, pitää kännykkä täyteen ladattuna ja pakata mukaan ainakin pilli, tulitikut, ensiapupakkaus ja vesipullo, Väätämöinen vinkkaa.

– Jos huomaa eksyneensä, kannattaa pysähtyä saman tien odottamaan etsijöitä eikä jatkaa matkaa umpimähkään.

Vapepa etsinnöissä keskimäärin neljästi viikossa

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hälytysryhmät osallistuvat viranomaisten apuna vuosittain noin 200 kadonneen ihmisen etsintään eli keskimäärin lähes neljään etsintään joka viikko. Ympäri Suomen toimiva Vapepa on 50 järjestön ja noin 20 000 vapaaehtoisen verkosto, jonka koulutetut hälytysryhmät tukevat viranomaisia paljon auttajia vaativissa tilanteissa. Verkoston toimintaa koordinoi Suomen Punainen Risti.