Valmiuskeskusharjoitus

08.11.2023 klo 12.00-20.00 Joensuu

Rantakylä, kouluympäristö

Harjoittelemme päivän aikana erilaisia ensihuoltotehtäviä viranomaisen ja kaupungin tukena sosiaali- ja kriisipäivystyksen johdolla.

Harjoitus soveltuu SPR:n ja Vapepan hälytysryhmille, erityisesti johtoryhmille, ensiapu- ja valmiusryhmille, henkisen tuen vapaaehtoisille, muonittajille – mutta tarvitsemme mukaan myös hälytystoimintaan koulutettuja vapaaehtoisia erilaisiin ohjaus- ja opastustehtäviin (joukohallinta),  Pelastakaa Lasten lapsiystävällisen tilan käyttöönottoon koulutettuja vapaaehtoisia. Vaatimuksena on Vapepan hälytysryhmään kuuluminen ja koulutus johdettavana toimimiseen (ensihuolto, etsintä, henkinen tuki tms. oman jäsenjärjestön tehtäväkohtainen koulutus, esim. ensiapupäivystäjä) hälytystehtävällä.

Ennakkoon tiedossa olevia vapaaehtoistehtäviä ovat:

  • johtoryhmätoiminta (vapaaehtoisten johtaminen viranomaisen tukena)
  • kouluttaminen (vapaaehtoisorganisaation ensihuoltotehtäviin liittyvä pikakoulutus)
  • kirjaaminen (maalihenkilöiden kirjaaminen sisään)
  • ohjaustehtävät (opastus tiloissa, viranomaistiedon jalkautus)
  • haavoittuvassa asemassa olevien tunnistaminen ja suojelu
  • henkinen tuki ja autettavien kohtaaminen (ml. lapsiystävällinen tila)
  • huollon ja logistiikan mahdolliset tukitoimet (hätämajoitus, muonituksen tuki jne.)
  • muut mahdolliset tehtävät

Harjoitukseen voi ilmoittautua myös maalihenkilöksi. Maalihenkilönä toimien voi myös matalalla kynnyksellä oppia vapaaehtoisten roolista viranomaisen tukena ja toiminnasta ensihuoltotehtävällä.

 

Ilmoittautumiset 23.10. mennessä KLIKKAMALLA TÄSTÄ

  • Harjoitukseen voi osallistua iltapäivän ja/tai illan aikana oman käytettävyyden mukaisesti.
  • Johtoryhmätoimijoita tarvitaan erityisestä valmiuskeskuksen perustamisvaiheessa, mutta myös illan aikana.

Lisätietoja SPR valmiuspäällikkö Mika Korppinen mika.korppinen [ät] redcross.fi

Harjoituksen järjestävät Siun Sote (sosiaali- ja kriisipäivystys sekä pelastuslaitos) ja Joensuun kaupunki  yhteistyössä SPR Savo-Karjalan piirin ja Vapaaehtoinen pelastuspalvelun kanssa

Valmiuskeskus (evakuointikeskus, alueellinen valmiuskeskus AVAK tms.) on viranomaisjohtoinen toiminto, joka voidaan perustaa normaaliajan esim. häiriötilanteen aikana tai suuronnettomuudesta johtuvan suojaväistön vuoksi. Valmiuskeskuksessa voidaan hätämajoittaa kodeistaan evakuointuja ihmisiä, tarjota kunnan ja viranomaisten palveluja sekä tietoa jne. Vapaaehtoisilla on rooli viranomaisten ja kunnan tukemisessa tarjoamalla omaa osaamistaan sekä lisäkäsiä ja -jalkoja, kun huolehditaan suuren ihmisjoukon perustarpeista (ensihuolto).