SPR avustaa massarokotustapahtumissa Kuusiolinnan toimipisteissä

Covid-19 -rokotteiden antaminen on jo näkynyt laajasti joka paikkakunnan arjessa. Rokottamisen määrät tulevat kiihtymään kesän lähestyessä, mikä tuo entistä enemmän liikettä rokotuspaikoille. Suomi tavoittelee mahdollisimman hyvää rokotuskattavuutta, joten vapaaehtoinen ja maksuton koronavirusrokote tarjotaan koko väestölle. Tällä hetkellä rokotetaan yli 16-vuotiaat.

Ajanvaraus aukeaa vähitellen seuraaville ikäluokille ja samalla ensimmäisinä rokotteen saaneilla on jo vuorossa toinen, vahvistusrokote. Kuusiokunnissa tämä tarkoittaa kaikkiaan yli 38 000 käyntiä rokotepisteellä. Koska käyntien määrä rokotuspisteissä lisääntyy, on turvallinen ja koronaohjeistukset huomioiva vierailu tärkeä varmistaa oheisjärjestelyillä.

Kuusiolinna Terveys Oy ja Suomen Punainen Ristin koordinoima Vapaaehtoinen pelastuspalvelu ovat sopineet yhteistyöstä massarokotustapahtumien liikenteenohjauksessa Alavuden, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin alueella. Vapepan toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Toiminta on pyyteetöntä ja organisoitua kansalaistoimintaa, johon osallistuvat Vapepan jäsenjärjestöjen ja muiden yhdistysten vapaaehtoiset toimijat. Vapepa-koordinaation kautta on auttamistoiminnalle luotu yhtenäinen ja organisoitu tapa toimia julkisten toimintojen tukena.

Kuusiokunnissa rokotuksia annetaan terveysasemilla. Ajanvarauksen ansiosta yllättäviä ruuhka-aikoja voidaan välttää ja massarokotusten järjestäminen on etukäteen suunniteltu niin rokottamisen kuin oheistoimintojen osalta. Yhteistyö Vapepan kanssa on kuitenkin merkittävä tuki.

– Meillä on tavoitteena varmistaa jokaiselle alueen asukkaalle onnistunut rokotuskäynti. Yhteistyö Punaisen Ristin ja Vapepan kanssa varmistaa osaavan liikenteenohjauksen organisoinnin sekä asiakkaalle turvallisen saapumisen, mikä vapauttaa ammattilaisiamme terveysasemien sisällä tehtäviin järjestelyihin. Rokottaminen on suuri urakka ja olemme todella iloisia mahdollisuudesta hyödyntää. Samalla saamme tukea alueen järjestöjä, kertoo Kuusiolinna terveys Oy:n toimitusjohtaja Juha Viitasaari.

– Tukitoiminta rokotustilanteissa on matalan kynnyksen helppoa ja yksinkertaista vapaaehtoistoimintaa, joka sopii kaikille. Riittävän perehdytyksen saa, kun lukee ilmoittautumislinkin takaa löytyvät ohjeet. Kun apua tarvitaan, yhteystietonsa jättäneille soitetaan ja sovitaan tarkemmat yksityiskohdat, jatkaa SPR Länsi-Suomen piirin valmiuspäällikkö Aki Valonen.

Sinua kaivataan vapaaehtoiseksi

Vapaaehtoistehtävät ovat kaikille 18 vuotta täyttäneille sopivia opastus- ja neuvontatehtäviä, asiakkaiden ohjaamista rokotuspisteisiin ja liikenteen ohjaamista. Tukitehtävällä toimitaan työpareittain vapaaehtoisjohtajan ja terveysviranomaisen ohjauksessa. Tarvittavat suojavarusteet ja koulutus annetaan ennen tehtävän alkua.

Rokotuspaikan toiminta ja tuen tarve voi kestää muutamista päivistä aina muutamiin viikkoihin. Tarkempi vapaaehtoisten tarve ja työvuorot selviävät rokotuspaikan suunnittelun edetessä. Lisätietoa löytyy osoitteista punainenristi.fi ja Kuusiolinnan some-kanavista.

Jokainen voi olla vapaaehtoistoiminnan kautta osa historiallista rokotusprojektia. Ilmoittaudu mukaan täällä: https://www.lyyti.fi/reg/KoronatukiEP2.

Lisätietoja: Aki Valonen, valmiuspäällikkö Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, SPR Länsi-Suomen piiri, aki.valonen@redcross.fi, p. 040 528 0902 ja Juha Viitasaari, toimitusjohtaja Kuusiolinna terveys Oy, juha.viitasaari@pihlajalinna.fi, puh. 040 152 9462