Rissala 2016: Kuopiossa harjoiteltiin lento-onnettomuuden varalta

Kuopion Vapepan vapaaehtoiset osallistuivat lauantaina 23.4 Kuopion lentoasemalla Rissalassa järjestettyyn viranomaisten yhteistoimintaharjoitukseen. Harjoitustilanteessa lentokone törmäsi maahan laskeutumisen yhteydessä.

Harjoituksen tavoitteena oli testata lentoaseman pelastussuunnitelmaa lento-onnettomuuden varalta. Harjoitukseen osallistui n. 150 pelastajaa Vapepan lisäksi Finavialta, pelastuslaitokselta, sairaanhoitopiirin ensihoitopalveluista, Kuopion yliopistollisesta sairaalasta, poliisista ja Puolustusvoimilta sekä maaliryhmän jäseniä ja dokumentoinnista vastaavia opiskelijoita Ingmanin käsi- ja taideoppilaitokselta.

Mielekäs ja hyödyllinen harjoitus

Vapepasta harjoitukseen osallistui Vapepa-johtaja ja 15 vapaaehtoista. Vapepa vastasi myös harjoitusosaston muonituksesta kenttäkeittiöllään.

– Vapepan hälytysosasto oli yhdistelmä kokemusta ja tuoreutta. Mukana oli kokeneita vapepalaisia, mutta myös ihan ensikertalaisia. Aluksi toimimme toisena maaliosastona, eli esitimme onnettomuuskoneen matkustajia kentälle vastaan tulleita omaisia. Sitten vaihdoimme roolia ja ryhdyimme pelastusviranomaisten apuna hoitamaan ensihuollon tehtäviä lievemmin loukkaantuneiden ja vammoitta selvinneiden matkustajien parissa, kertoo harjoituksessa Vapepa-johtajana toiminut Mika Lyytinen.

– Porukassa oli innostunut fiilis ja yhteistyö viranomaisten kanssa toimi erinomaisesti. Yhteistoiminnan harjoittelemisen lisäksi tavoitteena oli myös löytää kehityskohteita. Löysin omasta Vapepa-johtajan roolistani kehitettäviä asioita ja myös viranomaiset löysivät tavoitteidensa mukaisesti kehittämiskohteita, Lyytinen kertoo.

Harjoitus koettiin mielekkääksi ja hyödylliseksi. Oikeita hälytyksiä tulee Vapepalle harvakseltaan, joten harjoitusten rooli valmiuden ylläpidossa on merkittävä.

Valmiuspäällikkö Mika Korppinen seurasi harjoitusta tarkkailijana ja valmiuspäällikön roolia Vapepa-johtajan kanssa pelaten.