Poliisin ja Vapepan yhteisessä etsintäharjoituksessa harjoiteltiin tosielämän tilanteita varten – Lapin Kommatissa etsittiin kadonnutta marjastajaa

Kuva Simon etsintäharjoituksesta keväältä 2022 . Kuva: Timo Heikkala

Kadonneiden etsintä kuuluu Suomessa poliisille, joka käyttää usein apuna Vapaaehtoisen pelastuspalvelun koulutettuja etsijöitä. Jotta yhteistyö olisi mahdollisimman saumatonta, sitä harjoitellaan poliisin johtamissa etsintäharjoituksissa.

Partionjohtaja Mika Tuomi ilmoittaa partionsa palanneeksi suorittamaltaan tehtävärastilta. Etsinnän johtopaikalla Vapepa-keskuksessa tieto kirjataan ylös ja Tuomi lähtee hakemaan partion seuraavaa tehtävää etsintäharjoitusta johtavalta poliisilta. Muut partion jäsenet, Reetta Juntunen ja Anna-Maija Kokkoniemi jäävät odottamaan.

Vapepan ja poliisin yhteisessä etsintäharjoituksessa Kommatissa etsitään kuvitteellista, tummansiniseen takkiin ja mustaan pipoon pukeutunutta 62-vuotiasta marjastajaa, joka on viimeksi nähty Kommatin majalla varhain aamulla. Kadonneesta tiedetään, että hän ontuu kävellessään ja apunaan hänellä on kävelykeppi.

Vaikka kyseessä on harjoitus, kadonneesta tarvitaan tarkat tiedot, sillä etsintä perustuu kadonneen profilointiin ja tilastoihin. MSO-etsintää (Managing Search Operation) kokeiltiin Suomessa ensimmäisenä Lapin poliisilaitoksen alueella reilu kymmenkunta vuotta sitten. Siinä kadonneesta henkilöstä ja etsintätapauksesta tehdään profilointi, jonka perusteella päätellään todennäköisimmät löytymisalueet.

– Vapaaehtoiset otettiin etsintään mukaan heti alusta lähtien ja siitä asti tätä on kehitetty ja viety yhteistuumin eteenpäin. Jos poliisille tulee jotain uutta, se otetaan heti käyttöön myös Vapepassa, Suomen Punaisen Ristin Lapin piirin valmiuspäällikkö Annikki von Pandy kertoo.

Lue koko juttu etsintäharjoituksesta täältä.

Teksti: Saila Vaara / Sompio