Poliisi ja Vapepa järjestävät lauantaina 6.5. etsintäharjoituksen Lapualla

Keltaiseen takkiin pukeutunut henkilö pitää karttaa. takissa Vapepan logo.

Harjoituksessa etsitään viime vuoden marraskuussa kadonnutta nuorta miestä

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu järjestää lauantaina 6.5. poliisijohtoisen etsintäharjoituksen, jossa etsitään marraskuussa Lapualla kadonnutta nuorta miestä. Etsintäharjoitus alkaa lauantaina 6. toukokuuta kello 10.00 Lapuan hiihtomajalla osoitteessa Urheilumajantie 28, 62100 Lapua.

Hiihtomajan paikoitus on rajallinen, joten etsintäharjoitukseen osallistuvia pyydetään suosimaan yhteiskyytejä saapuessaan.

Vapepa pikakouluttaa etsintöihin osallistuvat vapaaehtoiset, jotta etsijöillä on tarpeeksi tietoa ja taitoa turvalliseen etsintään ja että etsintä voidaan tehdä koordinoidusti.

Toivomme, että halukkaat Vapepaan kuulumattomat vapaaehtoiset etsijät ilmoittautuvat tämän linkin kautta mukaan. Ilmoittautumislinkin ovat luoneet kadonneen henkilön omaiset. Harjoitukseen osallistuu myös Punaisen Ristin henkisen tuen vapaaehtoisia, jotka ovat valmiudessa antamaan henkistä tukea osallistujille. Vapepan ensihuoltoryhmät huolehtivat etsijöiden muonituksesta.

Vapepan hälytysryhmiin kuuluvat ovat saaneet OHTO hälytyksen ja nuodattavat saamiaan ohjeita.

– Omaiset ovat hyvin kiitollisia vapaaehtoisten suuresta työmäärästä ja siitä, että omaisia kuunnellaan ja he voivat osallistua etsintöihin, toteaa omaisten yhteyshenkilönä toimiva Vapepa-johtaja Marjo Nurmenniemi.

Usein kysyttyjä kysymyksiä etsinnöistä

Mitä tarvitset mukaan?

– Maastoon sopivat säänmukaiset varusteet ja huomioliivit
– Omaa evästä ja juotavaa voi ottaa, mutta myös muonitus on tulossa paikan päälle

Mitä etsinnältä voi odottaa?

– Etsintä kestää noin kahdeksan tuntia, mukana voi olla lyhyemmänkin ajan
– Etsintä tehdään metsässä, joten se voi olla fyysisesti raskasta

Millainen on hyvä etsijä?

– Hyvä peruskunto
– Osaa kuunnella ja noudattaa annettuja ohjeita
– Etsintään keskitytään kunnolla
– Tehtävään suhtaudutaan avoimin mielin

Vapepan toimintaan liittyviin median yhteydenottoihin vastaa Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin valmiuspäällikkö Aki Valonen p. 040 5280902, aki.valonen@redcross.fi

Lisätietoja vapaaehtoisille antaa Marjo Nurmenniemi sähköpostitse nurm.marjo@gmail.com.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu eli Vapepa on 52 jäsenjärjestön muodostama verkosto, jonka vapaaehtoiset hälytysryhmät tukevat viranomaisia paljon auttajia vaativissa tehtävissä. Vapepa kouluttaa vapaaehtoisia erilaisiin tehtäviin esimerkiksi etsintä- ja ensihuoltotehtäviin. Verkoston toimintaa koordinoi Suomen Punainen Risti. www.vapepa.fi