Paikallistoimikunta kokoontui Kortesjärvellä

Vapepan Pohjanmaan maakuntatoimikunnan alueen paikallistoimikunnat ovat syksyn aikana pitäneet järjestäytymiskokouksensa ja toimintasuunnitelmat on saatettu maakuntatoimikunnan tarkasteltavaksi. Kalentereihin on saatu kiitettävästi merkittyä koulutuksia ja monipuolisen toiminnan kautta pyritään saamaan lisää toimijoita eri järjestöistä osallistumaan auttamisen ketjuun.

Maanantaina 9.12.2019 Härmänmaan paikallistoimikunta kokoontui Kortesjärvellä ja illan keskustelu liikkui lähinnä siinä, miten Vapepan toimintaa saataisiin tutuksi muillekin järjestöille ja kuinka saamme taattua paikallisen valmiuden siihen pisteeseen, että vapaaehtoisia olisi käytettävissä viranomaisen avuksi silloin, kun apua tosissaan tarvitaan.  Valmiutta olisi pidettävä yllä, mutta jos häiriö ei ole konkretisoitunut, on vaikea saada ihmisiä asiasta kiinnostumaan. Vapepa on edelleen monelle tuntematon käsite ja toimintamme pitäisi saada näkymään niin medioissa kuin eri tahojen kokoontumisissa, erityisesti silloin kun niissä suunnitellaan valmiuden ja varautumisen asioita.

Valmiuden ylläpito pitäisikin tapahtua lähinnä toiminnan kautta ja sen järjestämisessä ovat avainasemassa nimenomaan paikallistoimikunnat, jotka tuntevat alueellansa toimivat järjestöt ja niissä ahertavat toimijat. Esimerkiksi järjestöjen yhteistyönä toteutetut pienimuotoiset harjoitukset voisivat tuoda kaivattua maustetta perinteisten kokousten ja infojen sijaan. Samalla voitaisiin päivittää OHTO:ssa olevia yhteystietoja, karsia pois turhat ”nollaryhmät” ja lisätä uusia, aktiivisia jäseniä rekisteriin. OHTO-infon rummuttamista pitää jatkaa sinnikkäästi, sillä se on työkaluna äärimmäisen tärkeä ja sen käyttäminen vähentää vapaaehtoisten turhaa seisoskelua johtopaikan pihassa.

Ensihuollon ja henkisen tuen tehtävät ovat lisääntymässä. Kasvavaan henkisen tuen tarpeeseen on vastattu jo perustamalla psykososiaalisen tuen hälytysryhmä, jonka jäseniä on kattavasti koko pohjanmaan alueelta. Kunnat ovat valmiussuunnittelunsa äärellä kiinnostuneita vapaaehtoistoimijoista sillä niiden omat resurssit ovat usein rajalliset. Tällöin olisikin tärkeää saada kolmannen sektorin linkki lähelle kuntien johtoryhmiä, jolloin suunnitelmissa voidaan ottaa huomioon Vapepan tuottama vapaaehtoisresurssi.

Illan alustajana toimi valmiuspäällikkö Aki Valonen ja omat terveisensä tapahtumaan toivat maakuntatoimikunnan varapuheenjohtaja Juhani Alkio ja paikallistoimikunnan puheenjohtaja Maria Koski.

Paikallistoimikunnan seuraava kokoontuminen pidetään Lappajärvellä Itäkylän nuorisoseuralla ke 22.1. klo 18, jonne kaikki vapaaehtoistyöstä kiinnostuneet ovat lämpimästi tervetulleita.

Eija Pippola