Naisensihoitajien kalenterista Vapepan hyväksi jättimenestys

Kuva: Altti Näsi

Pirkanmaan pelastuslaitoksen naisensihoitajat päättivät vajaat kaksi vuotta sitten kuvata seinäkalenterin, jonka tuotto lahjoitettaisiin hyvään tarkoitukseen. Pohdinnan jälkeen kohteeksi valikoitui Vapaaehtoinen pelastuspalvelu. Alusta alkaen oli selvää, että naiset esiintyisivät kuvissa työvaatteissaan ja kalenterista tehtäisiin positiivinen ja ajatuksia herättävä.


Kalenteriprojekti onnistui yli odotusten: positiivista energiaa säteilleet ensihoitajat lahjoittivat Vapepalle lauantaina ison valkoisen shekin. Shekissa komeili summa 18 728 euroa. Lahjoitetut varat käytetään vapaaehtoisten etsintäryhmien kouluttamiseen ja varustamiseen. Puolet varoista käytetään kalenterin syntysijoilla Hämeessä ja puolet muualla Suomessa.

Suuri summa vaati paljon työtä

Yksi kalenteriprojektin puuhanaisista, Kirsi Kaivonen, kertoi välittömästi luovutustilaisuuden jälkeen, että takki on nyt tyhjä.

– Tämä oli paljon isompi urakka, kuin mitä osasimme alussa kuvitella. Kuvaukset kalenteria varten olivat vain pieni osa kokonaisuutta, Kaivonen kuvailee lähes kahden vuoden työtä. Naiset hoitivat kalenterin markkinointia ja myyntiä pitkälti itse. He muun muassa osallistuivat aktiivisesti erilaisille messuille ja yleisötapahtumiin, joissa kalenteria myytiin.

Ensihoitajat kertovat yhteen ääneen olevansa ylpeitä projektistaan. Kaivonen sanoo pilke silmäkulmassa, että on joutunut jopa pyytämään kavereiltaan anteeksi sosiaalisessa mediassa mahdollista liiallista kalenterihehkutusta.

Lahjoituksella saadaan paljon aikaan

Lahjoitus luovutettiin lauantaina Vapepan valmiusavauksen yhteydessä Tampereella. Lopullinen lahjoitussumma pysyi salaisuutena loppuun asti. Shekki oli peitetty mustalla huivilla ja summan paljastuttua paikalla olleet vapaaehtoiset osoittivat iloisuuttaan ja kiitollisuuttaan raikuvin aplodein. Kännykkäkameroita käytettiin ahkerasti.

– Vapaaehtoistoiminta on kustannustehokas auttamisen tapa ja käytännön etsintätyössä lahjoituksella on todella suuri merkitys. Tämä oli viranomaisilta hieno uuden tyyppinen avaus, kiittää Punaisen Ristin valmiuskoordinaattori Arsi Veikkolainen.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on Suomen Punaisen Ristin koordinoima 51 järjestön ja yhteisön yhteenliittymä, jonka vapaaehtoiset hälytysryhmät auttavat viranomaisia erityisesti paljon auttajia vaativissa tehtävissä. Valtakunnallisesti hälytyksiä tulee vuosittain satoja. Yleisin tehtävä, johon Vapepa hälytetään, on kadonneen ihmisen etsintä.

Kuva: Altti Näsi / Punainen Risti