Miksi kadonnut ei aina löydy?

Katoamisalue voi olla pienistä etäisyyksistä huolimatta laaja!

Monesti tulee lukeneeksi, että miksi kadonnutta ei ole löydetty, kun tuo löytymispaikka on niin kovin lähellä katoamispaikkaa. Erään kerran lehden yleisöosastolla ihmeteltiin, että oliko kadonneen etsintä johdettua ja järjestelmällistä kun kadonnut on löytynyt kolmen (3) kilometrin päästä katoamispaikastaan reilun kymmenen vuoden jälkeen katoamisestaan.

Kadonnut löytyi läheltä – miksi ei löydetty?

Tässä on vähän puhdasta matematiikkaa etsintäalueen kokojen laskemiseen. Tuolle kolmen kilometrin etsintäalueelle tulee pinta-alaa seuraavasti: 28,27 neliökilometriä tai ehkä paremmin tuon hahmottaa, jos sen laskee neliömetreiksi, tällöin pinta-ala koko etsintäalueella on 28 274 334 neliömetriä, eli yli 28 miljoonaa neliömetriä! Laskelmassa olen käyttänyt ympyrän säteenä tuota kolmea kilometriä (3 000 m). Pinta-ala voidaan laskea seuraavasti A = π · r potenssiin 2 (jossa r on säde). Kaava tässä tapauksessa on seuraava; pinta-ala = 3.14 x (3 000 m x 3 000 m).

Kuten etsittävien neliömetrien suuresta määrästä voi olettaa, on etsintää suoritettava tiettyjen oletusten ja johtolankojen mukaisesti. Näin suurta aluetta ei vain millään pysty etsimään kokonaan, niin että jokainen paikka tulisi katsottua. Ympyrä, jonka säde on kolme kilometriä, on jo niin iso alue, että johdetulla ja suunnitellullakin etsinnällä ei tuota aluetta voi millään keinoin etsiä 100 % tarkkuudella. Tarkimmillakin etsintämenetelmillä päästään vähän reilun 90 % tarkkuuteen etsityllä alueella. Partioetsintää käyttäen kadonnut löytyy 91 % todennäköisyydellä ja näkötuntumaharavoinnilla 90 % todennäköisyydellä etsintäalueelta, mikäli hän siellä etsintähetkellä on.

Pitää myös olla tietoinen siitä tosiseikasta, että kadonneen ollessa maastossa, voi kokenutkin etsijä kävellä ohi metrin päästä huomaamatta kadonnutta. Suomalainen metsämaasto on sen verran tiheää ja välillä todella hankalakulkuista, että piilopaikkoja on todella paljon. Myös etsintäkoira voi kulkea ohi huomaamatta kadonnutta, mikäli ilmavirrat kulkevat epäedullisesti kadonneen suhteen. Kadonnut henkilö menee puolen neliömetrin kokoiseen alaan ja lapsi vielä pienempään.

Alla olevassa kuvassa on mallin vuoksi korostettu etsintäalue, mikäli katoamispaikkana on Jyväskylän keskusta ja oletettu etsintäalue ulotetaan kolmen kilometrin säteellä joka suuntaan.

Uutisen kirjoittaja Heikki Maukonen on Vapepa-johtaja ja kouluttaja Keski-Suomesta.