Meripelastusseuran 120-vuotisjuhlavuosi huipentui alusparaatiin

Suomen Meripelastusseura juhlisti 120-vuotista historiaansa näyttävällä alusparaatilla Helsingissä lauantaina 4.11. Paraatilla kunnioitettiin samalla merellä menehtyneiden merenkulkijoiden muistoa. Yleisöllä oli mahdollisuus tutustua pelastusaluksiin Kauppatorin edustalla.

Hernesaaren kärjestä lähteneeseen paraatiin osallistui yhteensä 13 pelastusalusta Helsingistä, Espoosta, Loviisasta, Porkkalasta, Porvoosta, Kotkasta ja Turusta. Aluksilla oli mukana noin 70 Meripelastusseuran vapaaehtoista. Alukset tekivät lipputervehdyksen merenkulkijoiden ja mereen menehtyneiden muistomerkin kohdalla, samalla Meripelastusseuran ja muiden merenkulkujärjestöjen edustajat laskivat seppeleen muistomerkille.

– Alusparaati on vuosittainen perinne, mutta tänä vuonna juhlistimme sillä Meripelastusseuran 120-vuotista historiaa. Paraati on tärkeä myös niille vapaaehtoisille, jotka eivät enää pääse merille, sillä he voivat osallistua juhlallisuuksiin rannalta, kertoo Suomen Meripelastusseuran valmiuspäällikkö Jori Nordström.

Paraatin päätepaikka oli Helsingin kauppatorin edustalla, jossa yleisöllä oli mahdollisuus tutustua pelastusaluksiin. Juhlallisuudet jatkuivat vielä Kulttuuritalolla juhlavastaanotolla ja -konsertilla, joihin osallistui noin 300 Meripelastusseuran vapaaehtoista.

– 120-vuotisjuhlavuosi sai ansaitsemansa huipennuksen sekä alusparaatissa että juhlavastaanotolla – vaikka koulutukset ja kalusto ovat kehittyneet merkittävästi aikojen saatossa, on Meripelastusseuran tehtävä pysynyt samana kaikki nämä vuodet, toteaa Jori Nordström.

Tällä hetkellä Meripelastusseuraan kuuluu 58 jäsenyhdistystä, jotka ylläpitävät yhteensä 60 pelastusasemaa rannikolla ja sisävesillä. Pelastusaluksia on 133, ja niiden miehistöissä toimii noin 1 500 vapaaehtoista. Meripelastusseuran yksiköt ovat tänä vuonna suorittaneet yli 1 400 pelastus- ja avunantotehtävää, joissa apua on saanut lähes 3 000 ihmistä ja noin 1 200 alusta.

Meripelastusseura kuuluu Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun ja koordinoi vapaaehtoista meripelastusta.

Lisätiedot: www.meripelastusseura.fi

Teksti: Terhi Taikavaara