Matkailijat turvaan heikoilta jäiltä

Vapepa partioi Kemijoen rannassa Rovaniemellä, koska monet matkailijat pyrkivät heikolle rantajäälle valokuvaamaan. Hollantilaiset Areil (vas.) ja Maxim suunnittelivat juuri jäälle menoa, kun vuorossa olleet Helena Ruokanen ja Helena Hanni tulivat varoittamaan vaarasta. Kuva: Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti

Pakkasista huolimatta jäät ovat monin paikoin vielä heikot. Rovaniemellä vapepalaiset ovat partioineet jo reilun kuukauden ajan Kemijoen rannassa opastamassa turvaan matkailijoita, jotka toisinaan eksyvät heikoille jäille. Vapaaehtoisten iloksi muutkin kaupunkilaiset ovat rohkaistuneet puuttumaan kohdalle osuviin vaaratilanteisiin.

Tammikuussa talvi on jo pitkällä, mutta jäät eivät kanna kaikkialla Lapissakaan. Esimerkiksi Rovaniemen keskustassa virtaava Kemijoki pysyy virtauksien vuoksi sulana läpi talven.

Alkutalvesta Rovaseudun vapepalaiset päättivät tarttua kaupunkia puhututtaneeseen ongelmaan: moni matkailija kävelee pelottomasti rannan hauraalle jäälle ikuistaakseen itsensä talviseen valokuvaan. Kyse ei aina ole uhkarohkeudesta, sillä moni uskoo lumipeitteisellä jäällä seisovansa tukevasti maan kamaralla. Kaupunki ja Vapepa sopivat yhdessä, että vapaaehtoiset ryhtyvät partioimaan rantaraitilla ja opastamaan jäälle pyrkijöitä turvaan.

Tarvetta on ollut, sillä jäljet lumessa osoittavat, että heikolla jäällä käy ihmisiä lähes päivittäin.


Viesti kulkee ilman yhteistä kieltäkin

Reilun kuukauden ajan joen tuntumassa partioineet vapepalaiset ovat kiertäneet rantaraittia useampana päivänä viikossa.

– Tämä ei ole varsinaista päivystämistä vaan neuvomista. Moni vapepalainen asuu kosken rannassa ja jos joka tapauksessa lähtee koiran kanssa lenkille, on sama kävellä kosken rannassa ja katsella ympärilleen, kertoo Rovaseudun Vapepan puheenjohtaja Reijo Köngäs.

Hän on itse kulkenut rannassa kuutisen kertaa. Muutamia aitojen yli kiivenneitä matkailijoita on pitänyt huikata palaamaan rannalle.

– Turistit puhuvat usein huonoa englantia ja varsinkin vanhemmilla vapaaehtoisilla on meillä vähän sama homma, naurahtaa Köngäs.

Kielimuurista huolimatta kohtaamiset rantaraitilla ovat sujuneet hyvin. Aidat ja varoitusmerkit huomataan. Useimmat kulkijat vain nappaavat itsestään kuvan rannan komean joulukuusen kohdalla ja jatkavat matkaansa. Partioidessaan vapepalaiset pitävät samalla rantaraitin aidan ja varoitusmerkit puhtaina lumesta.


Kaupunkilaiset lähteneet mukaan

Vaikka vapepalaiset kulkevat rannassa lähes päivittäin, aukotonta päivystystä on vapaaehtoisvoimin mahdotonta järjestää. Joulukuun alkupuolella vapepalaiset toivoivatkin alueen medioissa, että myös muut rannassa liikkuvat kaupunkilaiset pitäisivät silmänsä auki ja puuttuisivat mahdollisiin vaaratilanteisiin. Reijo Köngäs iloitsee siitä, että viesti on mennyt hyvin perille.

– Meillä on kulkiessa tullut vastaan kaupunkilaisia, jotka kertovat, että hekin ovat täällä käyneet ja jutelleet matkailijoiden kanssa, Köngäs toteaa.

Partiointia jatketaan vielä kevään mittaan, sillä tammi-helmikuun vaihde on perinteisesti matkailun sesonkiaikaa. Ainakin toistaiseksi kaupunkilaisten ja vapaaehtoisten tärkein tavoite on toteutunut: kaikki ovat selvinneet takaisin rantaan kuivin jaloin.

Teksti: Sari Häkkinen
Kuva: Kaisa Sirén / Suomen Punainen Risti