Maastoetsintäharjoitus Jyväskylässä

Suuri yhteisharjoitus Jyväskylässä

Kuva: Mika Virta

Loppupalaverin paikka. Kukin etsintäryhmä pääsi kertomaan miten meni ja mitä menetelmiä käytettiin. Kuva: Mika Virta

Harjoituksessa harjoiteltiin kadonneiden ihmisten etsintää ja se oli samalla kahden eri kurssin loppuharjoitus. Jyväskylässä pidettiin toukokuussa etsinnän perus- ja maastojohtajakurssi ja näiden molempien kurssien loppuharjoitukset yhdistettiin nyt siis yhdeksi suureksi harjoitukseksi. Harjoitusta johti uusin Vapepa-johtajamme Jari Tuukkanen Jyväskylästä.

Uusia etsijöitä ja maastojohtajia

Valmiuspäällikkö Aki Valonen sekä Varautumisen ja valmiuden asiantuntija Tave Rautiainen pääsivät seuraamaan kun aurinkoisessa ja lämpimässä säässä harjoitteli kaikkiaan 52 ihmistä seuraavasti: 15 henkilöä tuli etsinnän peruskurssilta, 16 maastojohtajakurssilta, 3 poliisista, 3 Keski-Suomen Pelastuskoirista, 5 Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston Ensihuoltoryhmästä, 4 maalimiestä Jyväskylän Ladulta ja 4 Vapepa-johtajaa Keski-Suomesta. Valmiuskouluttajia harjoituksessa oli kaksi, Mikko Koljander ja Mika Virta, he luotsasivat kursseihin liittyvät harjoitukset sujuvasti osana harjoitusta. Harjoituksen jälkeen Vapepa sai joukkoonsa taas suuren määrän koulutettuja etsijöitä ja maastojohtajia, Onneksi olkoon kaikille kurssin läpäisseille!

Etsintäharjoituksen pohjana oli skenaario, jossa 4 ihmistä oli kadonnut Jyväskylässä Taka-Keljon maastoon. Kadonneet olivat osittain hyvinkin haastavassa maastossa, jossa näkyvyys oli paikoitellen alle metrin. Yksi kadonneista jäi harjoituksessa löytymättä, mikä loppupalaverissa todettiin hyväksi asiaksi. Yleensä harjotuksissa löydetään kaikki maalihenkilöt, kun todellisuus kuitenkin aina silloin tällöin on toisenlainen. Harjoituksessa harjoiteltiin tilanteen johtamista matkan päästä ja tilannetta varten käytössä oli joukkueenjohtaja, jonka johtopaikka oli lähempänä etsintäalueita. Maaston suurista korkeuseroista ja lähistöllä olevasta korkeasta Digitan viestimastosta johtuen viestinnässä oli suuria ongelmia. Jopa Virve-yhteydet pätkivät niin paljon, että viestien välittämiseen käytettiin puheluiden lisäksi mm. Whatsapp-sovellusta.

Kuva: Anni Virta

Vapepan etsijöitä tauolla. Kuva: Anni Virta

Etsintäharjoituksessa pääpaino oli partioetsinnän harjoittelussa, sekä johtopaikalla MSO etsinnän johtamisen välineenä. Harjoituksessa päästiin harjoittelemaan myös lohkottujen etsintäalueiden arvottamista, jossa viisi maastojohtajakokelasta teki itsenäisesti tiedossa oleviin faktoihin perustuvan arvioin etsintäalueesta. Lohkojen arvottamisesta saatiin hyvää kokemusta.