Maakuntatoimikunnan uudet veturit ovat monipuolisia järjestöosaajia

Viime lauantaisessa Pohjanmaan Vapepan maakuntatoimikunnan kokouksessa valittiin puheenjohtajaksi alajärveläinen Aana Vainio ja varapuheenjohtajaksi kauhavalainen Juhani Alkio. Molemmat ovat varmasti kaikille toiminnassamme mukana olleille tuttuja jo usean vuoden ajalta, mutta ansaitsevat vielä tulla esitellyiksi vielä ihan näin erikseen.

Aana Vainio HILLA18 -harjoituksen viestiryhmässä. Takana Suvi Linjamäki. Kuva: Eija Pippola.

Seuraavat kaksi vuotta maakuntatoimikuntaamme luotsaava Aana Vainio on luonto- ja ympäristöihminen monipuolisimmasta päästä. Koulutuspohjaltaan Vainio on ympäristöhygieenikko, ja erilaisten täydennyskoulutusten jälkeen hän on toiminut myös ammatillisena opettajana ja kouluttajana mm. kasvinsuojelu- ja elintarvikealalla. Lukuisten varautumisen ja valmiuden koulutusten kautta Vainiolla on erinomainen näkemys omatoimisen varautumisen merkityksestä yhteisöjen kykyyn vastata häiriötilanteisiin. Kyläturvallisuuskouluttajana hän painottaa turvallisuusasioita eri näkökulmista.

Vapepan toiminta on Vainiolle tuttua useilta vuosilta, jolloin hän on ollut mukana harjoituksissa, operaatioissa ja oman hälytysryhmänsä HetVapepan toiminnassa. Pohjanmaan Vapepan koulutustyöryhmän kautta Vainio on ollut vaikuttamassa vapepalaisten koulutuspolkujen ja -sisältöjen suunnitteluun.

Juhani Alkio pitämässä ILMI17 -harjoituksen alkupuhuttelua. Taustalla Jarmo Ojajärvi, Aki Valonen ja Tero Mustonen. Kuva: Jouko Liikanen

Varapuheenjohtajana vuoden alusta aloittava MPK:n koulutuspäällikkö Juhani Alkio on myös kuulunut jo pitkään vapepalaisten yhteistyökumppaneihin ja tietää minkälaisia resursseja harjoitustoimintamme tarvitsee ollakseen tarpeeksi monipuolinen ja kiinnostava. Yhteistyö Vapepan ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) välillä on toiminut paljolti Alkion kautta ja se on tuonut harjoitteluun paljon uutta näkökulmaa sekä avannut Vapepa-verkoston merkitystä erityisesti maanpuolustusjärjestöjen suuntaan.

Uusi kaksivuotinen puheenjohtajuuskausi alkaa nyt siis varmoissa ohjissa, kun maakuntatoimikunnan nuijaa pitelee verkostot hallitseva ja neuvottelutaitoinen nainen, varamiehenään jämäkkä organisaatioiden ja johtamisen asiantuntija.