Lintuinfluenssatilanteen ohjeet vapaaehtoisille

Lintuinfluenssatilanteen ohje vapaaehtoisille tavoitteena on turvallinen vapaaehtoistoiminta ja tartuntojen ehkäisy. Vapaaehtoistehtävissä toimiessa tulee välttää tilanteita, joissa on lintuinfluenssan tartuntariski. Mahdollisten tartunnan saaneiden lintujen tai eläinten käsittelyä tulee välttää. Kaikessa auttamistoiminnassa huolehditaan hyvästä käsihygieniasta.

Suomen Punaisen Ristin (SPR) ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) vapaaehtoiset tai työntekijät eivät toistaiseksi osallistu auttamistehtäviin, joissa on olemassa lintuinfluenssatartunnan riski. Nämä tilanteet liittyvät eläinten kanssa toimimiseen siipikarjatiloilla, turkistarhoilla tai kuolleiden eläimien käsittelyyn esim. kuolleiden lintujen keräämiseen.

Erityistilanteissa, joissa viranomaiset nimenomaan pyytävät Suomen Punaista Ristiä tai Vapaaehtoista pelastuspalvelua auttamistehtävään, jossa on kohonnut lintuinfluenssan tartuntariski, tulee päätös auttamistilanteeseen osallistumisesta tehdä Punaisen Ristin piiritoimistossa.

Yksityiskohtainen ohje liitteellä (lataa liite tästä).

Ystävällisin terveisin
Aki Valonen
Valmiuspäällikkö
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, Vapepa
Suomen Punainen Risti, Länsi-Suomen piiri
Laturitie 2, 60510 Seinäjoki
Ailakinkatu 5, 40100 Jyväskylä
Puh +358 40 528 0902, aki.valonen@redcross.fi