Lakeaharjun Välilaskussa puhuttiin varautumisesta

Vimpelissä sunnuntaina 8.3.2020 kello 19:30 aikoihin sähköt pimenivät tiettävästi koko kunnan alueella. Katkos ei kestänyt kovin kauaa, mutta juuri sen verran, että siitä saatiin jutun aihetta tiistaina pidettyyn kylille tarkoitettuun infotilaisuuteen. Väkeä tapahtumaan tuli juuri sopivasti niin, että osanottoa oli Hallapurolta, Sääksjärveltä, kirkonkylästä, Anttilankankaalta, Tuohiperältä, Pokelasta, Vististä, Viitaniemestä ja Rantakylästä jolloin viestikapulaa saatiin vietyä melkein joka kolkkaan Vimpelissä.

Kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli kertoi Vimpelin kunnan valmiudesta häiriötilanteisiin.

Aisaparin Marita Mattila aloitti illan esittelemällä Kotivaraa ja monenlaista kodin turvallisuuteen liittyviä asioita ja kylille hän antoi tehtäväksi tehdä suunnitelmia poikkeustilanteiden varalle. Esimerkiksi talojen osoitteet ja numerotiedot kannattaisi hyvissä ajoin tarkistaa jotta hätätilanteessa apu varmasti löytää perille. Myös 112 Suomi -sovellus olisi hyvä ladata kännykkään mm. luotettavan paikannuksen takia.

Vimpelin palolaitoksen asemavastaava Jukka Siirilä kertomassa valmiusasioista.

Tule apuun Vapepa!

Myös paloturvallisuudesta puhuttiin. Sammuttimia tarkistetaan Vimpelin paloasemalla ja seuraava teemapäivä asiaan liittyen on 6.4. Paikalle saapunut palolaitoksen asemavastaava Jukka Siirilä kehottikin piipahtamaan tuolloin sammuttimensa kanssa.

Siirilä painotti omassa puheenvuorossaan myös omatoimista varautumista ja toivoi myös paikalliseen toimintaan apua kolmannelta sektorilta, sillä poikkeusoloissa pelastuslaitoksen resurssit on nopeasti käytetty loppuun.

Kolmannen sektorin mukaan ottamista häiriötilanteiden varalle toivoi myös kunnanjohtaja Sam Leijonanmieli ja hänen mielestään asioita pitäisi lähteä suunnittelemaan istumalla yhteisen pöydän ääreen, palaveriin kutsuttaisiin kunnan ja viranomaistahojen lisäksi edustus Vapepasta ja mahdollisesti myös paikallisista yrityksistä.

Pohjanmaan Vapepan toimintaan toivotaan lisää vimpeliläisiä ja maakuntatoimikunnan puheenjohtaja Aana Vainio kertoi, mitä vapepalaiset tekevät ja kuinka hommaan voi tulla mukaan.

–Paras tapa on käydä ensin Vapepan peruskurssi. Etsintäkurssi järjestetään Lappajärvellä 25.4. ja myös 28.3. pidettävälle Ähtärin kurssille voi vielä ilmoittautua. Upouuteen Vimpelin Vapepa -hälytysryhmään voi liittyä heti kun on käynyt etsintäkurssin, kertoi Vainio.

Myös Lappajärvelle on perusteilla oma, järjestöriippumaton hälytysryhmä.

Aana Vainio ja Paavo Mäkelä seuraavat kun Jesse Keskinen ohjeistaa Anneli Höykinpuroa sydäniskurin käyttämisessä.

Iskua Etelä-Pohjanmaalle hankkeen avulla

Antoisan ja keskustelutäyteisen illan lopuksi osallistujat pääsivät testaamaan sydäniskurin käyttöä. Sydänpiirin Iskua Etelä-Pohjanmaalle -hankkeen työntekijä Jesse Keskinen esitteli hanketta ja kertoi, että rekisteröidyt iskurit löytyvät verkko-osoitteesta defi.fi. Vimpelin alueelta sydäniskureita löytyy vain paloasemalta ja Rannilanmäen tehtailta, joten tarvetta niille totisesti olisi.

Sydäniskureita varten olisi joka kylätalolle hyvä hankkia lämmin säilytystila, jonne pääsisi esimerkiksi koodin takaa löytyvällä avaimella tai vaikkapa rikkomalla pieni ikkuna. Myös iskurin huoltamiseen liittyvät asiat kannattaa pohtia valmiiksi ennen suhteellisen kalliin laitteen hankkimista.

Kyläturvallisuuskierros jatkuu tänä iltana Alajärvellä Villa Väinölässä kello 18.

Edit. 12.3. Sammutinpäivä 6.4.2020 Vimpelissä on peruttu