Läheisen katoamisen voi ennaltaehkäistä arjen läsnäololla

Miten toimia, kun muistisairas läheinen katoaa? Miten eksymisiä ja katoamisia voisi ennaltaehkäistä? Tampereen partiolaisten Vapepa-hälytysryhmää johtava Suvi Pyyvaara antaa käytännön vinkkejä arkeen muistisairaan kanssa.

Tarkista ensin elinympäristö

Läheisen kadotessa tunteet ottavat vallan ja hätä on suuri. Silti on tärkeää pystyä toimimaan järkevästi. Ennen kuin tekee ilmoituksen poliisille, kannattaa varmistaa, että läheinen on todellakin kateissa.

– Ensimmäisenä on mietittävä, milloin kadonnut henkilö on tavattu varmuudella viimeksi ja mistä paikoista hänet voisi tavoittaa. Jos tietää kenen kanssa kadonnut on tekemisissä, kannattaa soittaa ja kysellä tietoja. Myös yhteystiedot on hyvä pitää ajan tasalla, kertoo vuodesta 2013 Vapepassa mukana ollut Pyyvaara.

Ennen soittoa poliisille henkilöstä täytyy laatia mahdollisimman kattava tunnusmerkkilista sekä tiedot siitä, missä ihminen yleensä liikkuu.

– Etsinnät etenevät tapauskohtaisesti kadonneen profiilin ja sen mukaan, ollaanko taajamassa vai maakunnassa. Etsinnöissä poliisi antaa yleensä alueet, joilla haluaa Vapepan toteuttavan etsinnän, Pyyvaara taustoittaa.

Tärkeintä arjen läsnäolo

Jos omainen tai läheinen on muistisairas, on Pyyvaaran mukaan tärkeää olla läsnä tämän arjen elämässä. Silloin tietää parhaiten mitä on meneillään: mikä on normaalia ja missä ihminen liikkuu.

– Rutiinit toimimiseen kannattaa luoda jo ennen kuin muistisairaus on kauhean pitkällä. Tiedän, että monet tekevät esimerkiksi vanhempiensa kanssa niin, että vanhemmat ilmoittavat, kun lähtevät kauppaan. Arjen läsnäolo on ehdottoman tärkeää varautumisen kannalta.

Varsinkin jos ihminen asuu yksin, on hyvä tutustua ja luoda hyvät suhteet naapureihin. Tällöin saa helposti tietoa ja epätavallisiin tilanteisiin – kuten apua tarvitsevan henkilön havaitsemiseen yksikseen ulkona – osataan puuttua ajoissa.

– Värikkäistä, pimeässä ja maastossa näkyvistä vaatteista ei myöskään ole haittaa. Kirkkailla, heijastimilla varustetuilla ulkoiluvaatteilla ei kukaan voi mennä vikaan, Pyyvaara vinkkaa.

”Aina mukava lähteä”

Tampereen alueen Vapepaa Pyyvaara kehuu erittäin hyvähenkiseksi. Myös yhteistyö poliisin kanssa toimii.

– Eniten etsinnöistä mieleen jäävät niissä auttavat ihmiset. Aina on mukava lähteä mukaan, pitkäaikaisista partioaktiivin tehtävistä Vapepaan siirtynyt Pyyvaara summaa.

 

Suomessa vastuu kadonneen henkilön etsinnästä sisämaassa ja sisävesialueilla on poliisilla. Merellä vastuu on rajavartiolaitoksella. Etsintä käynnistetään, jos epäillään, että kadonnut on joutunut onnettomuuteen, rikoksen uhriksi tai on hengenvaarassa. Etsintöjen käynnistyminen nopeutuu, mikäli kadonnut on vanhus, lapsi tai sillä tavoin sairas, ettei kykene huolehtimaan itsestään. Etsintöjen käynnistymiseen vaikuttaa myös säätila. (Lähde: Poliisi)

Kuva: Joonas Brandt