Kuvia ja tunnelmia Kauniaisten suurharjoituksesta

Viikonloppuna 1.-2.4.2023 Kauniaisissa pidettiin yksi laajimmista Vapepan järjestämistä koulutustapahtumista kautta aikojen. Koulutus ja harjoitus sujuivat mainiosti, ja tapahtumassa oli hyvä tunnelma. Katso tästä ammattivalokuvaajan ottamat tunnelmakuvat. Kuvat: Jari E. Miettinen

Yhden viikonlopun aikana järjestettiin kaiken kaikkiaan seitsemän koulutusta ja yksi suuri maastoharjoitus. Kauniaisten koulutustapahtumaan osallistui runsaasti ihmisiä. Koulutuksen hallinto, muonitus, viranomaisten edustajat, kurssinjohtajat, apukouluttajat ym. yhteenlaskettuna kaikkiaan 152 henkilöä osallistui viikonlopun ponnistukseen.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty.

Sunnuntain harjoituksen lähtökohtana oli poliisijohtoinen viranomaistilanne, jossa henkilö oli kadonnut. Kun halutaan luoda laaja, useampaa kurssia palveleva harjoitus, pitää luoda kattava kuva kokonaistilanteesta. Tähän kiinnitettiin erityistä huomiota. Tarkoituksena oli toteuttaa mahdollisimman monipuolinen harjoitus, ajatellen kuitenkin ensisijaisesti poliisin etsintätoimintaa.

Osallistujat antoivat paljon positiivista palautetta mm. tapahtuman yhteisöllisyydestä. Kurssilaiset arvostivat tilaisuutta tavata Vapepa-polkunsa eri vaiheessa olevia. Vastakoulutettu Vapepa-johtaja pääsi treenaamaan tilanteen johtamista, kun taas pitkään mukana ollut pääsi kertaamaan taitojaan. Moni kouluttaja jutteli aulassa iloisesti tavattuaan pitkästä aikaa toisiaan.

(Juttu jatkuu kuvien jälkeen.)

Kyseessä oli perinteinen harjoitus, mutta tämänkertainen harjoitus oli poikkeuksellinen ennen kaikkea suurten mittasuhteidensa takia. Kyseessä oli yksi laajimmista Vapepan pitämistä koulutustapahtumista kautta aikojen. Kyse oli kuitenkin jatkumosta kehitystyöhön, jota on tehty jo jonkin aikaa. Suurella koulutus- ja harjoitustapahtumalla saadaan synergiaa ja luotua kokonaiskuvaa tehtävästä työstä.

”Näin suuri harjoitus tukee tehtävään lähtöä, sillä sellaisessa tarvitaan monia eri rooleja”, sanoo tapahtuman yhteyshenkilönä toiminut valmiuskouluttaja ja Vapepan Espoon paikallistoimikunnan puheenjohtaja Anders Blomberg.

Aina ollut oppimisen paikka, myös tällä kerralla opittiin seuraavaa harjoitusta varten. On huomattu ennenkin, että mikään ei voi olla tarpeeksi huolellisesti suunniteltu. Tällä kertaa kaikki osallistujat eivät olleet saaneet jokaista tarvittavaa tietoiskua. Mitään vaaratilanteita ei tullut, mutta osallistujat oppivat sisäisen viestinnän tärkeyttä.