Korvat kairassa – pelastuskoirat koolla Kuusamossa

Ryhmäkatselmus Korvat kairassa 2017 pidettiin 18.8.-20.8.2017 Kuusamon komeissa maisemissa. Ryhmäkatselmus on vuosittain järjestettävä Suomen Pelastuskoiraliiton jäsenyhdistysten hälytysryhmien tason- ja taidontarkastustapahtuma.

Tänä vuonna tilaisuuden järjestäjinä ja isäntinä toimivat Kuusamon Pelastuskoirat ry sekä Oulun läänin pelastuskoirayhdistys yhdessä.  Tapahtuman keskeisimpiä teemoja olikin hälytysryhmien välinen yhteistyö ja tehtäviä suoritettiin erilaisissa kokoonpanoissa. Pelastustyön vapaaehtoisille joustavuus ja yhteistyö sekä sopeutuminen erilaisiin tilanteisiin ovatkin erittäin tärkeitä asioita.

Lauantaiaamuna klo 8.00 leirikeskus Oivangin pihaan oli kokoontunut 10 tapahtumaan ilmoittautunutta ryhmää. Yksi ryhmä koostuu kolmesta koirakosta (pelastuskoira ja sen ohjaaja) sekä näiden ryhmänjohtajasta, eli pihalla seisoi toimintaan valmiina noin neljäkymmentä innostunutta hälytysryhmässä toimivaa pelastuskoiraihmistä. Kolmisenkymmentä vapaaehtoisessa pelastustyössä toimivaa koiraa odotteli jo valmiina autoissa.

Vihdoin koko vuoden odotetuin tapahtuma oli alkamassa ja osallistujat pääsivät suorittamaan etukäteen tarkoin salassa pidettyjä tehtäviä ja näyttämään miten hyvin ryhmällä on hommat hallussa. Edellisvuosien tapaan oli tiedossa ainoastaan, että tehtävissä tullaan testaamaan monipuolisesti pelastus- ja etsintätehtävissä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä ryhmien kenttäkelpoisuutta ja yhteistyö- ja mukautumiskykyä.

Mihin tarvittiinkaan lumilapiota?

Tervetuliaissanojen jälkeen osallistujat saivat hälyreppuun lisättäväksi Suomen Pelastuskoiraliiton 20-vuotisjuhlan kunniaksi liiton väreissä komeilevan superkevyen ja kestävän lumivyörylapion, mikä ehkä vihjaisi, että sille saattaisi olla käyttöä päivän tehtävillä. Ryhmänjohtajat kutsuttiin tehtävänantoon ja siitä mielenkiintoinen ja toiminnantäytteinen päivä lähti käyntiin!

Aluksi neljä ryhmää ohjattiin yhdelle isolle etsintätehtävälle Rukalle. Ohjeena oli perustaa johtopaikka ja organisoida etsintä ”poliisilta” tulleiden ohjeiden mukaan. Matkalukemiseksi ja infoksi johtopaikalle siirtymisen ajaksi annettiin vielä ohjeistusta MSO –etsintäkokonaisuuteen (MSO (Managing Search Operation) -etsinnän kokonaisuus, Lisälehti Vapepan Etsintäoppaaseen 2017). Ryhmäläiset täyttivät henkilökohtaisen ilmoittautumiskaavakkeen, ja niiden perusteella heistä muodostettiin koirapartioita. Tässä vaiheessa hieman yhdisteltiin eri yhdistyksissä olevia henkilöitä pareiksi, jotta saatiin kaikki koirat ja resurssit mahdollisimman tehokkaaseen käyttöön, ja olihan tapahtuman yhtenä kantavana teemana juuri yhteistyö! Kadoksissa oli muutamia geokätköilijöitä ja etsintäalueena oli Ruka-tunturin rinteet. Maasto oli paikoin kovinkin haastavaa rinteen jyrkkyyden ja liukkauden takia, mutta kaikki partiot tekivät erinomaista työtä ja aamupäivän aikana löydettiin viisi kadoksissa ollutta geokätköilijää. Lumilapiollekin tuli käyttöä, kun joitain kadonneita kaivettiin esiin sahanpurulla peitetyn lumikasan alta. Osana isoa etsintärastia oli myös ns. yleisörasti, jossa esiteltiin pelastuskoiratoimintaa ja näytettiin kuinka etsintäpartio toimii. Tälle rastille osallistuvat koirakot saivat myös kokeilla köyden avulla laskeutumista mäkihyppytornista. Maisemat olivat kauniita, jos niitä jännitykseltä uskalsi ihailla.

Toisaalla olivat loput koiraryhmät suorittamassa pienempiä rastityyppisiä etsintätehtäviä ja lounaan jälkeen vaihdettiin paikkoja. Näillä pienemmillä tehtävillä suoritettiin rakennusetsintää puunjalostustehtaan tehdashallissa ja sen välittömässä läheisyydessä, pelastettiin ihmisiä kanoottia apuna käyttäen järvestä, suunnistettiin gps-koordinaattien ilmoittamaan paikkaan ja nostettiin siellä olevalta esineeltä jälki sekä pelastettiin ihmisiä raunioradalta ja annettiin heille ensiapua.

Kaikki tehtävät olivat monipuolisia ja mielenkiintoisia ja mittasivat kattavasti hälytysryhmäläisten toimintavalmiutta. Tämä on tapahtuma, johon mennään valmistautuneena, hyvällä ja reippaalla mielellä, valmiina testaamaan omia ja koiran kykyjä, vastaamaan annettuihin haasteisiin ja oppimaan lisää muilta osallistujilta. Jokaisella rastilla oli myös Pelastuskoiraliiton testaajia tarkkailemassa ja antamassa hälytysryhmäläisille palautetta heidän toiminnastaan. Ryhmikseen mennään tekemään yhteistyötä, kokemaan ja näkemään sekä tapaamaan uusia ja vanhoja tuttuja.

Mahtava tapahtuma! Hyvä fiilis. Lämmin kiitos järjestäjille!

Ensi vuonna sama tapahtuma järjestetään aivan toisessa päässä Suomea, kun Länsi-Uudenmaan Pelastuskoirayhdistys (LUP) keksii haastavia tehtäviä koirakoille. Tervetuloa meille!

 

Teksti: Elina Rautapää, Länsi-Uudenmaan pelastuskoirayhdistys ry, LUP

Kuvat: Anna Kantola, Martti Koponen, Sari Kumpuniemi, Elina Rautapää