Ilmi 2017 -harjoituksiin odotetaan 1000 vapaaehtoista

Elokuun viimeisenä viikonloppuna odotetaan yli 1000 vapaaehtoista osallistuvan Vapaaehtoisen pelastuspalvelun, Vapepan, harjoituksiin ympäri Suomea. Harjoituksia järjestetään mm. Kauhavalla, Oulussa, Saariselällä ja Tampereella. Harjoituksien aiheina on mm. kadonneiden etsintä, evakuointi, ensihuolto ja viestitoiminta.

– Vapaaehtoisille on tärkeätä säännöllisesti harjoitella taitojaan tositilanteiden varalta. Toden tuntua Ilmi -harjoituksiin tuo toiminta yhdessä viranomaisen ja eri jäsenjärjestöjen kanssa, kertoo Vapepa-koordinaattori Arsi Veikkolainen.

Hälytysmäärät kääntyneet uudelleen kasvuun

Tänä vuonna Vapepa on hälytetty apuun useammin kuin viime vuonna. Tänä vuonna vapepalaiset on hälytetty 140 kadonneen etsintään, kun viime vuonna vastaavassa ajassa hälytyksiä tuli 96.

Yleisimmin Vapepa kutsutaan apuun kadonneen henkilön etsintään, mutta erityisesti ensihuoltotehtävät ovat lisääntyneet. Vuonna 2016 Vapepa kutsuttiin avuksi ensihuollon tehtäviin 125 kertaa.

Ensihuollon vapaaehtoiset auttavat esimerkiksi tulipaloissa, evakuoiduista huolehtimisessa ja suuronnettomuuksissa. Vapaaehtoiset huolehtivat autettavien perustarpeista ja tukevat heidän selviytymistään.

Vapepa on 52 järjestön verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa. Viranomaiset hälyttävät Vapepaa avuksi erityisesti tilanteissa, joissa tarvitaan nopeasti paljon auttajia.

Ilmi-tapahtumia (listaa päivitetty 24.8.)

26.8 Oulunsalo ja Haukipudas: Kahden peräkkäisen ja osin samanaikaisen onnettomuustilanteen hoitaminen ja hallinta: evakuointi ja merellinen etsintäharjoitus.

26.–27.8 Tampere, UKK-Instituutti: Ensihuolto- ja etsintäharjoitus, lisää tietoa harjoituksesta.

26.8. Kouvola: Taajamaetsintäkoulutus ja -harjoitus

26.8. Lieksa: Etsintäharjoitus

26.–27.8 Kauhava: Koulutuspäivä ja sitä seuraava yhteistoimintaharjoitus, lisää tietoa harjoituksesta.

25.-27.8 Saariselkä: Pelastuspalveluseminaari Suomi 100 extra ja sen yhteydessä järjestettävät etsintä- ja ensihoitoharjoitukset Saariselän matkailukeskuksen maastossa https://www.pelastuspalveluseminaari.fi/ohjelma

26.8 Tuusula: Ilmi-harjoituksen valtakunnallinen tilannekeskus

27.8. Mikkeli: Marskin Marssilla 2017 esitellään Suomen historiaa 100-vuoden ajalta. 3,5 km reitin varrelle sijoitetaan historiallisia käännekohtia alkaen itsenäistymisen ajoista päätyen nykypäivään. Vapepa on yksi tapahtuma järjestäjistä.

2.9. Nurmijärvi: Yhteistoimintakoulutus, joka toteutetaan rastiharjoituksena, lisää tietoa tapahtumasta.

30.9. Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Lappeenrannan Ilmi-harjoitukset järjestetään Sirun päivänä 30.9.

 

Aiemmin pidetyt Ilmi-tapahtumat

Vaasan Ilmi-tapahtuma järjestettiin 23.8. Nuku rauhassa -tapahtuman yhteydessä.

Savo-Karjalan alueella Ilmi-tapahtumat järjestettiin 13. ja 20.5. (Kuopion toritapahtuma, Joensuun harjoitus)

 

Jäsenjärjestöjen Ilmi-tapahtumia

19–20.8 Koillismaa: Suomen Pelastuskoiraliiton vuosittainen ryhmäkatselmus ”Korvat kairassa”, lue lisää

26.8: Radioamatöörien valtakunnallinen harjoitus, aiheena Ilmi-harjoitukseen liittyvän valtakunnallisen radioverkon rakentaminen

25.–27.8. Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) ILMI-tapahtumakokonaisuus: kursseja ja teemaan liittyviä harjoituksia eri puolella Suomea

25.–27.8.2017 Santahamina: Sotilaskotiliiton ja Maanpuolustusnaisten järjestämä valtakunnallinen Soma-harjoitus