Hela19 -viikonloppu edisti valmiutta

13.–15.9.2019 vietettyyn Hela19 -toimintaviikonloppuun Kauhavan entisen lentosotakoulun alueella osallistui kaiken kaikkiaan noin 150 henkilöä. Harjoituksen järjestivät SPR Länsi-Suomen piiri, Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) Pohjanmaan maanpuolustuspiiri, Vapepa, Suomen Lentopelastusseura sekä Pohjanmaan poliisilaitos ja E-P:n sosiaali- ja kriisipäivystyskeskus.

Kurssipäivänä oltiin perustaitojen äärellä

Lauantain 14.9.2019 aikana järjestettiin entisen Lentosotakoulun ympäristössä monenlaisia järjestökoulutuksia. Hyvässä, joskin syksyisen koleassa säässä harjoiteltiin etsintään, maastojohtamiseen, pelastuskoiran ohjaamiseen ja viestintään liittyviä perusasioita. Alueella nähtiin paljon myös nuorta väkeä, sillä viikonlopun aikana paikalla nähtiin maastovaatteisiin pukeutuneita erätaito- ja turvallisuusleiriläisiä. Viikonlopun aikana oli opeteltu myös eloonjäämisasioita, ja koko viikonlopun ajan ruokahuollosta totuttuun tapaan huolehti muonituskurssilaiset.

Seinäjoella Laturitiellä valmistauduttiin harjoitukseen hieman erilaisessa ympäristössä ja visusti sisätiloissa. Ensimmäistä kertaa yhteisharjoituksessa mukana olleet Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksen henkilöstö perehdytettiin SPR:n toimesta asioihin, mitkä osittain muuttuivat todemmiksi sunnuntain harjoituksessa, mukana päivän koulutuksessa oli myös SPR:n psykososiaalisen tuen valmiusryhmä.

Peliryhmä hämmensi harjoitussoppaa

Sunnuntain harjoitus aloitettiin kiertämällä SPR:n valmiusryhmän tekemä ensiapurata, jonka varrella harjoiteltiin ja palautettiin mieliin tärkeimpiä ensiapuun liittyviä asioita. Samalla muistutettiin 112-sovelluksista, joka pitäisi löytyä jokaisen harjoitukseen osallistuvan omasta puhelimesta.

Harjoituksen taustakertomus oli lyhyesti se, että pienkoneen oli ilmoitettu pudonneen Mäenpään alueelle, joka sijaitsee lentokentän pohjoispuolella. Lentokoneessa on ollut lentäjän lisäksi seitsemän laskuvarjohyppykerholaista, joita poliisin ohjeistuksen mukaan lähdettiin maastosta etsimään.

Johtopaikalla oli poliisin apuna harjoituksen Vapepa-johtaja Juha Ahola. Ensimmäistä kertaa harjoituksessa olivat mukana myös E-P:n sosiaali- ja kriisipäivystyskeskuksen työntekijät.

Johtohuoneesta löytyi poliisin tilanne- ja Vapepa-johdon lisäksi paljon muitakin toimijoita, ja tällä kertaa mukana harjoituksessa oli mukana myös sosiaali- ja kriisipäivystyskeskuksen johtohenkilö, jonka tehtäväksi harjoituksessa tuli järjestää muun muassa henkistä tukea onnettomuudessa menehtyneiden omaisille.

Harjoituksen käsikirjoitus sinänsä oli yksinkertainen, mutta jälleen toimintoja oli sopivasti sekoittamassa peliryhmä, joka ansiokkaasti osasi heitellä omia konnankoukkujaan johtajiston päänvaivaksi. Esimerkiksi useat johtoa pommittavat puhelintiedustelut ja uteliaat paikalle hiipineet henkilöt aiheuttivat monenlaista hämminkiä.

Tällä kertaa harjoitus päättyi siihen, kun poliisi sai vietäväkseen suruviestin menehtyneen omaisille, mutta onneksi harjoituksessakaan ei aina ole näin. Ehkä seuraavassa suuressa yhteisharjoituksessa kaikki päättyy toisin, sen näemme syksyllä 2020.