Etsintäkoulutus ja poliisin johtama etsintäharjoitus Inarissa

Inarissa järjestettiin 26. – 27.8.2016 etsintäkoulutus ja poliisin johtama vesistö/ -maasto etsintäharjoitus. Koulutuksen ja harjoituksen järjestelyistä vastasi Lapin poliisilaitos yhdessä Lapin vapaaehtoisen pelastuspalvelun kanssa. Harjoitus sisältyi Lapin Poliisilaitoksen vuosittaiseen harjoitussuunnitelmaan ja perustuu Vapaaehtoisen pelastuspalvelun sekä poliisin yhteistyösopimukseen, harjoituksen johti poliisi.

Vuosittain järjestetään kolme harjoitusta Lapin maakunnan alueella, toukokuussa maastoharjoitus järjestettiin Posiolla, nyt Inarissa ja kolmas pimeäetsintäharjoitus järjestetään Ylläksellä 13. -14.10.

Etsintäharjoituksen tarkoituksena oli harjoitella/tarkastella erilaisen venekaluston sopivuutta vaikeakulkuisissa rantavesissä ja etsintäryhmien siirroissa etsintäalueille. Keskeisenä tavoitteena oli harjoitella toimintaan osallistuvien keskinäistä yhteistoimintaa, sekä viestiliikennettä maastossa olevien etsintäryhmien, veneiden, lentokoneiden ja harjoituksessa toimivan johdon välillä. Lisäksi harjoituksen kohteena on etsinnän johtokeskustoiminta ja Vapepa-keskus.

Inarin koulutus ja harjoitus veti ilmoittautuneita varsin runsaasti (90 henkilöä). Ilmoittautuneiden suuren määrän vuoksi perjantain teoriakoulutukseen tehtiin kaksi ohjelmaa, ohjelmat olivat muutoin samanlaiset, mutta eriytyivät vesistöetsinnän ja koiratoiminnan osalta.

Kuva: Sippo Nevalainen

Perjantain koulutuksessa osallistujat oli jaettu kahteen ryhmään erikoisteemojen mukaan, tässä vesistöetsintään osallistuvat, ahdasta oli. Toinen teema oli koiratoiminta. Kuva: Sippo Nevalainen

 

Lauantain harjoitus alkoi todentuntuisissa olosuhteissa, pilvistä, tuulista ja ajoittaisia sadekuuroja. Kokoontumis- ja johtopaikkana oli Inarin kalasatama, järveltä puhaltava tuuli asetti omat haasteensa teltan pystyttämiselle (Vapepa-keskus). Muodostimme tuulensuojan matkailuautosta ja päivystyspalveluautosta, ja näiden suojassa Vapepa-keskus pysyi pystyssä koko harjoituksen ajan.

Harjoitus alkoi vk. Sami Vallen pitämällä turvallisuusinfolla, seuraavaksi hän selosti etsintätehtävän.

Kuva: Sippo Nevalainen

Harjoituksen johtaja vk. Sami Valle ohjeistaa harjoitukseen osallistuvia joukkoja. Kuva: Sippo Nevalainen

 

Samin ohjeistuksen jälkeen harjoitus käynnistyi ja etsinnän johto siirtyi poliisin tilannejohtoon. Vapepa-keskus aloitti vapaaehtoisten vastaanottamisen ja partioiden muodostamisen. Partioiden muodostaminen oli osittain haasteellista, kun osaa kuljetettiin veneillä saariin ja vesistön kautta kauemmas mantereelle. Muodostamisessa tuli huomioida partioiden asianmukainen varustus ja mahdollinen ”vesi-tuuli” pelko. Harjoituksen aluksi vk. Risto Mertala keräsi koirakot omiin hoiviin ja piti heille oman koulutuksen, jossa mm. harjoiteltiin koiran käyttäytymistä venekuljetuksessa ja paljon muuta. Koulutussetin jälkeen koirakotkin siirtyivät Vapepa-keskuksen kautta lohkoille.

Kuva: Sippo Nevalainen

Vapepa- johtaja Paavo Nevalainen saa tehtävän poliisin tilannejohdolta (yk. Tapio Olli ja vk. Jari Autti) Kuva: Sippo Nevalainen

 

Johtopaikalla yk. Jari Seppälä selosti vapaaehtoisille ja yhteistyöviranomaisille miten toiminta etsinnässä käynnistyy, miten etenee ja mitä missäkin vaiheessa poliisi tekee. Jari vastasi myös alueella pidetyn poliisipäivän tapahtuman vetämisestä.

Lentotoiminnalle oli harjoituksessa järjestetty oma osio. Teknisistä syistä heidän alueenaan oli Veskoniemen ympäristön vesistöalue. Alueella operoi SLPS:sta Sodankylän ilmailukerho ja Tunturi-ilmailijat Ivalosta.

Harjoitus päätettiin n. klo 14.00, kun kaikki maalit oli löydetty. Osa etsijöistä palasi johtopaikalle itsenäisesti ja kauimmaiset noudettiin venekuljetuksilla. Kalasatamassa etsijöitä odotti makoisa lämmin keitto lisukkeinen ja kaiken kruunasi kahvi ja mustikkapiirakka. Muonituksesta vastasi Inarin Vapepan Jyrki Jumisko (kouluttaa ammatikseen kokkeja).

Kuva: Sippo Nevalainen

Hyvä ruoka kruunaa harjoituksen. Kuva: Sippo Nevalainen

 

Kun kaikki etsijät olivat palanneet johtopaikalle ja ilmoittautuneet Vapepa-keskukseeen ja kun kirjanpitokin kertoi kaikkien lähtö- ja paluulukujen täsmäävän, aloitettiin harjoituksen purku.

Harjoitus purettiin vk. Sami Vallen johdolla. Todettiin, että harjoitus sujui suunnitellun mukaisesti. Sääolosuhteetkaan eivät muodostuneet ongelmaksi, maasto-, vesistö- ja lentoetsintä pystyttiin toteuttamaan.

Kuva: Sippo Nevalainen

Inarin uistelijoiden jäsenet osallistuivat harjoitukseen omilla veneillään ja kuljettivat etsijöitä etsintäalueelle omilla veneillään. Inarin Uistelijat ovat perustaneet Vapepan hälytysryhmän jonka puitteissa osallistuvat etsintöihin Inarijärvellä. Kuva Sippo Nevalainen

 

Yhteistoiminta eri viranomaisten ja vapaaehtoisten välillä sujui hyvin. Yhteisissä harjoituksissa henkilöt ja toimintatavat tulevat tutuiksi ja näin toimiminen tositilanteessa on helpompaa. Keskustelujen ja palautteen perusteella kaikki eri toimijat saivat harjoitella omia tehtäviään harjoituksessa. Viestiliikenne takkuili ajoittain mm. maasto-olosuhteista johtuen.

Kuva: Sippo Nevalainen

Norjalainen pelastuskoira ohjaajineen harjoittelee vesistöetsintää poliisin (yk. Sami Helander) johdolla. Kuva Sippo Nevalainen

Vapepa-johtajalla oli ”oppipoika” joka pääsi hyvin sisälle tehtävään. Vapepa-keskuksen sihteerit saivat hyvää kokemusta ja rutiinia oikeita tilanteita varten.

Kuva: Sippo Nevalainen

Vapepa-johtaja Paavo Nevalainen suunnittelee toimintaa Vapepa-keskuksessa. Kuvassa lisäksi: Vapepa-johtajan toimintaan perehtymässä Hannu Siivikko, sekä kirjurit Erja Siivikko ja Elle-Maria Aikio-Jumisko. Kuva Sippo Nevalainen

 

Koirakot (koiratoimintaan osallistuneet) olivat erittäin tyytyväisiä koulutukseen ja harjoituksen tuomaan kokemukseen, niin maalla kuin vesillä.

– Lentotoiminnan osalta vallitseva sää etsintäharjoituksen aikana oli erittäin vaativa, joten koulutusolosuhteet vastasivat sitä todellisuutta joka yleensä kohdataan “tositilanteissa”. Harjoitus oli lentomiehistöille hyvä kertaus “todellisuudesta”, jokainen etsintälento piti suunnitella ennen suoritusta tarkasti huonon näkyvyyden ja matalan pilven vuoksi turvallisen/tuloksellisen lentosuorituksen toteuttamiseksi. Lensimme viisi lentoa, kaksi Inariin (pelastuslaitoksen veneen ohjaus) ja kolme Mahlatti/Maurasaarten alueelle (kylmät maalit), Aamun ensimmäinen lento Sodankylän joukkueella jäi lentämättä sääolosuhteista johtuen. Harjoitus oli hyvä lentoetsintämenetelmien, lennon turvallisen suunnittelun ja toteuttamisen kertaamiseksi, sanoo Matti Sorvari.

Kansainvälisyyttä harjoitukseen toivat mukana olleet neljä koirakkoa Norjasta. Harjoitus antoi uutta tietoa/oppia sekä norjalaisille että suomalaisille. Norjalaiset olivat tyytyväisiä ja kiitollisia, kun saivat mahdollisuuden osallistua harjoitukseen. Ihmettelivät viranomaisten ja vapaaehtoisten ”läheistä” kiinteää yhteistyötä, sekä sitä että tarjolla oli kaikille lämminruoka lisukkeineen.

Kuva: Sippo Nevalainen

Norjasta Kirkkoniemen alueelta osallistui harjoitukseen neljä pelastuskoiraa ohjaajineen. Vk. Risto Mertala toimi harjoituksessa koiratoiminnan johtajana. Kuva: Sippo Nevalainen

 

Oli upea nähdä tyytyväisiä osallistujia vaikka märkä kolea sää ja ajoittain kylmästi puhaltava tuuli ei paras ulkoilukeli ollut. Onneksi ohje säänmukaisesta varustuksesta ja päivärepusta oli saavuttanut kaikki harjoitukseen osallistuneet.

Lämmin kiitos Teille kaikille, jotka olitte mukana harjoituksessa oppimassa uutta, kertaamassa jo opittua, ilman teidän mukana oloa harjoitus ei olisi onnistunut. Erityiskiitos Lapin poliisilaitokselle, joka vuosittain mahdollistaa Vapepalle tilaisuuden harjoitella todentuntuista etsintää, sekä kouluttaa meitä etsintätehtäviin.

Inarin suunnalla seuraavana koulutusaiheena voisi olla partion johtaminen.

Kouluttajina harjoituksessa toimivat:

Lapin poliisilaitokselta vk. Sami Valle, vk. Risto Mertala, yk. Jari Seppälä, yk. Sami Helander ja kuvallisesta dokumentoinnista vastasi vk. Petri Hietala.

Vapepan kouluttajina Pekka Koivukangas, Pentti Parkkila, Sippo Nevalainen ja allekirjoittanut.

Ylläkselle harjoittelemaan pimeäetsintää lokakuussa.

Teksti: Annikki v. Pandy