Etsintäkoulutus ja poliisin johtama pimeäetsintäharjoitus Ylläksellä

Tunturilapin alueella järjestettiin etsinnän koulutus ja harjoitus 13.- 14.10.2016. Teoria pidettiin Kolarin paloasemalla ja poliisin johtama pimeäetsintäharjoitus Ylläksellä. Ilma suosi perjantai-illan harjoitusta niin hyvin, että melkein jouduimme etsimään pimeää.

Koulutuksen ja harjoituksen järjestelyistä vastasi Lapin poliisilaitos yhdessä Lapin vapaaehtoisen pelastuspalvelun kanssa. Harjoitus oli kolmas vastaavanlainen tänä vuonna järjestetty, aiemmat pidettiin toukokuussa Posiolla ja elokuussa Inarissa. Harjoitus sisältyi Lapin Poliisilaitoksen vuosittaiseen harjoitussuunnitelmaan ja perustuu Vapaaehtoisen pelastuspalvelun sekä poliisin yhteistyösopimukseen, harjoituksen johtaa poliisi.

Etsintäharjoituksen (rastiharjoitus) tavoitteena oli harjoitella/tarkastella pimeäetsintään liittyviä erityispiirteitä, sekä kokeilla erilaista välineistöä, työturvallisuutta unohtamatta. Harjoitukseen liittyi olennaisena osana koiratoiminta ja RPAS (miehittämättömät ilma-alukset).

Torstain teoriakoulutukseen osallistui 31 henkilöä ja perjantai-illan harjoitukseen 51 henkilöä. Harjoitusta oli seuraamassa ylikomisario Sami Hätönen Poliisihallituksesta.

Rastien kuvaukset:

 1. Valaisuvälineistö pimeäetsinnässä.
  Rastilla tutustuttiin ja kokeiltiin erilaisia henkilökohtaiseen käyttöön soveltuvia valaisuvälineitä.
 1. Valaisuvälineistön käyttö etsinnässä
  Rastilla harjoiteltiin valaisuvälineiden käyttöä ja yhteiskäyttö (käsi-+otsavalo).
 1. Hypotermia
  Rastilla tutustuttiin erilaisiin hypotermiatuotteisiin ja tilapäisvälineiden käyttöön maastossa.
 1. Helikopterin maahanlaskupaikan valmistelu
  Rastilla perehdyttiin oikeanlaisen laskupaikan valintaan, raivaukseen (valmisteluun) ja turvallisuusnäkökohtien huomioimiseen.
 1. Koiratoiminta pimeällä
  Rastilla Vapepan koirakoille järjestettiin erilaisia harjoitustehtäviä pimeätoimintaan liittyen.
 1. RPAS (miehittämätön ilma-alus) toiminnan esittely
  Osallistujat pääsivät tutustumaan laitteisiin ja niiden välittämään kuvaan (kaluston esittely ja lämpökamera RPAS laitteessa)
Torstain teoriakoulutus menossa Kolarin paloasemalla, luennoimassa yk Jari Seppälä.

Torstain teoriakoulutus menossa Kolarin paloasemalla, luennoimassa yk Jari Seppälä.

Ylikomisario Sami Hätösen puheenvuoro Kellokkaassa ennen harjoituksen alkua. Oikealla harjoituksen johtaja yk Sami Helander ja vp Annikki von Pandy.

Ylikomisario Sami Hätösen puheenvuoro Kellokkaassa ennen harjoituksen alkua. Oikealla harjoituksen johtaja yk Sami Helander ja vp Annikki von Pandy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Illan ohjeistusta ennen ulos siirtymistä.

Illan ohjeistusta ennen ulos siirtymistä.

 

RPAS- laitteiden esittelyä Kellokkaan pihalla.

RPAS- laitteiden esittelyä Kellokkaan pihalla.

Kuva: Sippo Nevalainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Joukot odottaa käskyä siirtyä rasteille.

Joukot odottavat käskyä siirtyä rasteille.

Komeissa maisemissa suunniteltiin helikopterin laskupaikkaa, kouluttajana Sippo Nevalainen (oik.).

Komeissa maisemissa suunniteltiin helikopterin laskupaikkaa, kouluttajana Sippo Nevalainen (oik.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vapepan koirakkoja oli harjoituksessa 13. Pari VIRTA kokeen suorittanutta, osalla peruskoevalmius ja osa vasta harjoittelee tehtäviä. Koirakot toimivat koko ajan samalla rastilla ja pääsivät syvällisemmin perehtymään omaan toimintaan. Koirakoita oli Tunturilapin alueelta sekä Ivalosta.

Muut osallistujat jaettiin neljän hengen ryhmiin ja he kiersivät rastit 1-4.

Osallistujien ollessa rasteilla ensihuoltoa harjoiteltiin Kellokkaan pihalla olevassa grillikodassa paistamalla valmiiksi makkaroita ja järjestämällä lämmintä juotavaa sekä voileipää. Harjoituksen purku- ja palautekeskustelu käytiin iltapalan lomassa heti ”ilotulituksen” jälkeen. Keskustelujen perusteella harjoitus täytti sille asetetut tavoitteet ja kaikki sai jotain uutta kotiin viemistä uuden oppimisen muodossa.

Lämmin kiitos Teille kaikille jotka jälleen kerran uhrasitte omaa vapaa-aikaanne ja olitte mukana harjoituksessa oppimassa uutta, kertaamassa jo opittua. Valmiuksien ylläpidolla varmistamme koulutetun avun viranomaisten tueksi ja hädässä olevan ihmisen auttamiseksi. On hienoa todeta että Lapin poliisilaitos mahdollistaa vuosittain Vapepalle tilaisuuden harjoitella ja on aktiivisesti mukana koulutuksissa, sekä yhteistyön tiivistämisessä. ISO KIITOS

Kouluttajina harjoituksessa toimivat:

Lapin poliisilaitokselta vk. Sami Valle, vk. Risto Mertala, yk. Jari Seppälä, yk. Sami Helander, vk Sakari Korhonen, vk Tero Oiva ja kuvallisesta dokumentoinnista vastasi vk. Petri Hietala.

Vapepan kouluttajina Pekka Koivukangas, Pentti Parkkila, Sippo Nevalainen ja Annikki v. Pandy.

Seuraava harjoitus on alustavasti sovittu 3. – 4.2. 2017 Tervolaan (talvietsintä)

Teksti: Annikki v. Pandy

Kuva: Sippo Nevalainen ja Annikki v. Pandy