Älä eksy kesän luontoretkellä – näin varaudut oikein

Kesä ja auringonpaiste kutsuvat ihmiset retkelle luontoon. Metsässä ajan- ja suunnantaju saattavat kuitenkin kadota ja ihminen huomaa olevansa eksyksissä. Hyvä suunnittelu, oikea varustautuminen ja rauhallisuus ovat suvisessa luonnossa liikkujan paras turva.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu (Vapepa) auttoi viranomaisia kadonneen ihmisen etsinnöissä viime vuonna keskimäärin joka toinen päivä. Viranomainen hälytti Vapepan apuun kadonneen etsintöihin kotimaassa 211 kertaa. Yhteensä avun kohteena oli lähes 500 ihmistä. Näillä neuvoilla varmistat luontoretken onnistumisen ja osaat toimia oikein eksyessä.

Suunnittele retkesi hyvin

Suunnittele reitti omat kyvyt ja kunto huomioiden. Selvitä vaaran kohteet, äläkä ota turhia riskejä. Muista kertoa jollekin, minne olet menossa ja milloin aiot palata. Älä muuta reittiä kertomatta ja ilmoita myös paluustasi. Retkimajoissa voit jättää vieraskirjaan merkinnän käynnistäsi ja tiedon siitä, minne olet seuraavaksi lähdössä.

Varustaudu oikein luontoon

Pidä matkapuhelin auki vain tarvittaessa virran säästämiseksi. Muista ladata akku täyteen ennen lähtöä ja ota tarvittaessa mukaan varavirtalähde. Merkittyjen reittien ulkopuolella liikkuessasi tarvitset kunnollisen kartan alueesta ja kompassin. Tulentekoa varten ota mukaan puukko, tulitikut (tai muu sytytysväline) sekä sytykkeitä.

Lataa ennakkoon 112 Suomi -mobiilisovellus, joka välittää hätäpuhelua soittaessa automaattisesti sijaintitietosi hätäkeskukseen. Valitse vaatetus reitin ja -säätilan mukaan. Huomioi asun tuulen- ja sateenpitävyys sekä havaittavuus (näkyvät värit). Pakkaa mukaan ensiapuvälineet sekä ruokaa ja juomaa hieman enemmän, kuin reitin pituus edellyttää.

Kuka tahansa voi eksyä

Jos huomaat olevasi eksyksissä, koeta pysyä rauhallisena. Älä lähde harhailemaan, vaan tutkaile maastoa ja yritä paikantaa itsesi maamerkkien avulla. Ellet onnistu, tai olet loukkaantunut, soita hätänumeroon 112. Jätä matkapuhelimen virta päälle soiton jälkeen, sillä sinua voidaan yrittää paikantaa, ohjeistaa tai hakea pois. Jos sinulla on 112 Suomi -mobiilisovellus, käytä sitä.

Tee tarvittaessa suoja esimerkiksi lämpöpeitteestä ja nuotio, jotta pysyt kuivana ja lämpimänä. Jos kuulet nimeäsi huudettavan, vastaa huudolla tai pilliin puhaltamalla. Kuullessasi lentokoneen tai helikopterin äänen, hakeudu aukealle paikalle ja tee itsesi näkyväksi.

Kuva: Miisa Kaartinen / Suomen Punainen Risti

Artikkelin tiedot: Heikki Maukonen, Vapepa-johtaja (Vapepa Keski-Suomi).