Ääneseudun paikallistoimikunnan harjoitus 6.5.2017

Lauantaina 6.5.2017, Konnevedellä Häyrylänrannan satama-alueella, järjestettiin Ääneseudun paikallistoimikunnan etsintäharjoitus.

Osallistujia saapui paikalle reilu 20 henkilöä ja pari koirakkoa Keski-Suomen Pelastuskoirista. Mukana oli sekä kokeneempia etsijöitä, kuin muutama vasta-alkajakin Vapepa-toiminnassa. Edellisiltana Konneveden Järvipelastajat laskivat veneensä vesille, kun ranta alkoi vihdoinkin vapautua jäistä. Sää suosi harjoitusta, eli aamusta aurinkokin pilkisteli pilvien raosta. Toisaalta navakka pohjoistuuli kuivatti hikeä (ainakin koirakon perässä juostessa).

Harjoituksen alussa ilmoittauduttiin sihteeri Anna Kauppilalle ja harjoituksen vetäjä Mikko Koljander teki harjoituksesta OHTO-hälytyksen. Näin saimme perehtyä opastettuna hälytyksen vastaanottamiseen ja kuittaamiseen. Kiitos osallistujien–suurin osa oli jo rekisteröitynyt OHTO:oon! Aamukahvin jälkeen Mikko ohjeisti toimintaa ja pian 2 partioetsintäryhmää, 1 etsintäketju ja 2 koirakkoa apuohjaajineen pääsi liikkeelle. Ryhmänjohtajat suorittivat omien ryhmiensä pikakoulutuksen ja sitten menoksi.

Vajaan parin tunnin intensiivisen etsinnän jälkeen oli kaikki etsittävät henkilöt, sekä tavarat (kännykkä, aurinkolasit, hanskat, reput ym.) löydetty. Wau!

Itse pääsin seuraamaan koirakon toimintaa apuohjaajana ensimmäistä kertaa, ja olipa todella mielenkiintoista. Hiki tuli, kun rivakasti etenin Ruotoniemen maastossa Pasin ja Pipan perässä. Vainu oli Pipalla kohdillaan, eikä mennyt kauaakaan, kun maalimies-Matti alkoi olla lähellä ja rivakka kävely muuttui juoksuksi..Huh! Hengästyneenä ilmoittelin sitten Virveen tilanteesta. Huom. tositilanteessa ilmoitus tulisi tehdä kännykällä, varsinkin jos löydettävän vointi ei ok.

Koirakot pääsivät vielä maastoetsinnän jälkeen vesille testaamaan taitojaan saareen kadonneen löytämiseksi. Ja kyllähän koirat ottivat vainun Tapiosta jo vesillä hyvinkin pian.

ISO KIITOS osallistujille sekä meidän oman kylän, eli Konneveden, POP-pankille aamu- ja päiväkahvien sponsoroinnista Rantahätävaran Lounascafessa!

Kirjoittajana Malla Suopanki Konnevedeltä, VAPEPA Ääneseudun paikallistoimikunnan puheenjohtaja

PS. Harjoituksen päättyessä kännykät taas piippasivat eli OHTO:sta tuli ilmoitus harjoituksen päättymisestä.. kyllä tuo OHTO-järjestelmä on kätevä! Itsekin mietin, että ”heitän pyyhkeen kehiin”, kun viime vuonna tuli tieto, että pitää liittyä OHTO:oon.. mutta loppujen lopuksi rekisteröityminen oli helppoa, kun vähän viitsin perehtyä ohjeisiin. Nyt säästyy aikaa ja ajantasainen tieto tavoittaa kaikki toimijat samaan aikaan!