Vinkit turvalliseen veneilyyn

Kuva: Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti

Helteisenä kesänä vesillä liikkuminen vetää puoleensa. Juhannuksen alla monet hakeutuvatkin kesäjuhlan viettoon saariin ja vesistöille, mutta varovaisuus on aina tärkeä muistaa. Kysyimme Suomen Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenbergin vinkit turvalliseen vesillä liikkumiseen.

Minkälaisia ovat Meripelastusseuran tyypilliset juhannustehtävät?

Meripelastuksen tyypillisten juhannustehtävien takana on yleensä polttoaineen loppumista, konevikaa, sähköjen ehtymistä ja huollon puutetta. Veneilysesongin alussa on tärkeää huolehtia siitä, että esim. suodattimet ovat kunnossa. Tavallisesti juhannuksen avustustehtävissä autettavat ovat vaikkapa saaressa tai mökkirannassa ja jokin edellä mainituista ongelmista yllättää.

Mitä vinkkejä voisi antaa juhannuksena vesillä liikkuville?

Pelastusliivit ovat ehdoton ykkösvaatimus, niiden on oltava aina päällä. Lisäksi on tärkeää tehdä tekniset lähtötarkastukset veneilijälle, jotka löytyvät yksityiskohtaisemmin Suomen Meripelastusseuran nettisivuilta. Suurin osa vesillä syntyneestä avuntarpeesta johtuu teknisistä vioista. Niitä torjumalla myös avustustehtävät vähenisivät huomattavasti.  Lisäksi on tärkeää huomioida säätiedotukset, varautua ja tehdä asianmukaiset reittisuunnitelmat.

Miten voi välttyä onnettomuuksilta?

Varautumalla, miettimällä mitä on tekemässä ja huomioimalla muut. Kunnon tähystyksestä huolehtiminen on tärkeää. Kaikki veneen matkustajat voisivat osallistua tähystykseen katsomalla ympärilleen ja kertomalla näkemästään. Kuskin näkökenttä rajallinen, joten onnettomuuksia voi tulla helposti. On tärkeää muistaa, että tilanne on aina enemmän tai vähemmän vaarallinen, kun ollaan merillä. Auton sammuessa apua voi odottaa rauhassa tienreunassa, mutta vesi on dynaaminen elementti. Mitä pidempään häiriötilanne jatkuu, sitä arvaamattomammaksi asetelma muuttuu. Onnettomuuksien todennäköisyyttä on kuitenkin mahdollista pienentää toimimalla harkitsevasti.