Koronavirusohje vapaaehtoisille

Päivittyvä ohje vapaaehtoisille:

https://rednet.punainenristi.fi/node/59198

Koronan epidemia-alueilla vierailleiden on syytä pidättäytyä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun vapaaehtoistehtävistä 14 vuorokauden ajan epidemia-alueelta palattuaan, mikäli tehtäviin kuuluu lähikontakteja autettaviin tai kohdattaviin. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittää epidemia-alueita ja voit katsoa ajankohtaisen tilanteen THL:n verkkosivuilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivittää epidemia-alueita ja voit katsoa ajankohtaisen tilanteen THL:n verkkosivuilta.

Riskiryhmien huomioiminen

Koronavirus aiheuttaa useammin vakavia oireita ikääntyneille ja heille, joilla on jo jokin perussairaus, kuten diabetes, sydänsairaus tai keuhkosairaus (kuten astma). Tämä on hyvä huomioida vapaaehtoistyössä. Myös ikäihmisten ja riskiryhmiin kuuluvien läheisillä on suuri merkitys virustaudin leviämisen ehkäisemisessä. THL ohjeistaa, mitä voimme tehdä suojataksemme ikääntyneitä koronavirustartunnalta.

THL: mukaan koronavirukset leviävät ihmisestä toiseen erityisesti hengitystie-eritteiden välityksellä pisaratartuntana. Suurin riski tartunnalle syntyy, kun tartunnan saanut yskäisee lähiympäristöön.

Tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä materiaalien tai pintojen kautta. Erityinen riski vakavasti sairastumiseen on henkilöillä, joilla on joku perussairaus. Tartunnan saaminen oireettomalta ihmiseltä on epätodennäköistä tämän hetken (9.3.2020) tiedon mukaan.

Riskiä sairastua koronavirukseen voi ehkäistä samalla tavoin kuin muitakin hengitystieinfektioita. Erittäin tärkeää on huolehtia hyvästä käsihygieniasta.

Käsien peseminen

  • Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan.
  • Käytä kertakäyttöpyyhkeitä käsien kuivaamiseen yleisissä saniteettitiloissa. Älä käytä yhteispyyhkeitä.
  • Jos käsien peseminen ei ole mahdollista, käytä alkoholipitoista käsihuuhdetta.
  • Pese kädet aina kotiin tullessasi, ennen ruokailua ja yskimisen, niistämisen sekä WC:ssä käynnin jälkeen.
  • Älä koskettele käsilläsi silmiä, nenää tai suuta.
  • Yski tai aivasta kertakäyttöiseen nenäliinaan, heitä se roskiin ja pese kädet.
  • Yski tai aivasta hihaan, jos sinulla ei ole nenäliinaa.Vältä läheistä kosketusta henkilöön, jolla on hengitystieinfektio (flunssa)

Vapaaehtoistehtävissä toimiminen

  • Huolehti käyttämiesi välineiden ja tilojen puhtaudesta: Muista myös pyyhkiä tietokoneen näppäimistö ja puhelimen pinta säännöllisesti.
  • Vältä kättelyä ja halailua tapaamisissa.
  • Älä osallistu sairaana koulutuksiin tai vapaaehtoistehtäviin ja ilmoita poissaolosta toimintaryhmäsi vetäjälle.
  • Epävarmassa tilanteessa voit aina kysyä neuvoa tai lisätietoja oman piirisi terveydenhuollon vastuuhenkilöltä.
  • Jos toimit vapaaehtoistehtävässä erilaisissa tapahtumissa, esimerkiksi ensiapupäivystäjänä, pyydä järjestäjää tiedottamaan tapahtumaan tulijoita, etteivät he saavu paikalle sairaina.
  • Jos epäilet sairastuneesi koronavirukseen, soita ensin terveyskeskukseen tai työterveyshuoltoon ohjeita varten. Älä mene suoraan vastaanotolle.

Matkustaminen

Toimintaohje vapaaehtoistoimintaan, mikäli kohdataan flunssaoireinen henkilö

  • Flunssan oireet voivat johtua tavallisesta virusinfektiosta, kausi-influenssasta tai koronavirustartunnasta.
  • Pysy mahdollisuuden mukaan etäällä sairastuneesta, THL suosittaa vähintään kahden metrin etäisyyttä.
  • THL suosittelee, että et oleskele henkilön läheisyydessä 15 minuuttia kauempaa.
  • Kysy henkilöltä, onko hän palannut hiljattain mahdolliselta epidemia-alueelta (tarkista säännöllisesti THL:n sivuilta päivittyvät epidemia-alueet) tai ollut lähikontaktissa koronavirustartunnan saaneen tai epidemia-alueelta palanneen henkilön kanssa.
  • Mikäli henkilö vastaa myöntävästi, toimi näin: Ohjaa hänet sivummalle ja tarjoa hänelle kertakäyttöinen suunenäsuojain, mikäli sellainen on saatavilla (tavallinen kirurginen suunenäsuojain riittää) tai kertakäyttöinen nenäliina suun ja nenän edessä pidettäväksi. Pyydä henkilöä soittamaan välittömästi alueen terveyskeskuksen päivystysnumeroon jatko-ohjeiden saamiseksi (selvitä kyseinen numero etukäteen esim. suomi.fi palvelusta). Henkilö poistuu tilaisuudesta terveydenhuollosta saamiensa ohjeiden mukaan. Pese kätesi huolellisesti tilanteen päätyttyä.

Tärkeät linkit

 

Aki Valonen
Valmiuspäällikkö
Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, Vapepa
Suomen Punainen Risti, Länsi-Suomen piiri
puh. +358 40 528 0902
aki.valonen@redcross.fi