Suomen Lentopelastusseura viranomaisen tukena etsintä- ja valvontalennoissa

Artikkelin tekstit: Raakel Saarinen (SLPS) ja Anne Hautaluoma (SLPS). Kuva: Raakel Saarinen.

Suomen Lentopelastusseura (SLPS) tukee viranomaisia ja pelastuspalveluita ilmailupohjaisessa etsintä- ja pelastustoiminnassa (SAR). Järjestömme vapaaehtoiset osallistuvat aktiivisesti monipuolisiin pelastusoperaatioihin, joissa avustetaan kadonneiden etsinnässä sekä ihmishenkien pelastamisessa haastavissa maasto-olosuhteissa, kuten laajoilla metsäalueilla.

Lentopelastusseura tekee paljon yhteistyötä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) kanssa. Kun Vapepa vastaa etsinnästä maasta käsin, on Lentopelastusseura tukena ilmasta käsin. Olemme useissa pelastustilanteissa ohjanneet maajoukkoja kadonneen henkilön luokse, ja yhteistyö Vapepan kanssa on tässä erittäin tärkeää.

Lentopelastusseura toimii tärkeänä apuna viranomaisille ja muille pelastusorganisaatioille. Olemme mukana järjestämässä ja tukemassa pelastustoimintaa koko maan laajuisesti, mikä mahdollistaa resurssiemme tehokkaan käytön eri tilanteissa.

Vapaaehtoiset LEKO-miehistöt sekä UAS- ja MOVA-hälytysryhmät ovat valmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa ympäri vuoden, vaikka lennot itsessään ajoittuvatkin vain valoisalle ajalle. Viranomainen voi pyytää apua valtakunnallisen hälytysnumeron kautta 24/7. Viranomaisen avunpyynnön jälkeen SPLS:n tilannekeskus hälyttää miehistöt ja koordinoi vapaaehtoislennot yhteistyössä viranomaisen kanssa. Lentopelastustoiminta on ilmaista apua viranomaisille!

Lentopelastusseuran käytössä on lentokoneita, droneja ja moottoroituja varjoliitimiä, joiden avulla voimme kartoittaa nopeasti suuria alueita ja tavoittaa paikkoja, joihin maayhteys on vaikeaa.

Toiminta tapahtuu tiiviissä yhteistyössä viranomaisen kanssa, ja kaikki jäsenemme ovat koulutettuja lentopelastustoiminnan osaajia. He käyttävät omaa aikaansa ja ammattitaitoaan ja osallistuvat säännöllisesti harjoituksiin, joissa kehitetään valmiuksia tositilanteiden varalle.

Lisäksi Lentopelastusseura tekee aktiivista valistustyötä edistääkseen lentoturvallisuutta Suomessa ja lisätäkseen tietoisuutta lentämisen tarjoamista mahdollisuuksista pelastustoiminnassa.

Pohjanmaan ja Keski-Suomen alueen Lentopelastusseuran toimijat

Lentokoneet

  • Keski-Suomen Ilmailijat
  • Ilmasotakoulun Lentokerho
  • Kokkolan Ilmailukerho
  • Etelä-Pohjanmaan Ilmailukerho

UAS

  • Jyväskylä
  • Seinäjoki

MOVA

  • Äänekoski/Viitasaari
  • Jalasjärvi
  • Mieto

Hälytysryhmistä

Seinäjoen ja Kauhavan LEKO-ryhmät toimivat pääosin yhteistyössä, ja niiden miehistöt täydentävät toisiaan. Monilla koulutetuilla on jäsenyyksiä useissa “SAR“-kerhoissa, mukaan lukien nämä kaksi. Yhteensä näillä kahdella hälytysryhmällä on 15–17 aktiivista jäsentä. Koulutuksen ja ryhmien ylläpidon yhteistyöstä vastaavat Erkki Virrankoski ja Anne Hautaluoma.

Jyväskylän LEKO-ryhmä on alueen suurin, noin 50 henkilön vahvuudella. Ryhmää johtaa Kimmo Nortaja, hän vastaa myös koulutuksesta. Jyväskylä toimii tehokkaasti itsenäisenä yksikkönä, erillään kolmesta muusta. Yksiköt tekevät tiivistä yhteistyötä keskenään. Jyväskylän alueella on edustettuna kaikki ilmailun lajit, ja alueella toimii myös droneryhmä Mika Kuparin johdolla. Ryhmällä on käytössään puolenkymmentä laitetta, jotka soveltuvat käytettäväksi sekä päivällä että yöllä. Ryhmässä on yli kymmenen koulutettua jäsentä.

Äänekosken alueella on toiminnassa yksihenkinen hälytysryhmä, jonka käytössä on moottoroitu varjoliidin, joka tunnetaan myös nimellä MOVA.

Niina Kontio johtaa Kokkolan hälytysryhmää, ja on onnistunut kasvattamaan ryhmän vahvuuden noin viiteentoista henkilöön. Lisäksi hänellä on suunnitteilla jatkokoulutuksia vuodelle 2025.

Läntisin osa, Etelä-Pohjanmaa, on ilahduttavasti saanut kolme uutta hälytysryhmää. Aiemmin alueella oli kuusi ryhmää, joten kasvu on ollut merkittävää. Uuden UAS 305 -ryhmän, joka pääasiassa koostuu Seinäjoen alueen jäsenistä ja jonka vetäjänä toimii Jani Raja, koulutus on nyt valmis. Ryhmän tavoitteena on harjoitella ja kouluttautua tulevana vuonna sekä ottaa käyttöön uusi laite. Ryhmässä on tällä hetkellä viisi jäsentä. LEKO-toiminnasta on esittelyn tehnyt LEKO-330 Seinäjoen hälytysryhmä.

Mietaan ja Jalasjärven alueilla asuvat pari MOVA-henkilöä ovat saaneet koulutuksensa päätökseen, ja heidät on asetettu hälytysvalmiuteen 1. heinäkuuta 2024.

Anne Hautaluoma toimii lännen valmiusaluekoordinaattorina.

Mukaan toimintaan!

Etsitkö uusia haasteita ja mahdollisuuksia vapaaehtoisena? Meidän hälytysryhmämme ovat valmiita ottamaan mukaansa innokkaita ja sitoutuneita henkilöitä. Haluamme tarjota mahdollisuuden olla osa toimintaamme ja tukea viranomaisia heidän tehtävissään ilmasta käsin.

Hälytysryhmien yhteystiedot: https://lentopelastus.fi/mukaan-toimintaan/jasenyhdistykset

Lisätietoa Lentopelastusseuran toiminnasta