Uudelle vapepalaiselle

Tervetuloa Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun Länsi-Suomessa!

Kiitos omistautumisestasi yhteiskunnallisesti tärkeään ja usein henkiä pelastavaan vapaaehtoistyöhön Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) riveissä. Toivotamme sinut lämpimästi tervetulleeksi uutena jäsenenä!

Kuusi faktaa Vapaaehtoisesta pelastuspalvelusta (aukeaa YouTube videoon).

Vapepalaisena voit osallistua monenlaisiin tehtäviin

Selvitä ryhmäsi vetäjältä, millaisiin tehtäviin hälytysryhmänne on erikoistunut. Eri hälytysryhmät voivat keskittyä esimerkiksi kadonneiden etsintään maastosta, vesistöistä tai ilmateitse, liikenteenohjaukseen, ensihuollon tehtäviin tai öljyisten rantojen puhdistukseen. Koska jokainen ryhmä on ainutlaatuinen, on olennaista käydä läpi yksityiskohdat ryhmäsi vetäjän kanssa.

Sopimus työnantajan, koulun tai oppilaitoksen kanssa

On tärkeää neuvotella etukäteen työnantajasi, koulusi tai oppilaitoksesi kanssa mahdollisuudestasi osallistua hälytystehtäviin työ- tai opiskelupäivän aikana. Muistuta heitä, että hälytystehtävät voivat ilmetä koska tahansa. Jos kykenet osallistumaan Vapepan toimintaan, selvittäkää yhdessä, miten työnantaja, koulu tai oppilaitos toivoo saavansa tiedon osallistumisestasi. Mikäli et voi poistua päivän aikana, ei huolta – voit liittyä hälytystehtäviin oman aikataulusi ja tilanteesi mukaisesti.

Kotiväki

On välttämätöntä saada kotiväen tuki ja ymmärrys harrastuksellesi. Kerro heille toimintasi luonteesta: mahdollisista yöllisistä puheluista ja äkillisistä lähdöistä. On tärkeää, että he ymmärtävät, että et voi jakaa yksityiskohtia tehtävistäsi vaitiolovelvollisuuden vuoksi.

OHTO-hälytysjärjestelmä

Vapepa hälyttää vapaaehtoisensa ensisijaisesti OHTO-hälytysjärjestelmän kautta (https://ohto.vapepa.fi). Kun liityt johonkin hälytysryhmistämme, ensimmäinen tehtäväsi tämän jälkeen on rekisteröityä OHTO-hälytysjärjestelmään (https://ohto.vapepa.fi/#/registration). Tämän jälkeen voit tutustua OHTO-järjestelmään ekstranetissämme, jonne kirjaudutaan samoilla tunnuksilla kuin itse OHTO-järjestelmään (https://extranet.vapepa.fi). Lisätietoja ekstranetin toiminnasta saat kysymällä hälytysryhmäsi vetäjältä. Rekisteröidyttyäsi OHTO-järjestelmään, muista ilmoittaa siitä hälytysryhmäsi vetäjälle, jotta hän voi lisätä sinut ryhmän hälytettävien listalle.

Kun hälytys tapahtuu, järjestelmä lähettää tekstiviestihälytyksen jokaisen rekisteröidyn ja hälytysryhmään kuuluvan henkilön henkilökohtaiseen puhelimeen. Hälytysviestissä ilmoitetaan operaation numero, joka on kullekin operaatiolle ominainen. Jokainen ryhmän jäsen, mukaan lukien ryhmän hälyttäjät, vastaa saamaansa hälytysviestiin tilanteensa mukaan alla kuvatulla tavalla (ilman heittomerkkejä):

  • operaation numero ok
    Pääsen tulemaan, jolloin järjestelmä lähettää automaattisesti vahvistusviestin, jossa vahvistetaan jäsenen tuleminen ja mahdolliset lisätiedot hälytykseen liittyen.
  • operaation numero ei
    En pääse tulemaan, jäsen saa kiitosviestin ilmoituksesta, mutta ei enää lisätietoja kyseisestä hälytyksestä.
  • operaation numero pm kellonaika
    Pääsen tulemaan myöhemmin ilmoittamani kellonaikana(esim. operaation numero pm 17.45), jolloin järjestelmä lähettää automaattisesti vahvistusviestin, jossa vahvistetaan jäsenen tuleminen ja mahdolliset lisätiedot hälytykseen liittyen.

Hälytyksen tullessa

Hälytykset toimitetaan tekstiviestein OHTO-järjestelmän kautta varmistaaksemme nopean yhteydenpidon. Saatuasi viestin, vastaa siihen pikaisesti ilmoittaen ainoastaan, voitko osallistua tehtävään vai et. Tekstiviestillä voidaan myös antaa ennakkovaroitus tulevasta hälytyksestä. Tässä tapauksessa ei ole tarvetta toimia heti, mutta on suositeltavaa valmistautua mahdolliseen tehtävään. Jos et voi osallistua, vastaa viestiin kuitenkin (operaation numero ei). Perusteluja poissaolollesi ei vaadita. Hälytyksen jälkeen seuraa puhelintasi, sillä hälytyksen tiedot voivat muuttua. Informoi läheisiäsi, että olet lähdössä Vapaaehtoisen pelastuspalvelun tehtävään, mutta älä paljasta tehtävän yksityiskohtia. Pidä puhelimesi mukanasi, jotta olet tavoitettavissa.

Valmius tehtäville

Voit valmistautua tuleviin Vapepan hälytystehtäviin esimerkiksi hankkimalla repun, johon pakkaat valmiiksi tarvittavat tavarat ja vaatteet. Voit tarkistaa repun sisältömallin artikkelin lopusta. Pidä hälytysvarustuksesi aina valmiina ja helposti saatavilla, esimerkiksi autossasi, jotta pääset nopeasti liikkeelle hälytyksen sattuessa. Kokoontumispaikalle saapuessasi sinulla tulisi olla mukana ainakin neljän tunnin edestä ruokaa ja juomaa, sään mukainen vaatetus, huomioliivi (tarkista saatavuus hälytysryhmältäsi), kumisaappaat tai vedenkestävät vaelluskengät sekä muistiinpanovälineet (lyijykynä tai geelikynä toimivat parhaiten kylmässä). Lisäksi repussasi tulisi olla vaihtovaatteet siltä varalta, että kastut.

Vaitiolovelvollisuus ja salassapitositoumus

Olemme vaitiolovelvollisia viranomaisten johtamien tehtävien yksityiskohdista. Lue lisää vaitiolovelvollisuudesta tästä. Huomio, että OHTO-järjestelmämme alkaa vaatimaan salassapitositoutumista OHTOon rekisteröinnin yhteydessä. Jos 31.12.2024 mennessä ei ole sitoutumista hyväksynyt OHTO-järjestelmässä, ei vapepalainen enää tuon jälkeen saa hälytysviestejä.

Hälytysryhmäläisen asenne

Hälytysryhmäläisen arkipäivään kuuluvat myös “turhat” hälytykset ja herätykset. Joskus et ehdi edes pukeutua, kun peruutusviesti saapuu. Välillä saat raaputettua auton ikkunat jäästä ja ajettua muutaman sata metriä, kuin jo käsketään palaamaan kotiin. Toisinaan osallistut tuloksettomille etsinnöille sateessa koko yön, ja kuulet vasta seuraavana päivänä, että kadonnut henkilö on palannut turvallisesti kotiin yökylästä. Emme harmittele näitä tapauksia; päinvastoin, uutinen kadonneen henkilön löytymisestä tai turvallisesta paluusta on aina iloinen asia.

Turhia hälytyksiä ei ole! Jokainen hälytys on merkityksellinen. Vapepalainen pitää niitä harjoituksina, jotka tarjoavat tilaisuuden testata omaa valmiuttaan ja saada arvokasta tietoa ryhmän hälytysjärjestelmän toiminnasta. Vaikka ihmisillä voi olla keskinäisiä erimielisyyksiä, hälytystilanteessa kaikki ristiriidat ja antipatiat on unohdettava. Olipa vapepalainen johtajan tai alaisen roolissa, hän työskentelee aina yhteistyössä, kurinalaisesti ja rakentavasti, ajatellen ensisijaisesti hätään joutuneen hyvinvointia.

Tapahtumana kadonneen etsintätehtävä

Etsintätoimet alkavat heti kotiovelta. Tarkkaile ihmisiä tiellä ja katso, vastaako kukaan kadonneen henkilön tuntomerkkejä. Vapaaehtoiset eivät käytä hälytysajoa, joten aja nopeusrajoitusten mukaisesti tai tarvittaessa hitaammin, kunhan se ei häiritse muuta liikennettä. Jos löydät kadonneen matkallasi kokoontumispaikalle, ota yhteyttä Vapepa-johtajaan tai päivystäjään ja pyydä ohjeita. Kadonnutta ei yleensä tuoda johtopaikalle, koska se voi olla hänelle sekava kokemus.

Saapuessasi kokoontumispaikalle, sinun tulee ensimmäisenä ilmoittautua Vapepa-sihteerille. Etsintätehtävään sitoutuessasi olet jo Valtiokonttorin vakuutusturvan alaisuudessa, mutta kirjallinen ilmoittautuminen vahvistaa sen. Ilmoittauduttuasi odota muutaman kymmenen metrin päässä johdosta, kunnes sinut määrätään toimintaryhmään ja saat tehtävän. Tämä voi tapahtua nopeasti tai vaatia pitkää odotusta, joten ole kärsivällinen. Vapepa-johtajan tunnistat hänen keltaisesta lippalakistaan tai pipostaan. Muiden ei pidä käyttää keltaista päähinettä hälytystilanteissa sekaannusten välttämiseksi. Odottaessasi voit tiedustella tilanteesta muilta odottavilta ja vaihtaa kuulumisia. Kiinnitä huomiota puheesi sävyyn, sillä johtopaikalla saattaa olla hätääntyneitä omaisia, ja kevytkin leikinlasku voi tuntua heistä pahalta. Tehtävän alkaessa voit vielä ilmoittaa ryhmänjohtajalle, jos et halua osallistua annettuun tehtävään, jolloin sinulle voidaan tarjota toista tehtävää, joka sopii sinulle paremmin.

Mahdollisia tehtäviä

Jos hälytyksessä on kyse etsinnästä, voi ryhmäsi saada mm. seuraavanlaisia tehtäviä:

  • jonkin kohteen (alue, rautatien pätkä, joen varsi) eristäminen,
  • rakennuksen tarkastaminen,
  • partiointi ja tiedustelu lähialueilla (jalkaisin, polkupyörin, mönkijällä, autolla),
  • tien tai polun varren tarkastaminen (reittiharavointi),
  • tietyn maastoalueen tarkka tarkastaminen (lähituntumaharavointi),
  • tietyn maastoalueen nopea tarkastaminen (partioetsintä),
  • jonkin maastoalueen tai esimerkiksi pihapiirin tutkiminen (alueharavointi).

Etsintäkurssilla opitaan erilaisia tehtävätyyppejä ja etsintätekniikoita. Tehtäviin osallistuu aina vähintään kaksi henkilöä, ja ryhmän koko vaihtelee tyypillisesti kahdesta kahteentoista henkilöön. Jokaisella ryhmällä on johtaja, joka on kokenut vapaaehtoinen. Tehtävän alkaessa johtaja pitää ryhmälle lyhyen koulutuksen tehtävästä. Tehtävän suorittaminen kestää tavallisesti 2–4 tuntia.

Vapepan tehtävien kirjo vaihtelee hälytystehtävien luonteen mukaan. Esimerkiksi tulipalon jälkeen kodittomaksi jääneen perheen hätämajoituksen järjestäminen tai ruoan hankkiminen voi kuulua tähän koulutuksen saaneen vapepalaisen tehtäviin.

Voit myös tulla valituksi myös muihin Vapepa-johtajan määräämiin tehtäviin joko tilapäisesti tai koko tapahtuman ajaksi. Kokoontumispaikalla tarvitaan henkilöitä esimerkiksi liikenteen ohjaukseen, huoltotehtäviin ja erilaisiin kirjaus- ja viestintätehtäviin. Olet aina oikeutettu kieltäytymään tehtävästä, jos koet, ettei sinulla ole valmiuksia sen suorittamiseen, riippumatta siitä, mikä tehtävä sinulle annetaan.

Etsintä loppuu, kun kadonnut on löytynyt tai kun poliisi päättää keskeyttää etsinnän tietyistä syistä. Voit myös lähteä etsinnästä ennen sen päättymistä. On tärkeää, että ilmoitat aina toimintaryhmäsi johtajalle ja Vapepa-sihteerille poistumisestasi ja varmistat, että lähtösi kirjataan ylös. Jos et tee näin, saatat päätyä tilanteeseen, jossa sinua aletaan etsiä.

Kysyttävää?

Jos sinulla herää kysymyksiä, ole yhteydessä hälytysryhmäsi vetäjään, joka antaa tarkempia tietoja ryhmäsi käytännöistä ja sopimuksista.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu Länsi-Suomen alueella

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu, tuttavallisemmin Vapepa, tarjoaa vapepalaisille ja yhteistyötahoille Vapepa Info -lehteä. Lehti ilmestyy ajoittain ja sen voi lukea verkossa tästä (https://www.lehtiluukku.fi/lehti/vapepa-info).

Vapepa pitää myös yhteyttä jäseniinsä lähettämällä uutiskirjeitä niille, jotka ovat antaneet luvan ottaa vastaan sähköpostitiedotteita Ohto-järjestelmän kautta.

Lisäksi, jos olet Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla tai Keski-Suomessa ja haluat pysyä ajan tasalla Vapepan toiminnasta, voit liittyä Vapepa Länsi-Suomen postituslistalle. Kaikki ovat tervetulleita liittymään ja saamaan tuoreimmat uutiset suoraan sähköpostiinsa.

Henkilökohtainen etsintävarustus

Yleistä

Kun ryhdyt etsintätehtävään, on tärkeää varustautua asianmukaisesti. Etsijä, joka on paleleva, nälkäinen tai pahimmillaan eksynyt, lisää vain muiden etsijöiden työtaakkaa. Etsintävarusteet on pidettävä aina hyvässä kunnossa ja huollettava käytön jälkeen. On suositeltavaa koota varusteet yhteen paikkaan kotona ja pakata ne valmiiksi etsintäreppuun. Moni säilyttää etsintäreppua autossaan, jotta se olisi aina valmiina. Henkilökohtainen varustus, joka on suunniteltu etsintätehtäviin, soveltuu hyvin myös muuhun pelastustoimintaan.

Vaatetus

  • Sääoloihin sopivat alusvaatteet
  • Päällysvaatteet
    • näkyvä
    • säänmukainen
    • hyvän oloinen ja toimiva
  • Näkyvä suoja-asu. Se suojaa hyvin muuta vaatetusta eikä repeydy tiheikköisessäkään Lisäksi se tuo turvaa heijastimiensa takia. Esimerkkinä tästä on Vapepan keltainen huomioliivi.
    • kysy onko hälytysryhmälläsi antaa liiviä käyttöösi
    • usein etsintäpaikalla on jaettavissa Vapepan tunnisteilla olevia huomioliivejä
    • moni on hankkinut itselleen oman henkilökohtaisen Vapepan huomioliivin (esim. Suomen Punaisen Ristin verkkokaupasta, osoitteessa https://punaisenristinkauppa.fi/fi/arkeen/vapepa on myynnissä Vapepan huomioliivejä)
  • Päähine
    • suojaa kesähelteeltä ja talvipakkaselta
  • Jalkineet
    • pitkävartiset kumisaappaat tai vaelluskengät
    • tukevat nilkkoja
    • pitävät jalat kuivina
    • suojaavat (risukot, louhokset)
  • Käsineet
    • suojaavat kylmyydeltä
    • estävät haavaumat, naarmut
  • Tukeva vyö
    • voidaan käyttää apuna ensiavussa
    • lastoitukset, painesiteen tukena
    • apuna tilapäispaarien valmistuksessa

Repussa

Pakkaa reppuun laitettavat varusteet yksittäisiin vesitiiviisiin muovipusseihin.

  • sadeasu
  • vaihtovaatetusta
  • lämmintä vaatetusta
  • juotavaa ja syötävää: mehua, vettä, leipää, hedelmiä, suklaata, energiapatukoita (4 tunnin omavara ruokatarvikkeissa on riittävä)
  • tulentekovälineet

Lisäksi

  • Ensiapupakkaus / ensiapuvälineitä
  • Omat henkilökohtaiset lääkkeet omaan käyttöön
  • Puukko / retkikirves
    • apuna ensiavussa
    • nuotiokiehisten vuolennassa
    • paarien valmistuksessa
  • Pilli
    • merkinantoja varten
  • Kompassi
    • kulkusuunnan varmistamiseksi
  • Otsa- ja käsivalaisin
    • riittävän tehokas käsivalaisin
    • muista varaparistot tai akut
    • käsivalaisimen on hyvä olla kantohihnalla varustettu
    • otsalamppu jättää kädet vapaaksi ja on hyvä yleisvalo hämärässä ja pimeässä kulkemisessa
    • virtalähde voidaan joissakin malleissa sijoittaa vaatetuksen sisään (pakkasolosuhteet), jolloin tehohäviö on pienempi
  • Muistiinpanovälineet (taskuvihko, lyijykynä)
  • Kartansuojus (muovipussi tai A4 kokoinen Minigrip®pussi käy vallan mainiosti)
  • WC-paperia (merkkausnauhaksi ja henkilökohtaiseen tarpeeseen)
  • Hyttysmyrkky kesällä
  • Aurinkolasit
  • Suojalasit (tiheässä risukossa tai vastaavassa silmiä suojaamaan)
  • Sukset talvietsintään
    • leveät metsäsukset
  • Veneilyliivit vesistöetsintään
  • Tilanteen, olosuhteiden ja tehtävän edellyttämiä muita varusteita

Tämä ohje on yleisohje ja paikalliset ohjeet saattavat olla erilaisia. Paikallisista ohjeista voit kysyä oman hälytysryhmäsi vetäjältä.

Vapepa Länsi-Suomen logo