Kuinka toimia, ettei itse eksy?
Hyvä suunnittelu turvaa luonnossa liikkujan
Reitin suunnittelussa on ensiarvoisen tärkeää arvioida realistisesti omat kyvyt ja fyysinen kunto. Potentiaaliset vaaranpaikat tulee kartoittaa huolellisesti etukäteen, ja varustautuminen on suoritettava näiden riskien mukaisesti. Tarpeettomien riskien välttäminen on olennaista turvallisen ja onnistuneen retken takaamiseksi.
”Ennen retkeäni informoin läheistäni/paikallista matkailukeskusta/hotellia matkakohteestani, esittäen suunnitellun reitin kartalla sekä arvioidun paluuajan. Sitoudun ilmoittamaan kaikista reittimuutoksista. Retken päätyttyä vahvistan paluuni samaan tahoon. Mikäli yövyn retkimajoissa, merkitsen vieraskirjaan käyntini ja seuraavan määränpääni.”
Luontoon lähdettäessä on syytä varustautua kunnolla
Kuva: Microsoft Copilot tekoälyllä luotu kuva 22.4.2025.
Matkapuhelin toimii oivallisena turvallisuusvälineenä. Virran säästämiseksi puhelin on suositeltavaa pitää päällä vain tarvittaessa. Akku tulisi ladata ennen matkaa, ja varavirtalähde voi olla hyödyllinen lisä. Maastossa liikuttaessa on syytä varustautua asianmukaisella kartalla ja kompassilla; GPS-paikannin voi myös olla hyödyllinen, mikäli sen käyttö on hallinnassa.
Ennakoidaksesi mahdollisia hätätilanteita, suositellaan lataamaan 112 Suomi -sovellus matkapuhelimeen. Hätäkeskuslaitoksen kanssa yhteistyössä kehitetty sovellus välittää automaattisesti käyttäjän sijaintitiedot hätäpuhelun yhteydessä, mikä nopeuttaa avun saamista. Hätäkeskuslaitos itse aktiivisesti suosittelee sovelluksen käyttöönottoa. Lataa sovellus seuraavasta linkistä -> 112 Suomi -sovellus.
Retkeilijän on suositeltavaa varustautua puukolla, tulitikuilla tai muulla sytytysvälineellä sekä asianmukaisilla sytykkeillä tulen sytyttämistä varten.
Asianmukainen vaatetus on olennaista reitin ja vallitsevan sään huomioiden. Pukeutumisessa tulee ensisijaisesti painottaa tuulen- ja sateenkestävyyttä, käytännöllisyyttä sekä hyvää näkyvyyttä, esimerkiksi kirkkaiden värien avulla. Tilapäinen suojapaikka on mahdollista rakentaa yksinkertaisista materiaaleista, kuten narusta ja lämpöpeitteestä.
On suositeltavaa varautua ensiaputarvikkeilla, kuten laastareilla, haavasiteillä, tukisiteillä ja haavapyyhkeillä. Valaisin varaparistoineen on usein välttämätön, samoin pilli, jonka avulla voidaan antaa hätämerkki huutoa tehokkaammin maastossa.
On suositeltavaa varata ruokaa ja juomaa hieman enemmän kuin matkan pituus välttämättä vaatii. Tämä ennakointi auttaa varautumaan mahdollisiin viivästyksiin tai odottamattomiin energian tarpeisiin reitin varrella.
Kuka tahansa voi eksyä
Jos eksyt, pyri säilyttämään rauhallisuus. Älä lähde vaeltelemaan päämäärättömästi, vaan pysy paikallasi ja tarkastele ympäröivää maastoa: vesistöjä, harjuja, teitä tai mastoja. Mikäli et onnistu paikantamaan itseäsi kartan, kompassin tai GPS-paikantimen avulla tai olet loukkaantunut, soita hätäneroon 112. Jätä matkapuhelimesi päälle hätäpuhelun jälkeen, sillä puhelimen kantoaalto voi auttaa sijaintisi määrittämisessä, jolloin sinut voidaan joko opastaa tai noutaa. Jos puhelimessasi on 112 Suomi -sovellus, soita hätäpuhelu sen kautta, jolloin hätäkeskus saa sijaintitiedot automaattisesti.
Valmista tarvittaessa suoja lämpöpeitteestä ja sytytä nuotio pysyäksesi lämpimänä ja kuivana. Jos kuulet nimeäsi huudettavan, vastaa joko huutamalla tai puhaltamalla pilliin; voit myös hakata puun runkoa kivellä tai vahvalla oksalla. Mikäli kuulet helikopterin tai lentokoneen äänen, siirry aukealle paikalle ja tee itsesi näkyväksi heiluttamalla värikästä vaatetta tai näyttämällä valoa taskulampulla. Nuotio näkyy lämpökamerassa jopa kilometrien päähän.
Jää odottamaan apua!
Muistio turvallisesti luonnossa liikkumiseen
Suunnittele retki hyvin
- kerro suunnitelmasi
- pysy suunnitelmassa
- ilmoita muutoksista
- ilmoita paluustasi
Varustaudu kunnolla
- kartta, kompassi, GPS
- puukko, tulentekovälineet
- matkapuhelin, vara-akku tai ”power bank”
- matkapuhelimeen 112 Suomi -sovellus
- näkyvä säänmukainen asu
- ensiapuvälineet
- valaisin, narua, pilli
- ruokaa ja juotavaa
Jos eksyt
- pysy rauhallisena, jää paikoillesi
- tutki ympäristöä, yritä paikantaa itsesi
- soita hätänumeroon 112
- käytä 112 Suomi -sovellusta jos se on sinulla matkapuhelimessasi
- pidä matkapuhelinta auki, huolehdi virran riittävyydestä esim. vara-akuilla tai power bankilla
- suojaudu sateelta, tuulelta, kylmältä
- tee tarvittaessa nuotio ja tilapäismajoite, (nuotioon jotain mikä savuttaa paljon, savu näkyy kauas)
- vastaa tai puhalla pilliin, jos sinua huudetaan
- tee itsesi ja olinpaikkasi näkyväksi.
Uutisen kirjoittaja Heikki Maukonen on Vapepa-johtaja ja kouluttaja Keski-Suomesta. Artikkelia päivitetty 22.4.2024.