Kuinka toimia, ettei itse eksy?
Hyvä suunnittelu turvaa luonnossa liikkujan
Suunnittele oma reitti, omat kykysi ja kuntosi huomioiden. Selvitä myös mahdolliset vaaran kohteet ja huomioi ne varustautuessasi. Älä ota turhia riskejä.
Kerro jollekin (esim. läheinen, matkailukeskus, hotelli), minne olet menossa ja näytä kartalta mitä reittiä aiot käyttää ja milloin palata. Älä muuta reittiä ilmoittamatta siitä. Muista ilmoittaa samaan paikkaan myös, kun olet palannut retkeltä. Mikäli käytät retkilläsi retkimajoja tai – tupia, jätä vieraskirjaan merkintä käynnistäsi ja minne olet sieltä lähdössä.
Luontoon lähdettäessä on syytä varustautua kunnolla
Matkapuhelin on myös hyvä turvallisuusväline. Virran säästämiseksi kannattaa puhelinta pitää auki vain, kun haluat soittaa tai tarkistaa onko sinulle tullut viestejä. Lataa akku ennen lähtöäsi ja ota mukaasi tarvittaessa vara-akku tai power bank (kannettava varavirtalähde). Luonnossa liikkuessasi tarvitset kunnollista alueen karttaa sekä kompassia. Myös GPS-paikannin on hyvä apuväline, jos osaat käyttää sitä. Tulentekoa varten on syytä ottaa mukaan puukko, tulitikut tai muu sytytysväline sekä sytykkeitä.
Lataa ennakkoon matkapuhelimeesi 112 Suomi -sovellus. Kun soitat hätäpuhelun 112 Suomi -sovelluksen kautta, saa hätäkeskus automaattisesti sijaintitietosi. Sovellus on kehitetty yhteistyössä Hätäkeskuslaitoksen kanssa ja laitos suosittelee sovelluksen lataamista. Lataa sovellus tästä linkistä -> 112 Suomi -sovellus.
Vaatetus on syytä varata reitin ja säätilan mukaan. Huomioi asun tuulen- ja sateenpitävyys, tarkoituksenmukaisuus sekä havaittavuus (näkyvä väri). Tilapäisen majoitteen voit tehdä helposti esim. narun ja lämpöpeitteen avulla.
Mukaan on syytä varata myös ensiaputarvikkeita: laastareita, haavasiteitä, tukisiteitä, haavapyyhkeitä. Valaisin varaparistoineen on usein tarpeen; samoin pilli, jonka ääni kantaa maastossa paljon huutoa kauemmaksi.
Ruokaa ja juotavaa kannattaa ottaa mukaan hieman enemmän kuin reitin pituus edellyttää.
Kuka tahansa voi eksyä
Jos huomaat olevasi eksyksissä, koeta pysyä rauhallisena. Älä lähde harhailemaan, vaan pysyttele paikoillasi ja tutkaile ympäröivää maastoa: vesistöjä, harjuja, teitä, mastoja. Ellet onnistu paikantamaan itseäsi kartan, kompassin ja GPS-paikantimen avulla tai olet loukkaantunut, soita hätänumeroon 112. Jätä matkapuhelimesi virta päälle hätäkeskukseen soiton jälkeen, sillä puhelimen kantoaallon avulla sinut voidaan yrittää paikantaa ja joko opastaa tai hakea pois. Jos sinulla on matkapuhelimessa 112 Suomi -sovellus, soita hätäpuhelu sillä, tällöin hätäkeskus saa sijaintitietosi automaattisesti.
Tee tarvittaessa suoja lämpöpeitteestä sekä nuotio, jotta pysyt lämpimänä ja kuivana. Jos kuulet nimeäsi huudettavan, vastaa joko huutamalla tai puhaltamalla pilliin, voit myös hakata puun runkoa kivellä tai vahvalla oksalla. Mikäli kuulet helikopterin tai lentokoneen äänen, hakeudu aukealle paikalle ja tee itsesi näkyväksi: heiluta värikästä vaatetta tai näytä valoa taskulampulla. Nuotio näkyy lämpökameraan kilometrien päähän.
Jää odottamaan apua!
Muistio turvallisesti luonnossa liikkumiseen
Suunnittele retki hyvin
- kerro suunnitelmasi
- pysy suunnitelmassa
- ilmoita muutoksista
- ilmoita paluustasi
Varustaudu kunnolla
- kartta, kompassi, GPS
- puukko, tulentekovälineet
- matkapuhelin, vara-akku tai ”power bank”
- matkapuhelimeen 112 Suomi -sovellus
- näkyvä säänmukainen asu
- ensiapuvälineet
- valaisin, narua, pilli
- ruokaa ja juotavaa
Jos eksyt
- pysy rauhallisena, jää paikoillesi
- tutki ympäristöä, yritä paikantaa itsesi
- soita hätänumeroon 112
- käytä 112 Suomi -sovellusta jos se on sinulla matkapuhelimessasi
- pidä matkapuhelinta auki, huolehdi virran riittävyydestä esim. vara-akuilla tai power bankilla
- suojaudu sateelta, tuulelta, kylmältä
- tee tarvittaessa nuotio ja tilapäismajoite, (nuotioon jotain mikä savuttaa paljon, savu näkyy kauas)
- vastaa tai puhalla pilliin, jos sinua huudetaan
- tee itsesi ja olinpaikkasi näkyväksi.
Uutisen kirjoittaja Heikki Maukonen on Vapepa-johtaja ja kouluttaja Keski-Suomesta.